LOCTITE Vida Sabitleyicileri. somun ve cıvataların titreşimle kendiliğinden. gevşemesini önlemenin en güvenilir yoludur.
Vida gevşemesi, bağlantıyı ayıran kuvvetin vida bağlantısı üzerin- de parçaları birarada tutan bağlanma kuvvetinden daha büyük olması sonucu ortaya çıkar. Aşırı yükler vidayla implant parçaları arasında ve vida yivlerinde gevşemeye neden olarak ön yüklemenin azalması- na yol açar (23).
Kontra somun denmesi için dişlerinin kontra olması gerekir yani civata sağ diş ise somunun biri sağ diğeri sol diş olursa takılan ikinci somuna kontra somun denir. Kontra somunun esprisi somunlar titreşim altında biri bir yönde gevşemeye çalışırsa diğerinin aynı yönde sıkmaya çalışmasıdır.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Kör delik uygulamaları için, dişi dişlerden deliğin alt üçte birlik kısmına ve deliğin tabanına sıvı vida sabitleyici damlaları uygulanmalıdır. Cıvata dişleri, kaplanmış kör delik dişleriyle birleştiğinde, hava, vida sabitleyiciyi deliğin çıkışına doğru iterek uygun kaplama sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Somunlarda kendiliğinden gevşeme çoğunlukla şok veya titreşimden kaynaklanır. Bir süre sonra, bu hafif hareketler daha önce sıkılmış olan cıvatalarda daha fazla dönüşe neden olabilir.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
WD 40 veya pas sökücü sıkıp biraz bekledikten sonra somunu ters istikamette biraz sıkmaya çalışın, sonra sökme işlemine başlayın. Büyük ihtimalle çözülecektir. L demir kaynaklıyorsunuz, soğuyunca çevirerek çıkıyor. Nasıl olsa bu somunu bir daha kullanmayacaksınız.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Pul, bir civatanın veya somunun altına yerleştirilen ve basınç dağılımını sağlamak için kullanılır. Düz veya şekilli metal parçadır. Somun ise, bir cıvatanın ucuna sıkıştırılarak bağlantıyı sabitleyen dişli bir parçadır.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz. eğer saat yönünde dönen bir mekanizma ve merkezinde bunu tutan vida/civata var ise kendi kendine gevşemesin diye ters dişli vida/civata kullanılır.
CIVATA BAĞLANTILARI
Cıvata da aynı kuvvet ile çekiye zorlanır. Sıkma sırasında meydana gelen bu kuvvete ÖNGERİLME kuvveti denir.
Genel olarak, sağa açılan vidalar saat yönünde (sola doğru) sıkılırken, sola açılan vidalar ise saat yönünün tersine (sağa doğru) sıkılır.
KIRIK İMPLANT
Bazı implant sistemlerinde periyodik olarak değiştirilen tutma vidaları mevcuttur. Vida düzgün şekilde sıkılmazsa gevşeyebilir. Gevşeme sonucunda dayanak implanttan ya da vidadan ayrılabilir. Eğer vida üreticinin tavsiyelerine uyulmadan sıkılırsa vida yine kırılabilir.
Altı köşe kontra somunu, herhangi bir somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan altı köşeli ikinci somunlara denir. Normal sonumun açıldığı yöne çevrilerek sıkıştırma işlemini sağlar. Böylelikle birinci cıvatanın gevşemesini ve açılmasını önler.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Akıllı Vida Çeşitleri
Akıllı vidaların 2 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar havşa başlı ve lokma başlı vidalardır. Havşa başlı vidalar alçıpan ve beton alanlarda kullanılmaktadır. Lokma başlı akıllı vidalar ise sandviç panel, çatı, cephe panelleri ve metal montajı için tercih edilmektedir.
Vida sabitleyici şişesinin ucunu somun ve cıvata arasına yerleştirin (ya da cıvata ve kör deliğe) ve birkaç damla uygulayın. Ürün dişli parçalar arasında yayılır, 24 saatte tam kürlenir, ardından cihazın kullanım ömrü boyunca uygulama esnasında bağlantıları sökmenize gerek KALMADAN kilitler ve yalıtır.
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
Hazırlık Aşaması: İlk olarak, sıkacağınız yüzeyi temizleyin ve eğer varsa delikleri açın. Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri