İşte ortaya çıkan lezzetin tarifi : (Kullandığım balık fırında borcamda ızgara derecesinde pişirilmiş balıktır. Dilerseniz elinizdeki balığı üstünü iki parmak geçecek kadar suda haşlayıp, çorbanızı o su ile yapabilirsiniz.
Balık çorbası, hemen her balık türüyle yapılabilmesine karşın, bazı tür balıklarla daha lezzetli olabiliyor. Bu balık türlerinin Kırlangıç, İskorpit, Adabeyi (Lipsoz), Öksüz, Trança'nın kafası, küçük boy Lagos olduğu, bazı otoriteler tarafından kabul görmüştür.
Artan balık parçalarıyla köfte hazırlamak daha akla yatkın. Balık köftelerini hazırlarken içine yumurta eklemenize gerek yok. Haşlanan balık parçaları nemli olduğu için robottan geçirdiğinizde çabucak toparlanıyor. Normal köftede olduğu gibi isteğe göre içine maydanoz ekleyebilirsiniz.
Balık çorbası yaparken genel olarak palamut, kırlangıç, iskorpit gibi balıklardan kullanılır. Ancak mutlaka bu balıklar olmalı diye bir kural yoktur. Beyaz etli her balıktan balık çorbası yapılabilmektedir.
Balık çorbası küçük balıkların bütününden yapılabildiği gibi, eti fileto yapılan büyük balıkların kafasından ve kemiklerinden de yapılabilir. İnanılmaz besleyici ve lezzetli olan balık kafası çorbası, içine eklenen sebzelerle daha bir tatlanır.
İlgili 23 soru bulundu
Balık çorbasının faydaları
Kan basıncını düşürerek kalp ritmini düzenler. Zihin yorgunluğunu giderir. Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Bağışıklık sistemine faydalıdır.
Balık ve Et
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir.
Balık suyunu tencereye alın. Terbiyesi için; yumurta sarısı ve limon suyunu hızlıca karıştırın. Sıcak durumda olan balık suyu ile azar azar karıştırıp, ılıştırarak çorba tenceresine aktarın. Terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kısık ateşte kaynattığınız çorbayı, daha fazla bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Soğanlar istenilen kıvama gelince üzerine balık suyunun 2 su bardağı kadarını ekleyip soğanları kısa bir süre pişirerek iyice öldürün. Soğanların üzerine kılçıkları temizlenmiş hamsileri dikkatlice yerleştirin ve geri kalan 4 su bardağı balık suyunu ekleyin. Çorbayı kaynamaya bırakın.
Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Balıkların arasına defne yaprağı koyarak pişirebilirsiniz. Kızartmadan sonra ocağa tencere içine su, çok az sirke, limon suyu ve kabukları, çubuk tarçın, karanfil ve defne yaprağı atıp kaynatabilirsiniz. Pişirme işlemi bittikten sonra ferah kokulu bir tütsü yakabilirsiniz.
MALZEMELER. Tencereye suyu koyun ve içerisine temizlenip yıkanmış istavritleri ve ikiye bölünmüş soğanı ilave edin. Karabiber ve tuz ekleyip, balıklar iyice yumuşayana kadar haşlayın. Diğer tarafta pirinçleri yıkayın.
Hem içenin içini ısıtır hem de birçok hastalığa karşı direnç sağlayıp antibiyotik görevi üstlenir. Balığın bol olduğu şu günlerde, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar balık çorbasına yöneldi. Balık çorbası tam bir vitamin deposudur.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Balıklar piştikten sonra kılçıklarını çıkarıp etlerini ayırın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtıp üzerine ince doğranmış kereviz sapını ekleyin, yumuşayınca pirinci ilave edip 2 dakika kavurun. Balık suyunu ekleyip pirinç pişene kadar karıştırın.
Balık çorbası Bursa'nın özellikle göl kıyısında olan ilçelerinde İznik, Orhangazi Mustafakemalpaşa gibi ilçelerinde yapılmaktadır.
Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.
Balık ile en çok baklagil çorbaları gider. Yani tavuklu, etli çorbalar pek tercih edilmez. Çünkü akabinde yiyeceğiniz balığın tadını bastırması istenmez. Aksine balığın tadını daha çok ön plana çıkartacak çorba tarifleri tercih edilir.
Eve 2 kilo balık alınacağına bir kilo alınıp, aynı gün içinde tüketilmelidir” ifadelerini kullandı. Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Mercimek çorbası, tarhana çorbası ve patates çorbası balığın yanında en çok sevilen çorbaların başında geliyor. İşte mercimek, tarhana ve patates çorbası tarifi... Balığın yanında giden çorba tariflerini bir araya getirdik. Balığın yanında mercimek, tarhana ve patates çorbası sevilerek tüketiliyor.
Dr. Funda Elmacıoğlu, "Balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." dedi. İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof.
Balığı Portakalla Marine Etme
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Somon balığı çorbası, özellikle kış aylarında hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi desteklemek için yapabileceğiniz oldukça lezzetli bir seçenek. Mevsim sebzeleri ve omega-3 deposu somon balığı ile hazırladığımız bu çorba hastalıklara şifa niyetine içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri