İŞKUR'a yapılan başvurular, başvuru yapılan ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. Eğer işsizlik maaşı almaya hak kazandıysanız ödemeler başvuru yaparken belirtilen kuruma Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla yapılır. İşsizlik ödeneği her ayın beşinde aylık olarak yatırılır.
İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuran bireyler genellikle 1 aydan önce başvuru sonucunu öğrenebilir.
İŞKUR tarafından verilen işsizlik ödeneğine başvuru yapanlar e – Devlet üzerinden veya İŞKUR e – Şube üzerinden tüm detayları öğrenebilmektedir. e – Devlet'e giriş yaptıktan sonra İŞKUR üzerinden: ''İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama'' ekranından sorgulama yapılabilmektedir.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
İlgili 18 soru bulundu
İşsizlik maaşının kaç ay alınacağı şartların ne ölçüde sağlandığına göre değişir. İşsiz kalan kişinin sigorta ödemesi 600 gün ise -> 180 gün (6 ay), 900 gün ise -> 240 gün (8 ay), 1080 gün ise -> 300 gün (10 ay) işsizlik maaşı ödenir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
E devlet aracılığı ile işsizlik maaşı için yapılan başvuru takibi gerçekleştirilir. Kişiler başvuru sonrasındaki tüm durumunu e devlet ile kontrol edebilir.
İŞSİZLİK MAAŞI NEREYE YATAR? İşsizlik maaşını almaya hak kazananlar herhangi bir PTT şubesine giderek maaşını çekebilir. Bunun için sadece T.C kimlik numaralı nüfus cüzdanı yeterli. Yani her ayın 5'inde PTT binalarından maaşını alabilirsiniz.
En az 120 gün süreyle işte çalışan bireyler, işsizlik ödeneğine hak kazanabilirler. Dolayısıyla, iş yerinden ayrılmadan önce en az 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik ödeneği alabilme koşulları içindeki çalışma günü sınırını karşılamış olurlar. 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir.
Kaç ay işsizlik maaşı hak etmiş olursanız olun ancak işsiz kaldığınız günler kadar size maaş ödenecektir. ◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir . Yapılacak ödemede , geriye dönük faiz işletilmektedir.
Son 4 aylık kazancının günlük brüt %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Fakat işsizlik maaşı miktarı, aylık brüt asgari ücretin %80'inden fazla olamamaktadır. İşsizlik maaşından yasal kesintilerden sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Buna göre; a) Sigortalının “kusurundan” kaynaklandığı belirlenen fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınır. Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler ise geri tahsil edilmez (m.50/3).
Başvuru, izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılıyor. İşsizlik maaşı, kimlik kartıyla herhangi bir PTT şubesine başvurarak her ayın 5'inde çekilebiliyor. Maaş 6 ay içinde çekilmeli. Aksi durumda maaş İşkur'a geri gidiyor.
İşlem Görmemiş Başvuru Ne Demek
İşkur'a online veya şahsen yaptığınız bir başvurunun henüz değerlendirilmeye alınmamış olması anlamına gelir.
Buna göre; 2024 yılında en düşük işsizlik maaşı 5 bin 325 TL en yüksek ise 10 bin 650 TL olarak belirlenmiştir.
Sigortalı işsizin yapmış olduğu işsizlik ödeneği başvurusu izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. Sigortalı işsiz, işsizlik maaşını, nüfus kâğıdı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak her ayın 5'inde alabilir.
Corona virüsü sebebiyle işsizlik maaşı ödemelerinde yeni döneme girildi. İşsizlik maaşı ödemeleri, PTT şubelerinde yoğunluk olmaması için hesap numaralarına yapılıyor. Ancak ödemelerin hesabınıza gelmesi için İşkur üzerinden Iban numaranızı güncellemeniz gerekmekte.
İŞKUR İş Arayan sistemine buradan ulaşabilirsiniz. 1. Sisteme giriş yaptıktan sonra, “IBAN Bilgilerinizi Güncellemek için Tıklayınız.” sekmesine tıklayınız, 2. Açılan sayfa da IBAN Bilgilerinizi ilgili alana yazdıktan sonra, “IBAN Kaydet” butonuna tıklayarak IBAN Bilgilerinizi kaydedebilirsiniz.
İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
Sigortamdan işsizlik ödemesi alırken işe girersem ödeme almaya devam eder miyim? Hayır. Yeni bir işe girdiğiniz takdirde, düzenli gelire sahip olan müşterilerimizin ödemesi devam etmez. Ödemeler, işsizlik halinde, sözleşmede belirtilen şartlara uygun olarak ödenir.
1 yıl dolmadan işten çıkarılan işçinin hakları arasında kıdem tazminatı bulunmamaktadır. Örneğin 6 ay dolmadan işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.İşçinin aynı işveren nezdinde 1 yıl ve üstü çalışması durumunda kıdem tazminatı hakkı olacaktır.
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik maaşı verilmektedir.
2-) Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri