Sonra ona bir daha üflenir, bir de bakarsın onlar kalkmış bekliyorlar." İsrâfil'in birinci üflemesi ile yer ve gökteki bütün canlılar ölecek ve dünya hayatı sona erecektir. İkinci defa üflemesiyle de bütün canlılar dirilecek ve ahiret hayatı başlayacaktır. İsrâfil, Sûr'a üfüreceği için, Sûr Meleği de denilmiştir.
"Sura üflendiğinde Allah'ın dilediği müstesna, yer ve gökte bulunanlar düşüp ölecek..." ayetini açıklar mısınız? - Zümer Suresi, 68. ayette; "Sura üflendiğinde Allah'ın dilediği müstesna, yer ve gökte bulunanlar düşüp ölecek..." denilmektedir. - Bu ayette, Allah'ın dilediği müstesna, ifadesini açıklar mısınız?
Üç defa üfleneceği belirtilen sûrun, “nefha-i fezâ” denilen birinci üflenmesinde Allah'ın diledikleri dışında yerde ve gökteki bütün varlıklar dehşete düşecektir.
SUR NE DEMEK? Kelime olarak sûr, "seslenmek, boru, üflenince ses çıkaran boynuz" anlamlarına gelir. Terim olarak "kıyametin kopuşunu belirtmek ve kıyamet koptuktan sonra bütün insanların mahşer yerinde toplanmak üzere dirilmelerini sağlamak için İsrâfil (a.s.) tarafından üfürülecek olan boru"ya sûr denilir.
Hazret-i İsrafil aleyhisselam'ın da görevi sur'a üflemektir. Allah (C.C)'nin emri ile iki defa kıyamet günü sura üfleyecektir. Zümer suresi 68. ayetinde Hz. İsrafil (A.S)'ın görevine dair bilgi verilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
“Sura İki Üfleme Arasında Kırk Vardır” Hadisi
İsrafil Aleyhisselam sura kaç kez üfleyecek ve sura iki üfleyiş arasında ne kadar zaman geçecek? “Sûra iki üfleme arasında kırk vardır” hadisinde anlatılmak istenen nedir?
Mesela Cebrail (as)'ın vahiy getirme görevi ve Azrail (as)'ın insanların ruhunu alma görevi, İsrafil (as)'ın sûra üfleme görevi ahirette bitmiş olsa bile, Allah'a ibadet etme, ebedi alemde ebedi olarak yaratılan Allah'ın mahluklarını temaşa edip onları tefekkür etme ve Allah'ın azametini mütalaa etme vazifeleri devam ...
Kıyâmetin kopması, Sûr'a üflenmesiyle başlayacaktır. Sûr, kıyâmetin müthiş infilâkını belirtmek ve kıyâmet koptuktan bir müddet sonra, bütün insanların dirilip Mahşer meydanında toplanmalarını sağlamak için İsrâfîl -aleyhisselâm-'ın üfleyeceği, boynuz şeklinde bir borudur.
- İsrafil'in Sur'a ikinci defa üfürmesine nefha adı verilir. - Öldükten sonra tekrar dirilmeye ve hesap vermek için Allah'ın huzurunda toplanacağız. Buna da haşir adı verilir.
İnsanlar kıyamet gününde Acb'üz Zeneb adı verilen o kemikten diriltilecektir.
İnanışa göre ölüler kıyametin koptuğunu başlarının mezarlarına çarpması ile anlayacaklardır. Ardından Allah İsrafil'i diriltecek ve tekrar Sûr'u üfürmesini emredecek. Sûr çalınınca bütün ruhlar yeniden dirilecekler, bedenleriyle birleşip mahşer yerinde toplanacaklardır.
İlkinde Allah'ın diledikleri hariç, göklerde ve yerde olan her şey dehşetinden sarsılacak (nefha-i feza'=korku üfürüşü) ve her şey yıkılıp ölecek ve kıyamet kopacak (nefha-i sâik=ölüm üfürüşü), ikincisinde de insanlar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere Rablerine koşacaklardır (nefha-i kıyâm=kalkış üfürüşü) (en ...
Sual: (Bu ümmetin ömrü 1500 yılı geçmez) diye bir hadis olduğu söyleniyor. Bunun için, (10 sene sonra Mehdi, 20 sene sonra İsa ortaya çıkacak. Kıyamet de, hicri 1545 ve miladi 2120'de kopacak) deniyor.
Zümer Suresi, Ayet 68: Sûr'a üflenince, Allah'ın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde ve yerde ne varsa hepsi ölecektir. Sonra ona bir daha üflenince, bir de ne göresin, onlar ayağa kalkmış bakıyorlar!
Kaynaklarda kelimenin menşeine dair kesin bilgi bulunmamakla birlikte İbrânîce'den Arapça'ya girdiği kabul edilir. Kur'ân-ı Kerîm'de bu meleğin adı geçmemekte, ancak yapacağı görevden söz edilmektedir.
Peygamber de çeşitli hadislerinde, öldükten sonra tekrar diriltme konusunda bilgi vermiştir. O bir hadiste şöyle buyurmuştur: "İnsanın kuyruk sokumu kemiği (acbü'z-zeneb) dışındaki her şeyi, ölümünden sonra çürüyüp yok olacaktır.
İslam düşüncesinden dört büyük melekten biri olan İsrafil kıyamet gününde sura üfleyecek olan meleğin adıdır. Kıyamet günü geldiğinde sura üfleyerek bütün insanları uyandıracak olan melek olarak bilinir.
Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır. Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir. İsrafil'in görevi kıyamet günü sûra üflemektir.
İsrâfil kıyamet gününde Allah'ın emri ile iki defa Sûr'a üfleyecektir. "Sûr'a üflenir ve Allah'ın dilediği kimseler dışında göklerdeki herkes ve yerdeki herkes ölür. Sonra ona bir daha üflenir, bir de bakarsın onlar kalkmış bekliyorlar."
Sûr'a üfleyecek olan melek; dört büyük melekten birisi olan İsrâfil kıyamet günü Sur'a üflemekle vazifeli melektir. Kıyamet günü Allah'ın emri ile iki defa Sûr'a üfleyecektir. "Sûr'a üflenince, Allah'ın dilediği bir yana, göklerde olanlar, yerde olanlar hepsi düşüp ölür.
Özellikle bahar aylarında görülen dirilişte “Muhyi” isminin tecellisinde İsrafil (as) vazifelidir. İsrafil'in (as) bir diğer vazifesi; önünde bulunun Levh-i Mahfuz'a bakarak meleklere vazifelerini söylemektir. Ayrıca Levh-i Mahfuz'da görevli melekler de onun emri altındadır.
Değerli kardeşimiz, Bu dünyada yaratılan insanlar ve diğer mahlukat, ahirette yeniden yaratılacağı gibi melekler de ahirette yeniden yaratılacaktır. Meleklerin özel görevleri olduğu gibi, her zaman yaptıkları zikir ve tesbihleri vardır.
Hz. Mikail (A.S) kurtuluş ve rahmet meleği olarak adlandırılır. Hz. Mikail (A.S) Cebrail ile birlikte Kur'anda adı geçen meleklerden biridir.
2.2.2.İsrafil
İsrafil Sur'u üfleyecek olan melek olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri