Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
İş bulursa ne olur? İşsizlik parası almaktayken yeni bir işe giren kişi, işsizlik parası almaya hak kazandığı sürenin kalan kısmını, yeniden işsizlik sigortasından maaş almayı hak etmeden işsiz kaldığında almaya devam edebilir.
Başvurular işsizlik maaşının kesilmesine neden olmaz. Fakat işe girişi ve sigortası resmi olarak yapıldıktan sonra işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneğinin alınan süre içerisinde İŞKUR'u bilgilendirmeden yapılan veya yapılacak olan gelir getirici faaliyetler işsizlik maaşının kesilmesine neden olur.
Yani işsiz kalan kişi adına iş arayan kaydı yapılıyor, işsize iş ve meslek danışmanı ataması gerçekleştiriliyor, işe yerleştirme faaliyetleri için mesleki eğitim planlamasına başlanıyor. Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor.
İptal ilk seçenek ilgili kurumun resmî sitesi üzerinden dilekçe doldurularak işsizlik maaşı iptali isteğinin bildirilmesidir. Bununla birlikte İŞKUR birimlerine gidilerek işsizlik maaşı iptalinin yüz yüze gerçekleştirilmesi de mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
İşe girdiğiniz için kesilen işsizlik ödeneğinden kalan üç aylık kısmı alabilmeniz gerekir, işsizlik ödeneğini yeniden başlatmak için işyerine ya da ikametgahınıza en yakın İŞKUR birimine şahsen başvurmalısınız.
İşte, yukarıda şekilde işsizlik sigortasından herhangi bir yardım almamış, faydalanmamış kişiler için bir iade yapılması söz konusu olmamaktadır. Yani, okurumuz çalışırken işsizlik sigortasına ödediği primleri, emekli olurken iade alamaz.
Sigortamdan işsizlik ödemesi alırken işe girersem ödeme almaya devam eder miyim? Hayır. Yeni bir işe girdiğiniz takdirde, düzenli gelire sahip olan müşterilerimizin ödemesi devam etmez. Ödemeler, işsizlik halinde, sözleşmede belirtilen şartlara uygun olarak ödenir.
İşsizlik maaşını alabilmenin en önemli koşullarından biri, çalışanın son 120 günde kesintisiz çalışıyor olması. Yani herhangi bir sebeple son 4 ay içerisinde işe giriş-çıkışı yapılan kişiler, işsizlik maaşı alma hakkını kaybediyor.
İşsizlik maaşı kimi hallerde dondurulur iken kimi hallerde dondurulmaz. Dolayısıyla işsizlik maaşı almakta iken çalışmaya başlayan sigortalılar için 2 durum mevcuttur.
Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
İşçinin boşta geçen ve çalışılmış gibi kabul edilen en çok dört aylık süre içinde gelir elde ettiği, işsiz kalmanın sonuçlarının bu şekilde telafi edildiği gözetildiğinde, dört aylık süre için ödenmiş olan işsizlik ödeneğinin İş Kurumuna iadesi gerekir.
İşsizlik maaşı aldıktan sonra iş bulup çalışan bir sigortalı tekrar işsiz kalırsa yeniden ödenek alabilir. Ancak bu kez yine 3 yılda 600 gün şartına bakılıyor. Tabii işsizlik maaşı aldıktan sonraki 3 yıl geçerli oluyor. Dolayısıyla yeniden 600 günü biriktirmiş olması isteniyor.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
2023 İşsizlik Maaşı Hesaplama Örneği
Hesaplama yaparken çalışanın günlük ortalama brüt kazancının %40'ı ele alınır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı aylık asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir . Yapılacak ödemede , geriye dönük faiz işletilmektedir. ☎️ İş Hukuku İle İlgili Bilgi Almak için Alsancak Hukuk ve ArabuluculukOfisi'ne ait +90 (346) 223 86 47 ve +90 (538) 091 63 15 iletişim numaralarından tarafımıza ulaşabilirsiniz.
İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir.
İşkur'a başvuru: İşkur'a yazılı olarak başvurarak, ödeme iadesi talebinde bulunmalısınız. Başvurunuzda, fazla ödeme miktarı ve geri ödeme talebinizin gerekçesini belirtmelisiniz.
27. Kısa Çalışma Hak Edilen İşsizlik Ödeneğinden Mahsup Edilir mi? Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir.
Bir çalışan işsizlik maaşı aldığı sırada yeni bir işe başlarsa, bu noktada çalıştığı yer tarafından kanunen şartların sağlanması gerekmektedir. Şartlar gerçekleşmeden tekrardan işsiz durumda kalması durumunda kişi kaldığı yerden aynı şekilde işsizlik maaşı alabilir.
İlk işsiz kaldığında hak ettiği (6-810 aylık) işsizlik ödeneklerini tamamen alan birisi ise yeniden işsizlik ödeneği hak edebilmek için (işsizlikten sonraki) işe girme tarihinden itibaren en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi gerekir.
İşsizlik maaşını 2. kez almak için herhangi bir engel bulunmamaktadır. 2, 3 veya daha fazla kez işsizlik maaşı alabilmek mümkündür. Tek şart ise yukarıda belirtildiği gibi 3 yıl içerisinde en az 600 gün olmak şartı ile çalışmış olan sigortalı işsizler, 2. Kez işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapabilmektedir.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
Her ne kadar GSS primi, İŞKUR tarafından ödense de işsizlik ödeneği alınan süre emeklilik yönünden prim gün sayısına eklenmez. Bu dönemde fiili bir çalışma olmadığı için bu dönemde geçen süre uzun vadeli sigorta kolları açısından prim gün sayısına eklenmez.
ÖDENEĞİNİN(MAAŞI) İADESİ
Bu durumda da işçinin dava sürecinde çalışamayıp gelir alamadığı için uğradığı zararı bir nebze de olsa telafi edebilmek için uygulamada “Boşta Geçen Süre Ücreti” olarak tabir edilen ve en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ile bu döneme ilişkin diğer hakları ödenir(4857 s. K. md. 21).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri