Öldürülüp pişirilirse, zehirli kanı etine bulaşır. Bu yüzden canlı canlı haşlanarak kanındaki zehir yok edilir. Normalde ses çıkaramayan ıstakozlar, kaynarken canları o kadar yanar ki kıskaçlarını şiddetle birbirine vurur.
Istakozlar öldükleri anda vücutlarındaki bakteriler hızla çoğalarak toksin salıyor. Bu durumdan doğabilecek olan gıda zehirlenmesi riskini minimuma indirmek için ıstakozları canlı pişiriyoruz.
Ülkedeki, yeni hayvan refahı yasa tasarısı kapsamında bu türlerin canlıyken pişirilmesinin yasaklanması teklif edildi. İngiltere'de hükümet tarafından yaptırılan bir çalışmada, ahtapotlar, yengeçler ve ıstakozların acı duyarlılığa sahip olduğu ortaya çıkarıldı.
Yengeç kabuklu deniz canlılarından birisi olduğu için kaynamış suda ağzı kapalı olarak pişirilir. Yengecin canlı olarak pişirilmesinin amacı ise deniz canlılarının öldüklerinde çıkardıkları toksik maddeyi salgılamamaları içindir. Yengeç canlı olarak haşlandığı için yengeç lezzetli ve sağlıklı olacaktır.
Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen ıstakozlar, su diplerinde yaşayan omurgasız canlılardır. Denizde bulunan ıstakozlar, ölü ya da diri su canlılarını veya çeşitli algleri yer. Tatlı su ıstakozları ise iribaşlar, solucanlar, salyangozlar ve böcek larvalarını tüketir.
İlgili 45 soru bulundu
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Istakozlar (Nephropidae), denizlerde yaşayan bir kabuklu familyasıdır.
Bu canlılarda hemoglobin yerine hemosiyanin bulunur. Bu molekül içerisinde demir değil, bakır bulunur. Bakırın varlığı, ışığın farklı dalga boylarının emilmesine ve geri yansıtılmasına neden olur. Bu hayvanların kanları oksijenlenmişken mavi renktedir, oksijenin yokluğunda ise renksizdir.
Bozulma sonucunda kırılan protein bağları, astaksantin pigmentlerini yerlerinde tutamamaktadır. Bunun sonucunda serbest kalan astaksantin pigmentleri pişen ıstakozun turuncu- kırmızı renk almasına neden olmaktadır [2].
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Yasal değişiklik, bir uzman ekibin 300'den fazla bilimsel çalışmayı inceleyip, çalışmaların ahtapotların duyusal varlıklar olduğu ve zevk, heyecan ve neşenin yanı sıra acı, sıkıntı ve kayıp hislerini yaşayabildiklerine dair güçlü bilimsel kanıt sunduğu sonucuna varmalarının ardından hayata geçiyor.
Eskiden her yerde bulunurmuş aslında. Pişince iki tür de kıpkırmızı olur. Bu parlak kırmızı renk nedeniyle Fransız yazar ve gastronom Montselet, ıstakoza “denizlerin kardinali” adını takmış. Bu deniz kabuklusunun Yunanca adı olan “astakos”, Latincede astacus olmuş.
Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Ortalamada erkek Avrupa ıstakozunun 31 yaşına kadar, dişilerin ise 54 yaşına kadar yaşadığı bulunmuştur. Birkaç istisna da vardır: Bir dişi ıstakoz 72 yaşına ulaşmıştır. Istakozlar sonsuza kadar yaşamıyor.
ÇIĞLIK ATMAZLAR
Evet, ıstakozlar çığlık atamazlar! Çünkü onların ses telleri yoktur. Zaman zaman pişirenlerin çığlığa benzer ses duymalarının asıl sebebi, ıstakozun içinde oluşan ve kabuğunun çatlaklarından geçen buhardır.
Karadeniz'de bulunmaz. Akdeniz'de ve Ege denizinde 50 m derinliğe kadar çamurlu sığ sularda yaşar. Ağlar ve istakoz sepetleri ile avlanır.
Sert bir kabuğa sahip olan ıstakozun beş çift ayağı ve hareketli saplar üzerinde yer alan gözleri ve iki adet uzun duyargası vardır.
Tatlı su ıstakozu olarak bilinen, karidesinin büyüğü, ıstakozun küçüğü olarak da kabul edilen kerevit, yengeç ile benzer bir şekilde pişirilen bir yemek türüdür.
Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür.
Kan renksizdir. Lenf sıvısı yoğun granüllü yuvarlak kan hücreleri ile granülsüz ve merkezi olmayan nükleuslu lökositleri içerir.
Hemosiyanin kan hücreleri içinde taşınmak yerine kan plazması içinde çözünüktür ve dolayısıyla da kan mavi renk alır.
Tatlı su ıstakozu da denilen kerevitleri, Nephropoidea üst familyasından ıstakozlarla karıştırmamak gerekir. Kerevit sözü Türkçeye Yunancadan (καραβίδα) geçmiştir. Kerevitler (tatlısu ıstakozları), yengeçler ve ıstakozlar (deniz ıstakozları) gibi diğer kabuklulara benzer şekilde çoğalırlar.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Fena ısırır. Yalnız alt çenesinde 18-20 tane, üst çenesinde ise 15-16 tane iğne misali sivri diş vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri