Sure ismini ilk ayetinde geçen ve 'gece yürüyüşü' anlamına gelen 'isra' kelimesinden alır. Surenin ilk ayetinde Allah'ın bazı ayetleri göstermek için peygamberi bir gece Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya götürdüğü ifade edilir. İnanca göre bu eylem miraç gecesinde olur ve sonrasında göğe çıkış gerçekleşir.
Zinaya yaklaşmayın, şüphe yok ki zina, kötülüktür ve zinada bulunmak, kötü bir yol tutmaktır. (Ve sakın) Zinaya yaklaşmayın (sizi fuhşa sürükleyecek yayın ve yasaklardan da sakının). Gerçekten o çirkin bir hayâsızlık ve kötü bir yoldur.
Ve bil hakkı enzelnahu ve bil hakkı nezel, ve ma erselnake illa mubeşşiren ve nezira. *** Onu hakk ile indirdik. Ve hakk ile indi. Seni, müjdeci ve uyarıcı olmandan başka bir şey için göndermedik.
Âyet bunu “Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma!” diye ifade eder. Çünkü bu boş kuruntudan başka bir şey değildir. Resûlullah, kibrin ne kadar kötü bir huy olduğunu vurgulamak üzere, kalbinde zerre kadar kibir bulunanın cennete giremeyeceğini bildirmiştir (Müslim, “Îmân”, 147-149; Müsned, I, 399, 412, 416, 451).
İlgili 43 soru bulundu
İsra Suresi, 37. ayet: Yeryüzünde böbürlenerek yürüme; çünkü sen ne yeri yarabilirsin, ne dağlara boyca ulaşabilirsin.
Biz, her insanın kuşunu (işlediklerini, yaptıklarını) kendi boynuna doladık, kıyamet gününde onun için açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız. Herkesin amelini kendi boynuna taktık (ondan ayrılamaz). Kıyamet günü onun için bir kitap çıkaracağız ki, ona açılmış olarak kavuşacak.
"Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel..." diye başlayan bir dua var. Bu duayı Kuran okumadan önce okuyan herkese Allah (c.c) harf başına elli bin sevap verileceğini Peygamberimiz (S.A.V.) haber vermiş.
Sabah uyanınca bu surenin 105. ayetinin 4 kere okunması buyrulmuştur.
Ayeti Anlamı Biz Kuran'ı sadece gerçeğin bilgisi olarak indirdik, o da (sana) yalnız gerçeği söyleyerek geldi; seni de ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdi.
Âyette “Zina etmeyin” denilmeyip “Zinaya yaklaşmayın” denilmesi, zinaya götürme tehlikesi bulunan tutum ve davranışlardan da uzak durmayı ifade eder.
Cimrilik de savurganlık da aşırılıktır, bu sebeple haramdır. İkisinin ortası cömertliktir. Ahlâk kitaplarında savurganlık ifrat, cimrilik tefrit olarak nitelenir.
İsrâ Suresi (23-39) Ayetleri Bağlamında Müslüman Cemiyetin Miracı İSRÂ SÛRESİ; 23 - Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) bir gece Allah tarafından Mekke'de yer alan Mescid-i Haram'dan Kudüsteki Mescid-i Aksa'ya hızlı bir şekilde götürülmesi olayına İsra olayı denir.
“Geceleyin yürütmek” anlamına gelen “İsrâ”, Mîrac yolculuğunda, Hz. Peygamberin bir gece, Mekke'den Kudüs'e götürülmesini ifade eder.
Bunun yanında Hz. Peygamber'in Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya bir gece yürüyüşü ile götürülmesi hadisesine “İsrâ”, bu noktadan sonra yaşadığı olaya da “Miraç” denilmektedir.
İsra suresinin 82. Ayeti ise, okuyan kişiyi stresten, depresyondan ve ruhsal hastalıklardan korur. Üzüntüyü ve buna neden olan etkenleri ortadan kaldırır, kişiye ferahlık sağlar.
Ramazan'ın 14. günü İsra suresi 105. ve 106. ayetleri okunur. Ramazanın 14. Günü ikindi namazından sonra iftardan önce kim bu ayeti okuyup bir bardak suya üfleyip orucunu onunla açarsa, dünya ahiret bütün dert elem ve kederlerini alacağına inanılır.
Bu sureyi okuyan kişiler için Allah'u Teala'nın yerler ve dağlar kadar sevap yazdığı söylenir. Bu ayet okunan evlere afet ve hırsız girmeyeceği söylenir.
Peygamber Efendimiz (sas) duaya başlamadan önce tevbe ve istiğfar eder, her hayırlı işte olduğu gibi eûzü besmele ile başlardı. Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi.
Türkçe Okunuşu
Allâhümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvi bihî cesedî ve'rzuknî tilâvetehû 'alâ tâ'atike ânâe'l-leyli ve etrâfe'n-nehâri va'hşurnî me'a'n-nebiyyi salla'llâhu 'aleyhi veselleme ve âlihi'l-ahyâr.
Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz. Niyet ve duadan sonra Kuran'ı okumaya başlayabilirsiniz.
Bak ne diyor sırrın sahibi; “Biz her insanın kaderini, kendi çabasına bağlı kıldık.” (İsra süresi - 13) | Facebook.
Mustafa İslamoğlu on Instagram: ""Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. " (İsra Suresi 13'üncü ayet)"
Bilmediğin bir şeyin ardına düşme; zira kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. Bilmediğin şeyin peşine takılma. Çünkü kulak olsun, göz olsun, kalp olsun, hepsi bundan sorumlu tutulmuştur. Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri