İstanbul Havalimanı 9 sıra yükselerek dünyanın en yoğun 5. havalimanı oldu. Skytrax 2023 Dünya Havalimanı Ödülleri'nde Doha'nın Hamad Uluslararası Havalimanı ikinci sıraya yerleşirken, Tokyo'nun Haneda Havalimanı da üçüncü sıraya düştü.
Son iki yılda da birinci seçilen Singapur Changi Havalimanı, bu yıl da dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Listede Türkiye'den İstanbul Havalimanı ilk 10'da yer aldı.
Kral Fahd Uluslararası Havalimanı (DMM)
Kral Fahd Uluslararası Havalimanı, 776 kilometrekarelik alanı ile dünyanın en büyük havalimanı.
OAG'nın “Dünyadaki En Yoğun Havalimanları” raporuna göre, 2022 yılının Ağustos ayında koltuk sayısı bakımından en yoğun havalimanının Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı olduğu açıklandı.
İstanbul Havalimanı bu performansla Avrupa 'nın pandemi öncesi koşullarında en büyük iki havalimanı olan İngiltere'nin Londra Heathrow ile Fransa'nın Paris Charles de Gaulle havalimanını geride bıraktı. İstanbul Havalimanı dış hat uçuşları kategorisinde ise dünyanın beşinci büyük havalimanı olarak yer aldı.
İlgili 19 soru bulundu
Açıklanan rapora göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2019 yılında yakaladığı 83,42'lik zamanında kalkış oranıyla 20-30 milyon yolcu büyüklüğüne sahip havalimanları arasında dünya birincisi oldu ve "en dakik havalimanı" ünvanını kazandı.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ağırladığı 24.9 milyon yolcu ile 6'ncı sırada yer alırken, Frankfurt Havalimanı ise 24.8 milyon yolcu ile yedinci sırada yer aldı.
Singapur'dakiChangiHavalimanı, tacını iki yıl üst üsteKatar'a kaptırmasının ardındandünyanın en iyi havalimanıunvanını yeniden kazandı. Katar'daki Doha Hamad Uluslararası Havalimanı bu yıl global sıralamada ikinci sıraya geriledi.
Yrausquin Havalimanı Hollanda'nın Karayipler adası Saba'da bulunan bir havalimanıdır. 400 metrelik pist uzunluğu ile dünyanın en küçük ticari havalimanı olarak kabul edilmektedir.
Uçak ve yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı Atatürk havalimanıdır. Onu sırasıyla Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Dalaman takip eder.
Uçuş sayıları da arttı
İstanbul Havalimanı'nda, 2022 yılında iç hatlarda 109 bin 634, dış hatlarda 316 bin 263 sefer yapılırken toplam uçuş sayısı 425 bin 897 olarak hesaplandı. Önceki yıl toplam 279 bin 509 seferin yapıldığı havalimanında, 2022'de ise 146 bin 388 artış hesaplandı.
Yatırım tutarı 10,25 milyar euro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro.
80 milyon metrekare alan üzerine kurulacak olan yeni havalimanı, dünyanın en geniş havalimanı olacaktır.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır. Bu sayıya Sinop Havaalanı da dahil edilmiştir.
Havalimanı sayısında liderlik, ABD'nin elinde. Toplamda 13.513 havalimanıyla ABD, diğer ülkelere nispeten açık ara önde bulunuyor. Onu 4.093 havalimanı ile Brezilya ve 1.714 havalimanı ile Meksika takip ediyor.
İGA Haberleri
İstanbul Havalimanı 2020 yılında Avrupa havalimanları yolcu sayısı sıralamasında 23,4 milyon yolcusu ile birinci sıraya geldi. İstanbul Havalimanı'nı 22.1 milyon yolcu ile Londra Heathrow ile Paris Charles de Gaulle havalimanları takip etti.
Uluslararası Havalimanı Konseyi (ACI-Airport Council International), merakla beklenen en büyük 100 havalimanı sıralamasını açıkladı. ABD'deki Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı 85 milyon yolcuyla 2005'te de açık ara birinciliğini sürdürürken büyük çıkış yapan İstanbul Atatürk 55. ve Antalya Havalimanı da 80. oldu.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük. İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Analizi çalışması ise projenin ekonomik boyutunu gösteriyor.
Milliyet - Türkiye'nin en büyük hava kargo terminali olan Turkish Cargo'nun İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki yeni binası Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından hizmete açıldı.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.) Istanbul Havalimanı konumuna uçuşumdan ne kadar önce gelmeliyim?
Yurt Gazetesi'nin haberine göre Malaysia Airports Holdings, Sabiha Gökçen Havalimanı hisselerinin %100'üne sahip olarak havalimanının tamamını satın alacak.
Dünyanın önde gelen havacılık otoritelerinden olan Airports Council International (ACI) Europe tarafından açıklanan sonuçlara göre, Avrupa'nın yolcu saylarına göre en büyük havalimanlarının yer aldığı sıralamada İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 12'nci sırada yer aldı.
Dünyanın en büyük terminaline sahip olan ve 1 milyon 400 bin metrekare tek çatı altındaki ana terminal binasında hizmet veren İstanbul Havalimanı, halihazırda yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesiyle öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri