Aktif iletişim becerileri ve şeffaflık göstermek, güven oluşturabilir ve genel morali artırabilir. Bu adım açık iletişim kavramını takip eder. Ekibinizi düşünce ve görüşleri özgürce paylaşmaya teşvik edin. Paylaşım ve iletişim için bu açık alana sahip olmak yeniliği teşvik eder ve ekip üyelerini motive eder.
Takım lideri olmak için kesin bir resmi eğitim şartı yoktur ancak bu role sahip kişilerin yönetim, işletme, pazarlama veya benzeri bir alanda lisans ya da lisansüstü eğitime sahip olduğu görülür. Hizmet verilecek sektöre bağlı olarak sertifika programları ve çevrim içi kurslarla bu alanda yetkinlik kazanılabilir.
İşle ilgili bilgilendirme yani oryantasyon süreci, ekip üyeleri için çok önemlidir. Takım liderinin ikinci görevi iş dağılımını ve ekip içi organizasyonu sağlamaktır. Ekip içindeki iş yükünün ve iş dağılımının dengeli bir şekilde gerçekleşmesi, sorumlulukların hatasız ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.
Başarılı bir lider olmak için gereken özelliklerden bazıları; özgüvenli olmak, kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilmek, insan ilişkilerinde iletişimi güçlü olmak ve ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Başarılı bir lider olmak için sabırlı ve kararlı olmalısınız. Kendinize ve fikirlerinize güvenin.
İlgili 18 soru bulundu
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Bir ekibe liderlik etmek, Ortak bir amaç için bir araya gelmiş olan kişileri yönetmek demektir. Ekibiniz, kuruluş hedefi ne olursa olsun, mutlaka karşınıza kendine has özellikleri olan kişilerin bir araya getirilmesinden kaynaklanan bazı zorluklar ve fırsatlar çıkacaktır.
Yönetici başkaları adına çalışan, önceden belirlenen amaçlara ulaşmak için çaba harcayan, işleri planlayan, uygulatan ve sonuçları denetleyen kişidir. Lider ise bağlı bulunduğu grubun amaçlarını belirleyen ve bu amaçlar doğrultusunda grup üyelerini etkileyen ve davranışa yönelten kişidir.
Ekip üyeleri arasındaki sözlü ve sözsüz iletişimin dengesini sağlamalı, hızlı ve etkin bir şekilde karar verebilmesi, ekip üyelerini motive edebilmesi, insanlara de durumlara karşı duyarlı olması, iyi bir dinleyici ve mütevazı bir kişiliğe sahip olması gerekir.
Ekip aynı hedef için çalışanlardan oluşur
Ekipten söz etmek için, ortak hedefleri bulunan, bu hedefler doğrultusunda üstlendikleri görevleri yaparken birbirine güvenen, birbirini tamamlayan insanların bir araya gelmiş olması gerekir. Ekibi aynı işi yapanlar değil, aynı hedef için birlikte çalışanlar oluşturur.
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Liderlik becerileri; iletişim, kişilerarası ilişkiler, planlama ve ikna etme gibi temel becerileri içerir. Liderler ekipleri yönetir, çalışmaları denetler, görevleri koordine eder, ekipler oluşturur, çalışanları geliştirir, performans değerlendirmesi yapar ve şirket hedeflerine ulaşmak için gereken becerilere sahiptir.
Başarılı takımların temelinde üyelerine enerji, hedef ve bağlılık veren bir doğrultuya sahip olmaları yatar. Takımlar, ne yöne gittiklerini bilmezler ve açık hedeflere sahip olmazlarsa ilham alamazlar. Bu hedefler zorlayıcı olmalı (basit hedefler motive etmez) ancak takımı yıldıracak kadar da zor olmamalıdır.
C. Kendi kendini yöneten takım: Takım dışından belirlenmiş bir ortak amaca ulaşmak için kendi yollarını kullanarak birlikte çalışan insan grubudur.
Süper liderlik, Charles Manz ve Henry Sims tarafından tasarlanan ve bireysel kendi kendine liderliğe dayanan bir liderlik tarzıdır. Esasında durumsal liderliğe büyük ölçüde benzer. Süper liderler, kişilerin liderlik yeteneklerinin kendi kendine büyümesine ve gelişmesine odaklanır.
Sonuç olarak, liderlik, vizyon ve hedef belirleme, iletişim ve ikna kabiliyeti, kararlılık ve güçlü karakter, delege ve organize etme yeteneği, empati ve iş birliği kabiliyeti ve kendi gelişiminin farkında olma gibi temel beceri ve özellikleri gerektirir.
Lider yönetici çalışanları şirket vizyonuna tutku ile bağlayan kişidir. Otoriteden değil, etkileşimden, iletişimden beslenen kişidir. İyi bir yönetici, bireysel akıl yerine ortak akıl; birey yerine ekip; emir yerine koçluk; sonuç odaklılık yerine süreç odaklılık; çok çalışmak yerine akıllı çalışmayı esas alan kişidir.
Etkili liderlik, grubun verimliliği ve morali üst seviyede tutmanın anahtarı olduğu gibi büyüme, gelişme ve yenilikler için de temel güçtür. Etkili lider, içinde bulunduğu yerde veya işinde diğerlerinin yönünü bulmasını ve takip etmesini sağlayan liderlik ve karakteristik becerilere sahip olan kişidir.
Özet: Kendi kendine liderlik, bireylerin iş ve görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlayarak gerçekleştirdikleri kendi kendini etkileme süreci olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri