Bağırsakların ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Kan dolaşımını hızlandırır ve Kalp ve Damar hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir.
Kuru üzüm düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Düzenli kuru üzüm tüketen kişilerin kemikleri kuvvetli olur. Kuru üzüm tüketimi sindirim sisteminin doğru ve olması gerektiği şekilde çalışmasını sağlar. Kuru üzüm her gün 1 avuç tüketilirse tokluk hissini arttırır.
Böbreklerinizi sağlıklı tutmak için, fazla tuz yerine yiyeceklerinize baharatlar ve otlar ekleyebilirsiniz. Konserve çorbalar veya sebzeler, dondurulmuş pizzalar ve salata sosları gibi işlenmiş veya paketlenmiş yiyeceklerde de fazla miktarda tuz bulunduğundan tüm bunların tüketimini azaltmanızda fayda var.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kuru üzümün en sık bilinen faydası, karaciğer üzerinde oluşturduğu etkidir. Karaciğerlerin toksinlerden arındırılmasına, temizlenmesine ve de yüksek performans ile birlikte çalışmasına yardımcı olur.
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
1-Diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı yani diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları da olumsuz anlamda etkilemektedir.
Kuru üzümün kendisi kadar çekirdekleri de önemlidir. Kuru üzüm çekirdeği antioksidan açısından zengindir. Kuru üzüm çekirdeği faydaları arasında çevre kirliliğinden koruması, kan dolaşımını hızlandırması ve kanı temizlemesi, iltihap sökücü olması, cilt, saç ve göz sağlığını koruması sayılabilir.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
Kuru üzümün kabuğunda bulunan vitamin, kansere karşı koruyucu bir güç oluşturur. Çekirdekli kuru üzüm; kanı sulandırır. Kansızlık ile mücadele eden hastaların özellikle tüketmesi gereken, doğal ilaç olarak bilinir.
Kara üzümün kabuğunda bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerden olan resveratrol vücutta kanser oluşumunu engeller. Kara üzüm, vücuttaki yağların erimesi için yardımcı olur. Kara üzüm, vücudu virüslere karşı daha dirençli hale getirir. Kara üzümün kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır.
Kuru üzüm karaciğeri de temizleyerek, karaciğerde biriken zehirli atıkların arınmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına da büyük fayda sağlayan siyah kuru üzüm cildin daha genç görünmesini sağlar. Kalp sağlığına da büyük faydası vardır. Kuru üzüm, içerisinde bulunan potasyum, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Kuru üzüm, ölçülü tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzüm kalori değeri ve şeker içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo almaya yatkınlık sağlar.
Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur.
Böbrek sağlığını korumak için bazı besinlerin tüketilmesi gereklidir. İşte böbreklere iyi gelen yiyecekler… Yoğurt: Yoğurt gibi mayalanmış süt ürünleri probiyotik olmaları açısından böbrek için önemlidir. İyi bakteriler böbreğin bağışıklık kazanmasını sağlar.
Böbrek hastaları kahvaltıda ne yemelidir? Protein kaynakları hastalığın aşamalarına bağlı olarak sınırlandırılabilirken günlük protein gereksiniminin alınması vücuttaki anabolik sürecin devamlılığı için önem arz etmektedir. Kahvaltı için başlıca hayvansal protein kaynağı olarak peynir ya da yumurta tercih edilebilir.
Her üzüm tanesi kalpte bulunan kan hücrelerini gösterir. Zararlı hücrelerin tutulmasına yardımcı olur. Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Dünya'da kuru üzüm denildiğinde; özellikle ticari potansiyelinin çok yüksek olması nedeniyle, çekirdeksiz kuru üzüm anlaşılmaktadır.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyusu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Enerjinizi ikiye katlar Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri