İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
İspir Fasulyesinin özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmasıdır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir. 1 dekardan yaklaşık 100 kilo üretilmektedir.
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Yabani bir fasulye olan İspir fasulyesinin verimi çok düşüktür. Ekiminden itibaren zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi kabuğundan ayrıldığı zaman, kırmızı beneklerinin olması lazım. Eğer kırmızı benek yoksa o gerçek İspir fasulyesi değildir. İthaldir.
Yuvarlak şekilli bu özel fasulye çeşidinin, her kalemde üç ya da dört adet tane bulunmaktadır. Suda güzel bir şekilde şişen İspir fasulyesi, pişince genellikle kabuk atmaz. Kuru fasulye sevmeyenlerin de mutlaka denemesi gereken bu lezzet, diğer türlere oranla daha çabuk pişme özelliğine de sahiptir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
GÖZE Meşhur Ispir Kuru Fasulye Kg.
İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız. Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşididir. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük.
Bizim fasulyeyi “İspir fasulyesi” adıyla tanıtan Hüsrev Lokantası... Kurufasulye ulusal yemeklerden sayılır; daha çok da, dargelirlinin, yoksulun yemeği bilinir/di. Kimi insanlarda gaz yapar, karın şişkinliğine yol açar. Ama kurufasulyenin pişirilmesi, bu olumsuzlukları ortadan kaldırır.
Dermason fasulye en fazla tüketilen çeşittir.Farklı türleri olmakla birlikte en meşhur kurufasülye çeşidi İspir fasülyesidir.
Bu detayların başında süt ve su karışımıyla en az 12 saat öncesinde ıslatılması gelir. En az 12 saat öncesinden ispir fasulyesini 1 bardak süt, 4 bardak su karışımıyla ıslatın.
Kuru fasulyenin renginin berrak olması için iyi kavrulmuş olması önemlidir. Sosa su katıp 15-20 dakika kaynatın.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
İspir fasulyesi Erzurum'un İspir ilçesinde yetişir. İsmini de yetiştiği topraklardan alır. İspir fasulyesi genel olarak ülke genelinde şeker fasulye olarak da bilinir. Tadı ve lezzeti diğer kuru fasulyelerden oldukça farklı olan İspir fasulyesi tahtını her zaman koruyacak gibi gözüküyor.
İyice dinlenen ve şişen fasulyelerimiz yemek için hazır hale geldiğinde suyunu güzelce süzdükten bir tencereye alalım. Üzerine yeniden 3 bardak kadar su, bir su bardağı süt ve bir çay kaşığı şeker atarak düşük dereceli ateşte ispir fasulyeler yumuşayana kadar güzelce haşlayın.
ispir Fasulyesi dünyanın en meşhur fasulyeleri arasında yer almaktadır. Gurmelerin "damak çatlatan lezzet" diye nitelendirdiği kuru fasulye çeşididir. İsmini aldığı Erzurum İspir'de ki kırmızıya çalan topraklarda organik tarımla yetiştirilip, dağ sularıyla sulanmaktadır.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir. - Fasulyenin içinde bulunan taneler çok büyükse bu fasulyenin bayat olduğunun bir işaretidir.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir.. pişen yada pişecek yemeğe soğuk su eklerseniz fasulye geç pişer….
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Kuru fasulye haşladığınız zaman suyunu dökmeyin. Haşlama suyunu bir kabın içinde soğuyuncaya kadar bir süre bekletin. Soğuduktan sonra ise bitkilerinizi sulayın. Bitkileriniz için son derece yararlı ve sağlıklı olduğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri