Yurtiçinde ticari taşıtlarla şoförlü araç kiralama hizmeti vermek için bir şirketin D2 yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu belgenin şartı şirketin filosunda 12 yaşının aşmamış toplamda en az 75 koltuk kapasitesi bulunan yolcu nakli ruhsatlı araçlar bulundurmasıdır.
Gerekli koşulların sağlanması durumunda herkes araba kiralayabilir. Araba kiralamak için gerekli koşulların başında ise en az 2 yıllık ehliyet sahibi olmak geliyor.
Rent A Car sözleşmesi, kiraya verenin taşıtın kullanımını kiracıya bırakmayı, buna karşılık kiracının kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Rent A Car sözleşmelerini 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu göz önünde bulundurarak uzun süreli – uzun süreli olmayan şeklinde ayrıma tabi tutabiliriz.
Araba kiralama sözleşmesi yapmak zorunlu ve istenen bir evraktır. Esasında bu evrakı sizden istemeyen kurumlardan uzak durmalısınız. Çünkü sözleşme sizin aracı nasıl kullanacağınız, ne kadar mesafe gideceğiniz ve aracı temel kullanımınızı sınırlandıran ve düzenleyen bir belgedir.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse kiralama bedeli bin TL olan bir araç için 180 TL KDV ödenmelidir. Araç kiralama vergisi, şirketlerin kurumlar vergisinden düşebilecekleri kalemlerden biridir ve “317 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği” uyarınca düzenlemeler getirilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Şirketler, dilerlerse kiralama şirketleri aracılığıyla veya vergi mükelleflerinden, dilerlerse şirket ortaklarından veya şirketin personeli gibi özel şahıslardan araba kiralayabilirler.
2023 Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Öne Çıkan Noktalar Nelerdir? Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder. Kusurlu sürücüden ücret talep edilmesi ise ancak zararın trafik sigortası limitini aşması durumunda gerçekleşir.
Hasar Güvencesi (CDW) kiralık araçlar için bir sigorta tipidir. Kiralanan aracın hasar görmesi durumunda sürücünün sorumluluğunu sınırlar. Bu, araç sizdeyken hasar aldığı takdirde araç kiralama şirketinin araç bedelinin tamamını sizden talep etmeyeceği anlamına gelir.
Sürücü yaşınız 21 olması gerekiyor
En az 21 yaşında olduğunuzda ekonomik bir araç kiralayabilirsiniz. Orta sınıf bir araç için ise sizden istenen yaş şartı en 25 olmanızdır. Büyük ve lüks bir araç kiralamak istediğinizde ise en az 28 yaşında olmanız gerekir.
Gelin bu beyan hakkı konusunu biraz detaylandıralım. Kiraladığınız uzun dönem araçlarda kullanıcıdan kaynaklı olan ya da olmayan ufak hasarlarda filo kiralama firmasının müşterilerine yazılı beyana dayalı olarak belli miktarda onarım imkanı sunmasına beyan hakkı deniyor.
Zira uzun dönem araç kiralama sözleşmeleri büyük çoğunlukla şirketlerle veya gerçek kişi tacirlerle akdedilmektedir. Böyle bir durumda da; araç kiralama şirketi tacir, araç kiralama işi ise şirketin ticari işletmesiyle ilgili olan ticari bir iş olmaktadır.
Oto kiralama işi ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerden, kendi adına veya şirket adına kayıtlı en az beş araç faaliyet göstermek zorundadır. Kiraya verilecek araçlar 0-10 yaşları arasında olmalıdır. 10 yaşından büyük araçlar kiraya verilemez.
Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
Araç Kiralama Koşulları Kişi araç kiralamak istediğinde firmaların yasal olarak istediği birtakım gereklilikler vardır. Bunların başında elbette sürücü belgesi, yaş sınırı ve kredi kartı geliyor. Araç kiralama işleminde kabul gören üzerinde fotoğraf ve TCKN olan yeni sürücü belgesidir.
Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Kaskosuz araç kiralamak yasal olmaya bir işlemdir. Kaskosuz araç kiralayan firmalar zor durumda kalabilir. Aracın kaskosu olmaması kaza ve hırsızlık gibi olaylarda mağdur olmanıza sebep olur. Bu nedenle mutlaka kaskolu araç kiralamaya dikkat etmeniz gerekir.
Kiraladığınız araçta hasar veya arıza oluşması halinde aracın güvenliğini etkilemeyecek ve zararını arttırmayacak şekilde yetkili servise ulaştırılmasından kiracı sorumludur. Servis aracı inceler ve araç arızası hakkında bir rapor hazırlar.
Cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ne demek? Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Kiralık Araç Çizilirse Ne Olur? Araba kiralama yapılırken kiralama ofisi araç tesliminde bir teslim formu doldurur. Araç tesliminde araçta eğer varsa çizikler ve hasarlar bu forma kaydedilir.
Kiralama sözleşmesinde belirtilmeyen bir kişi kiralık aracı kullanırsa ne olur? Bu durumda, tüm rent a car sigortaları geçersiz hale gelir. Herhangi bir kaza durumunda tüm masraflar sözleşmeyi imzalayan kişiler tarafından ödenmek durumunda kalır.
Kiralık aracın kaskosu aracı yapar aracı kiraya veren değer kaybı ,gelir kaybı ile poliçe artış farkını sizden ister.
Araç Kiralama Kilometre Aşım Ücreti Ne Kadardır? Araç kiralamada km aşım ücreti kilometre başına 1₺ olarak belirlenmektedir. Elbette bu tutar yine firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama bir rakam verilmek istendiğinde 100 km/100₺ olarak değerlendirilebilir.
Günlük araç kiralama hizmetinde kilometre kullanım hakkı günlük 500 km olmak şartı ile 7 gün ve üzeri kiralamalarda, kontrat başına 4000 km ile sınırlıdır. Aylık araç kiralama hizmetinde kilometre kullanım hakkı 3000 km ile sınırlıdır.
Araç kiraladığınızda ise sadece günlük kiralama ücretini öder; peşinat, kredi, faiz gibi giderlerle ilgilenmezsiniz. Bireysel araç kiralamanın bir diğer avantajı da yan giderlerin olmamasıdır. Araç kiraladığınızda sigorta, muayene ve kasko gibi yan giderlerin sorumluluğunu almanız gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri