Kayısılarınızı şekerpare cinsi denilen, daha aromatik ve lezzetli kayısılardan seçerseniz lezzetini ikiye katlamış olacaksınız. Elinizden geldiğince tam olmuş hatta çok yumuşamış kayısılardan marmelatınızı hazırlayın. Ağzı sıkıca kapalı bir kavanozun içerisinde marmelatlarınızı yaklaşık 2 hafta kadar saklayabilirsiniz.
Kayısılar iyice yumuşayana kadar pişirin. Kayısılar yeterince yumuşadıktan sonra iyice blenderdan geçirin. Blenderdan geçen kayısı marmelatın üzerine yarım limon suyu döküp, karıştırın. 5 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Kayısı marmelatı piştikten sonra sıcakken kavanozlara doldurup, kapaklarını sıkıca kapatın.
KAYISI REÇELİ
Büyük sert dokulu, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi reçel yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen ürünlerin başında kayısı reçeli, marmelatı, konservesi, kayısı suyu, şekerlemeleri gelmektedir. Kayısı, hoşaf, komposto, kek, dondurma, gofret, çikolata, pestil, parfüm, esans, krem yapımında ana madde olarak kullanılmaktadır.
Bir bardak kayısı suyu, günlük A vitamini gereksiniminin üçte birini karşılıyor. Kayısıda bulunan diyet posası bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Ayrıca apandisit, diş hastalıkları, şeker hastalıkları, kalp hastalıkları, kolon kanseri ve hemoroid gibi hastalıkların da oluşum riskini azalttığı biliniyor.
Olgunlaşmamış kayısıları bir kağıt torbaya koyun. Hala sert hissettiren olgunlaşmamış kayısı satın aldıysanız, onları kahverengi bir kese kağıdına koyun. Kayısıların ürettiği etilen gazının sıkışması ve olgunlaşmasına yardımcı olması için torbanın üstünü dikkatlice katlayın.
Meyveler olgunlaştıkça nişasta ve asit içerikleri azalırken, şeker içeriği artar. Hücre duvarı parçalanır, meyvenin dokusu yumuşar. Bu süreçte bir de olgunlaşmayı tetikleyen etilen gazı devrededir. Elma, muz, armut, kayısı, şeftali, avokado gibi klimakterik meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam ederler.
Bir gece önceden şekerde bekletilen kayısılar şekerlenirken aynı zamanda yumuşarlar. Bu sebepten böyle sert kayısılarla yapılan reçellerde pişirme süresi genellikle kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte 30 dakikadır. Reçelin pişirme süresine meyvelerin sertliğine bakılarak karar verilebilir.
Derin bir tencerenin içerisine doğranmış kayısıları koyun, üzerine şeker, karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Ardından suyu ilave edin. Kayısılar iyice eriyene ve su buharlaşana kadar karıştırarak pişirin.
Doğru koşullarda saklanması halinde kuru kayısı 1 yıl kadar bozulmadan tüketilebilir.
Sert ve hafif ekşimsi kayısılar kullandığınız zaman reçelleriniz tam istediğini kıvamda ve lezzette olmayabilir, bu tarz kayısılardan reçel yaparken daha fazla şeker ilave etmeniz gerekebilir. Çok olmuş ve yumuşacık kayısılar da reçelden beklediğiniz o nefis kıvamı vermeyebilir.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
meyvenin olgunlaşması bitip, hücre yaşlanmasının başladığı aşama için kullanılan kavramdır. bu evrede etilen üretimi ve hücresel solunum arttığı için meyve olgunlaşmaya devam eder. elma, muz, kavun, kayısı gibi meyveler koparıldıktan sonra büyümeye devam ettikleri için bunlara klimakterik meyve adı da verilir.
Dalından koparıldığında, pazardan alındığında bekletmekte bir sakınca olmayan (Klimakterik olan) meyveler; muz, kivi, avokado, incir, kayısı, şeftali, elma, armut, erik, mango'dur. Sıraladığım bu meyveler kendi olgunlaşmasını devam ettirebilirler. Durdukça tatlılaşabilirler.
Olgunlaşan kayısıları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Kilitli Poşetin içine koyun. 12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Kayısılar yeterince olgunlaşmadan güneşte kurutulma olursa istenen kahverengi renk ve şireli, lokum tadında tatlı lezzete ulaşılamaz. Tabi ki bu renk, lezzet ve kıvam, sadece olgun kayısılar ve yeterince güneş ışığıyla elde edilemez.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
İçeriğindeki potasyum kalp kaslarını besler. Tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar. İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Vücuttan çoğunlukla yağ değil su atılmasını sağladığı için hızlıca kilo verdirme potansiyeli olsa da kayısı şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan temkinli davranmayı elden bırakmamak ve bu diyet de dahil her diyeti mutlaka bir beslenme uzmanı ve diyetisyen desteğiyle yapmak büyük önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri