Ad, Soyad ve İmza: Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
İlk sayfanın sol üst köşesinde yazarın adı ve soyadı, ödevin teslim edileceği öğretim üyesinin kısa unvanı ve soyadı, dersin kodu ve teslim edildiği günün tarihi alt alta tek aralıklı olarak yazılmalıdır. Tüm sayfaların sağ üst köşesinde yazarın soyadı ve sayfa numarası “header” kısmında görünmelidir.
Yazı okunaklı ve anlaşılır olmalıdır. Kompozisyonda imza atılmaz. Sadece kompozisyon bitiminde sağ alt köşeye isim ve soy isim yazılır. İsimin sadece ilk harfi büyük yazılır.
Kompozisyon sayfa düzeni için kağıdın sağ yanından 1,5 cm, sol yanından 4 cm, alttan 3 cm ve üstten 4 cm olacak şekilde kenar boşluğu bırakmalısın. Tüm paragraf başları eşit ölçüde olmalı ve 3 cm girinti ile yazılmalıdır. Metinde alıntılara yer veriliyorsa bu bölümler eğik biçimde vurgulanabilir.
Kompozisyonun yazılacağı kağıt A4 ölçülerinde ve çizgisiz olmalıdır. Çizgisiz kağıda eğik yazma ihtimaliniz varsa pratik yaparak çizgisiz kağıdın üstünde yazmaya alışabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise beyaz kağıdın altına çizgili bir kağıt çekmek ve metni bu şekilde yazmaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Çoğaltmada kullanılacak kağıdın ölçüleri 21 cm x 29,7 cm ( A4 kağıdı) olmalıdır. 2. Sayfanın üst kenarından en az 3,5 cm, sol kenarından en az 3,5 cm, alt ve sağ kenarından en az 3 cm boşluk bırakılır. 3. Paragraflar, ilk satır girintisi 1 cm, satır aralığı 1,5 olmak üzere iki yana yaslı olarak düzenlenir.
Mümkünse koyu lacivert bir kalem kullanılmalıdır. Kompozisyonlarda renkli kalemle başlık atılmaz, bu önemli bir kuraldır. Çizgisiz kağıda yazarken düz yazmak da bir o kadar önemlidir. Kompozisyon yazarken bu anlattığımız kompozisyon kurallarına dikkat ederseniz, oldukça başarılı ve güzel bir kompozisyon yazabilirsiniz.
İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır.
Kompozisyonun giriş bölümünde, ana fikrinizi içeren bir cümle kurmaya özen gösterin. Öyle ki, kuracağınız bu cümle kompozisyonunuzun ana fikrini oluşturan nitelikte olsun. Giriş bölümünde, kısa ve öz bilgi vermeye dikkat edin. Gelişme bölümünü uzun tutmaya çalışın.
Kompozisyon en az üç bölümden oluşur: giriş, gelişme ve sonuç. Bu bölümlerden her biri en az bir paragraftan oluşur. Verilen bir konuyu açıklayabilmek için önce açıklanması gereken düşünce bulunur ve bu düşünce giriş bölümünde belirtilir. Bu bölümde sadece açıklanması gereken düşünce belirtilir.
Ad, Soyad ve İmza:
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır.
Özetle, iyi bir kompozisyon yazmak için; kapsamlı araştırma yapılması, doğru dil kullanılması, etkileyici giriş ve sonuç bölümleri hazırlanması, mantıklı sıralama ve örneklerin kullanılması gerekmektedir. Bu kurallara dikkat edilerek, etkili ve başarılı bir kompozisyon yazılabilir.
Paragraflardan önce ve sonra 6 punto boşluk bırakılır. Paragraflar arasına boş satır konmaz. Birinci derece başlıklardan önce 71 punto, sonra 18 punto boşluk bırakılır. Đkinci derece başlıklardan önce 18 punto, sonra 12 punto, üçüncü ve dördüncü derece başlıklardan önce ise 12 punto, sonra 6 punto boşluk bırakılır.
Proje yazımında A4 beyaz kâğıt kullanılacaktır. Sayfalardaki sağ, sol ve alt boşluk 2 cm, üst boşluk 2.5 cm olacaktır. Yazımda Arial yazı tipi kullanılmalı ve boyutu 12 punto olmalıdır. Satır aralığı 1,5 olmalıdır.
Sayfa ve Baskı Düzeni
Makale, ödev, proje ve rapor yazımlarında standart A4 (210 x 297 mm) kullanılmalıdır. Metin, şekil ve tablolar kağıt kullanım alanı içerisinde üst ve alt kenarlardan 2,54 cm; sağ ve sol kenarlardan 3,17 cm boşluk olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Tırnak işareti kullanılmalıdır. Birinci derece başlık Arial Nova 13 Punto ile yazılmalıdır. İngilizce/Türkçe ikinci başlık 12 punto ve italik olarak yazılmalıdır. Metin için başlıklar: Birinci derece başlık 12 punto, ikinci derece başlık 11 punto ve üçüncü derece başlık 11 punto ve italik olarak yazılmalıdır.
“Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız. 2. “Giriş” kısmında asla “ben” ya da “ülkemiz” gibi ifadeler kullanılmamalıdır.
Kompozisyon metinlerinin ilk kısmına giriş bölümü denir. Bazı kaynaklarda serim olarak da geçer. Kompozisyonunuzun giriş bölümünü yazarken ana fikrinizi belirtmeye çalışın. Açıklayıcı bir dil kullanmaya özen gösterin ve karmaşık cümleler kurmaktan kaçının.
Giriş, gelişme ve sonuç bölümü her yazıda yer alan bölümlerdir. Konuya başlanan bölüm giriş, konunun en önemli noktaları gelişme ve konunun sonuca bağlandığı yer de sonuç bölümüdür.
Yazılar mevcut yasa, yönetmelik ve genel toplumsal ahlaka aykırı olamaz. Yazılar, kısa, net, sade, açık-anlaşılır ve gerçek bir fayda sunuyor olmalıdır. Hiçbir siyasi veya ideolojik görüş doğrudan konu olamaz, yazının içinde bu görüşler açıktan veya dolaylı olarak savunulamaz, övülmez, eleştirilmez.
Kompozisyon yazdığınız kâğıdın sağ,sol,alt, üst boşluklarını göze hoş görünecek şekilde bırakmalısınız. Tarih atmayı unutmamalısınız. Adınızı,sınıfınızı,şubenizi ve numaranızı yazınız. •Yazınız okunaklı ve düzgün olmalıdır; buna dikkat ediniz.
Güzel bir kompozisyon yazmak için ilk dikkat edilmesi gereken giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir. Bu bölümleri etkin ve doğru bir şekilde kullanmak çok faydalıdır. Giriş bölümünün kısa ve öz olması lazımdır. Yani bu bölümde yazılacak olan konunun küçük bir girişi yapılır.
Bir metnin bölümlerine giriş aşamasında göz önünde bulundurulması gereken bazı kurallar vardır. Giriş bölümünde konuyla ilgili anlatılmak istenen ifade edilirken, gelişme bölümünde örneklere yer verilir, sonuç bölümü ise genellikle daha kısa ve konuyu bitirmeye dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri