Prof. Dr. Naci Görür'e göre, İstanbul'da her an deprem olma riski yüzde 47.
İstanbul'un en geniş yerinde Marmara kıyısından Karadeniz kıyısına genişliği 30 km. Yani özetle 7,5 civarında bir depremde İstanbul'un her yeri zangır zangır sallanacak. Hatta Marmara bölgesinde Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Kıraklareli gibi tüm şehirler büyük risk altında.
Depremde etkilenecek ilçeler
Olası İstanbul depreminde hangi ilçelerin etkileneceğini açıklayan Görür, "Özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler Haliç'ten tutun Silivri'ye kadar olan alan, denize yakın olan kesimler Bakırköy, Zeytinburnu gibi, buralar depremden daha ciddi etkilenecek" ifadelerini kullandı.
Nitekim 12 Kasım 1999 Düzce depreminin bu nedenle geliştiği biliniyor ve batıdaki kesimde yani Marmara Denizi'nde de o tarihten bu yana bir büyük deprem beklentisi var.
İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.
İlgili 29 soru bulundu
Büyük İstanbul depremi fay hattı nerede? Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi açıklarına uzanan fay hattı (batı segmenti) boyunca yapılan ölçüm sonuçlarına göre bu alandaki deprem riski Silivri'den-Büyükçekmece açıklarına uzanan orta segmentten daha düşük olarak yorumlanabilir.
Bu depremlerin her ikisi de 6,4 büyüklüğünde olup, biri 4 Ocak 1935'te, diğeri ise 18 Eylül 1963 tarihinde meydana geldi. Her iki deprem de İstanbul'da şiddetli hissedildi, İstanbul bu depremleri önemli bir hasar görmeden atlatmayı başardı.
Haber Merkezi - Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depreminin öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacağını ve 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde gerçekleşeceğini söyledi.
Ben desem ki; 50 sene sonra olacak bizim insanımız ölecek” ifadelerini kullandı. TV5'e konuşan Prof. Dr. Görür, “İlla merak ediliyorsa 99'dan sonra 30 sene içerisinde her an olmak kaydıyla Marmara Bölgesi'nde 7'nin üzerinde depremin beklendiği bilimsel verilerle ortaya konuldu.
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor. Depremin merkezindeki sarsıntılar etrafa şok dalgaları olarak yayılırken insanlar genelde ilk dalgaları hissetmezken hayvanların bunları hissetmesi daha mümkün görünüyor.
2030'A KADAR 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI %64
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu vurguladı.
Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi'nde beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili uyarılarda bulundu. Şengör, Marmara Denizi'nde 7.6 büyüklüğünde deprem olabileceğini ifade ederek "Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek" dedi.
İstanbul'a en yakın olanlar Adalar ve Kumburgaz fayları. Adalar fayı kente 10 kilometre uzaklıkta. Kumburgaz fayı ise kente 15 kilometre mesafede. Bu iki fay beklenen büyük Marmara depreminde kilit rol oynuyor.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne ...
Dr. Naci Görür, katıldığı bir sosyal medya programında Hatay ve Kahramanmaraş dışında 16 ilin fay hattı üzerinde kurulu olduğunu hatırlatarak uyarıda bulundu. Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş depremindeki bir anısını anlatarak gözyaşlarına boğuldu.
Deprem gerçeği 2023'ün 6 Şubat'ında iki büyük depremle soğuk yüzünü gösterdi. Türkiye, 2024'e de yine depremlerle girdi. Yeni yıla girmeden hemen önce Tunceli ve Hakkari'de yaşanan depremler endişe yaratırken, Prof.
Naci Görür ve ailesi İstanbul'un zemini en güçlü ilçelerinden biri olan Sarıyer'de oturmaktadır.
1-7 MART 2024 DEPREM HAFTASINDA "DEPREM ANI VE TAHLİYE TATBİKATI" Ülkemizde deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı daima hazırlıklı olunması amacıyla her yıl 1-7 Mart tarihleri, "Deprem Haftası" olarak anılmaktadır.
"DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLASILIĞI DÜŞÜNMÜYORUZ"
Vatandaşlardan, yetkililer söylemedikçe hasarlı binalara girmemelerini isteyen Sözbilir, "Şu anda daha büyük bir deprem olma olasılığının olduğunu düşünmüyoruz. Ama tabii ki artçı depremler devam ediyor. 6,5'a yakın depremler olacak zaten AFAD da sürekli açıklıyor.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Dr. Okan Tüysüz, Marmara Denizi içinde 250 yılda bir büyük deprem olduğunu belirterek, “Ölçümler Marmara Denizindeki kuzey Anadolu fayı parçasının yılda ortalama 2 santim kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir.
Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Yani bu deprem sadece İstanbul'u ve Balıkesir'i etkilemeyecek. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.
İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri