Aşırı Yeme İsteğinin Farklı Nedenleri Besin öğesi eksikliğinin veya düşük kan şekeri seviyelerinin yanı sıra aynı zamanda hastalıklar da aşırı yeme isteğinin nedeni olabilir. Bulimia ve anoreksiya gibi hastalıklarda da beslenme bozukluğuna neden olabilir.
Açlık, vücudunuzun yiyeceğe ihtiyacı olduğunu haber veren doğal bir işaret. Ancak sürekli aç hissediyorsanız bu durum beslenme yetersizliklerinin, stresin, yeterince uyumamanın veya hormon dengesizliklerinin bir işareti olabilir. Çoğu insan genellikle yemek yedikten birkaç saat sonra tekrar acıkır.
İnsülin Metabolizması Bozukluğu
Dyt. Sefer, sürekli açlık hissinin altında diyabete bağlı sorunların yatabileceğine işaret etti. “İnsülin direnci, hipoglisemi, hiperglisemi gibi durumlarda kişi hasta olduğunun farkında değilse ya da ilaçlarını düzenli kullanmıyorsa açlık-tokluk mekanizmaları düzene girmeyebilir.
Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir. Aslında bu gerçek bir acıkma da değildir. Kanda artan insulin kan şekerini normalin de altına indirdiği için şiddetli bir yeme isteği, titreme, terleme, mide kazınması olur.
Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Şeker hastalığının tipik belirtileri çok su içmek, çok acıkmak, sık idrara çıkmaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Hipoglisemi Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir? Normal şartlar altında kan şekeri seviyesinin çok düşmesinin belirtileri arasında dudak, dil ya da yanakta karıncalanma veya uyuşma, düzensiz veya hızlı kalp atışı, kaygı, sinirlilik, soluk ten, terlemek, titremek ve yorgunluk bulunur.
İnsanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir.
Bu durumda yapmanız gereken ise bir endokrinoloji doktoruna gitmek ve yaşadıklarınızı anlatmak.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Sık acıkma nedenleri arasında susuzluk, aşırı tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir. Ancak hepsinin özüne bakıldığında yanlış beslenme tüm bunlara neden olmaktadır. Her besin aynı oranda tokluk hissi sağlamaz.
Bu hormonlar yeterli miktarda yemek yenmesi için birlikte çalışır. Ghrelin iştahı artırır ve leptin tok hissetmeyi sağlar. Bu iki hormon birbirine zıttır ve dengede olmaları gerekir. Bu hormonların dengesi bozulduğunda kişi kendini aç hissetmeyebilir veya tok olduğu halde hala iştahı olabilir.
İştah azaltma yolları arasında en yardımcı ürünlerden biri de şüphesiz li bol lifli besinlerdir. Sindirime süremizi uzatarak daha fazla tokluk hissi yaratan lifli gıdalar, iştahımızı düzenleyerek tokluk hissini daha süre hissetmemizi sağlıyor.Lif açısından zengin besinler arasında; Tam tahıllı ürünler. Yulaf ezmesi.
Uygun diyet ve egzersiz programına rağmen kilo verme ile ilgili problem yaşıyorsanız hormonal kökenli bir probleminiz olabilir. Öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir.
Dolayısıyla vücut yeni bir enerji arayışına girer. Bu enerjiyi uyuyarak veremiyorsak yemek yeme ağır basar. Dolayısıyla böyle durumlarda ya yemek saatini birkaç saat ileriye çekmek gerekir ya da akşam erken yedikten birkaç saat sonra kan şekerinizin ani yükselmesine sebep olamayacak ufak bir ara öğün yapılabilir.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Testlere göre değişmekle birlikte ortalama ideal açlık süresi 8-10 saat olmalıdır. Trigliserit ölçümlerinde 12-14 saatlik açlık gerekir. Aksam 22: 00 den sonra hiçbir şey yenmemesi uygundur.
Kandaki şeker seviyesinin düşmesi, orana bağlı olarak, çok tehlikeli olabilir. Kandaki şeker oranı düştüğünce kişide bazı belirtiler gözlenir. Aniden soğuk terleme, baş ağrısı, halsizlik, dudaklarda ve dilde uyuşma, bulanık görme, solgun yüz gibi şeker düşmesi belirtileri, yol gösterici olabilir.
Hem iş hem de gündelik hayatta karnınızın uzun süre tok kalmasını sağlayacak lezzetli yiyecekler arasında; kivi, sütlü kahve, yulaf kepeği, yeşil kabak, brokoli, beyaz lahana, yumurta, tarçın, badem, süt ve kara buğday yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri