Ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında kıl kökündeki bu hücrelerin, deriyi korumak için yüzeye doğru yöneldiği, bunun da "renksizleşmeye" yol açtığı görüldü. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı belirlendi.
Doğru miktarda güneş ışığı, derinizi uyuyarak saç uzamasını hızlandırabilir. Ayrıca güneş ışığı saçların doğal olarak parlamasını sağlayabilir ve rengini açabilir. Güneş, saç derisindeki sebum üretimini artırarak saçların daha nemli kalmasına da yardımcı olur.
GÜNEŞ SAÇI YIPRATABİLİR.
Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur. Çok sıcak suyla yıkanan saçlar ve sürekli fön makinesi ile kurutulan saçlarda beyazlama oranı yüksektir.
Saçların Görünümünde Güneşin Etkisi
Yaz mevsiminde etkilerini daha fazla hissettiğimiz güneş ışınlarına maruz kalmak, UV ışınlarını olumsuz etkileri ile birlikte saçtaki protein yapıda bozulmalara sebebiyet vererek saçların zayıflayarak, daha mat ve cansız bir görünüm sergilemesine neden olabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
UV ışınlarına maruz kalmak saçtaki protein yapısını bozarak, saçlarınızın mat görünmesine ve saçınızın gerilme ve fiziksel özelliklerinin zayıflamasına neden olabilir.
Saçlarınızı boyarken UV koruyucu ürünler kullanın.
Saçlarınızı boyarken UV koruyucu ürünler kullanmak, saçınızın renginin solmasını önleyebilir. UV koruyucu saç boyaları ya da UV koruyucu spreyler gibi ürünler, saçınızı güneşin zararlı etkilerine karşı korur.
Asıl olarak doğal yaşlanma süreci ve genlerin etkisi büyük olsa da, stresin de saçların beyazlamasında etkili olduğu düşünülüyor.
Her gün saçı şampuanlamak, saç rengini matlaştırır. Bu nedenle saçınızı 3-4 günde bir yıkamaya alıştırmalı ve boyalı saçlar için üretilen ürünler kullanmalısınız.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Yoğun güneş ışığından etkilenen melanin pigmenti daha fazla üretilmeye başlar ve ten renginde bronzlaşma meydana gelir. Saç kökü, vücudun canlı bir parçasıdır ve mor ötesi dalgalar yüzünden melanin pigmentinde kimyasal değişimler yaşanır ve böylece saç renginde açılmalar görünür.
Aslında güneşte saç rengimiz açılırken ten rengimizin koyulaşması durumu tamamen güneşten gelen mor ötesi olarak da adlandırdığımız UV ışınları ile vücudumuzda bulunan melanin pigmentinin ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
Güneşte uzun süre kalmak ciltte yanıkların oluşmasına yol açar. Güneş yanığı 5 ila 7 gün içerisinde geçip, derideki soyulmalar tamamlansa da cildin renginin açılması daha uzun sürebilir.
Uzun süre güneş ışığı almayan saçlar hava da almadığı için matlaşmaya, cansızlaşmaya başlar. Bunun önüne geçebilmenin en güzel yolu, kapalı kadınların kaliteli eşarp ve bone seçmeleridir. Ancak bu şekilde saçlarının yeteri kadar hava alması ve güneş ışığından faydalanması sağlanabilir.
UV ışınları saçta bulunan protein yapısının zarar görmesine, protein kaybına neden olur. Saç tellerinde bulunan bu proteinler, saçlarımızın sağlıklı görünümü için oldukça önemlidir. Ancak saçtaki proteinler, çok fazla güneş ışınına maruz kalınca azalıyor saçlarımız da kurumaya, sağlıksız, bakımsız görünmeye başlıyor.
-- Güneşlenirken saç koruyucu spreylerle saçlarınızın güneşten daha az zarar görmesini sağlayabilirsiniz. Saçları onaran krem ve losyonlar da saç yıpranmasının önüne geçmeye yardımcı olur. -- Sahil kenarında saçlarınızın kumla temasını engellemelisiniz.
Harvard Üniversitesi'nden Dr. Ya-Chieh Hsu önderliğindeki bir araştırma aşırı stres ve saçların beyazlaması arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılar stresin kavga et-kaç tepkisine dahil olan sinirlerin saçta renk pigmentlerini üreten kök hücrelerin yok olmasına sebep olan bir hormon salgıladığını keşfetti.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Sonradan beyazladığını sandığımız saçın aslında temel rengi beyazdır.Saça doğal rengini veren pigmentin adı melanin'dir. Bu pigmentin oluşumu daha doğmadan önce başlar. Yaş ilerledikçe vücutta melanin üretimi azalır. Melanin kapasitesi azaldıkça bu durum saçta beyazlamaya sebep olmaktadır.
Yapılan güncel araştırmalar, sebebi tam olarak bilinmese de bazı insanlarda saçın çok hızlı (hatta 1-2 günde) beyazlaşabileceğini gösteriyor. Serdaroğlu, ani saç ağarmasına tıpta 'canities subita' denildiğini, aslında saçların renk değişmediğini, renkli olan saçların döküldüğünü söyledi.
Genellikle saçlar 30'lu yaşlar itibarıyla beyazlamaya başlar. Saçlarınızın beyazlamasını tetikleyen birçok neden bulunur. Stres, , hormon dalgalanmaları ve metabolik bozukluklar, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir.
B3 vitamini eksikliği de diğer B grubu vitaminlerin eksikliğinde görülen genel özelliklerden biri olan hafıza zayıflamasına neden olur, bunun yanında saçlara renk veren pigmentlerde de önemli rol oynadığı için saç beyazlamasına da neden olur.
Güneş kreminizi doğrudan saçınıza da uygulayabileceğinizi biliyor musunuz? Çoğu zaman yüzünüzde ve vücudunuzda kullandığınız güneş koruyucu ürün saçınızda da işe yarıyor. Kremi ellerinizde biraz ısıtıp ardından saçlarınızı parmaklarınızla nazikçe tarayabilirsiniz.
Yetkililer güneşteyken saç derinize ve saçınıza bir güneş kremi kullanmanın cildiniz için kullanmak kadar önemli olduğunu ifade ediyor. Dışarı çıkmadan önce saç çizginize ve bölgenize güneş kremi sıkmak saç derinize zarar gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Güneşe çık.
Güneş doğal bir saç açıcı ve renk soldurucudur. Saçını güneş ışığına maruz bırakmak, zamanla birkaç ton açılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri