İstanbul'un İç Yüzü Refik Halit Karay'ın bir romanıdır. 1920 senesinde İstanbul'un İç Yüzü olarak yayımlanan roman 1939 senesinde İstanbul'un Bir Yüzü ismi ile yayımlanmaya başlamıştır. Kahraman bakış açısı ile anlatılmış olan roman birçok kişi tarafından döneminde ilgi görmüş romanlardan biridir.
Refik Halit'in İstanbul'un İç Yüzü ve Mithat Cemal'in Üç İstanbul romanlarında üç ko- nağın sembolize ettiği devirler tespit edilmiştir.
Yurt dışına gönderilmeden önce yazdığı İstanbul'un İç Yüzü en önemli eserlerinden biridir. 1920'de kaleme aldığı bu eserde İttihat ve Terakki'nin iş başına gelişinden Birinci Dünya Savaşı'na kadarki İstanbul'u ele aldı. O dönem İstanbul'un siyasi ve sosyal yaşamını değişik cephelerden gösterdi.
Refik Halit Karay, Anadolu yaşamını anlatan öyküleri ile tanınmaktadır. Romancı, öykü yazarı ve gazetecidir. Kurtuluş savaşına karşı tutumu ile vatan haini damgası yemiş ve yıllarca sürgün edilmiş bir yazardır. 'Cem' ve 'Kalem' mizah dergilerinde takma lakap ile siyasi mizah yazıları yazmıştır.
Yapmış olduğu basın yayın faaliyetleri nedeniyle sekiz yüz kişilik listede yer alan kişilerden biri de Refik Halid Karay'dır. I. Dünya Savaşı nedeniyle sürgünlerin bulunduğu Sinop'un Ruslar tarafından bombalanması riski ortaya çıkması üzerine yazar 1916 yılında bir grup sürgünle birlikte Çorum'a nakledilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Yüzellilikler, Türk Kurtuluş Savaşı sonrası düşman iş birlikçisi olarak görülen ve Türkiye'den sürgün edilen, hepsi üst düzey makamlarda yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen isimdir.
İstanbul'un İç Yüzü roman türünde bir eserdir ve Refik Halit Karay tarafından 1920 yılında yayımlanmıştır. Kahraman bakış açısı ile kurgulanmış olan roman gerçek İstanbul beyefendisi olan kişiler ile savaş sonrası zengin olan kişilerin hayatlarını karşılaştırarak anlatmaktadır.
İstanbul'un İç Yüzü, Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul.
Refik Halid Karay, sürgün yıllarında kaleme aldığı kırk altı kısa hikâyeden oluşan Bir İçim Su'da aşkı, mekânı ve zamanı harmanlıyor, kuvvetli betimlemeleri ve duru Türkçesiyle okuyucunun zihninde adeta yağlıboya bir tablo oluşturuyor.
[Alemdar], [Peyam-ı Sabah] gazetelerinde ve Aydede dergisinde İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılardan ötürü vatan hainliğiyle suçlandı, Yüzellilikler listesine alındı ve 1922'de Yüzelliliklerle birlikte yurt dışına çıkarıldı. Uzun süre Beyrut ve Halep'te sürgün yaşadı.
Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay'ın 1938 yılında yayımlanan tarihî romanı. Romanda İstanbul'un üç dönemi (İstibdat dönemi, İttihat ve Terakki dönemi ve Mütareke dönemi) 1936 yılından geriye dönerek anlatılır ve Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğü sergilenir.
İstanbul'un Bir Yüzü' romanı, kahraman bakış açısıyla kurgulanır. Kahraman anlatıcı İsmet, sınırlı görüş açısıyla kendi hayat döngüsünü anlatır. 'İstanbul'un Bir Yüzü' roman, günlük tarzında yazılmış bir eserdir.
istanbul valiliği, istanbul emniyet müdürlüğü, istanbul büyükşehir belediye başkanlığı, istanbul itfaiyesi ve hatta istanbul vergi dairesinin, yani ilin bütün kamu idari kurumlarının yer aldığı fatih ilçesi, yaygın olarak pek bilinmese de istanbul'un merkez ilçesidir.
Türk edebiyatının usta kalemi Refik Halid Karay, bir gemi seyahati sırasında başlayıp uçsuz bucaksız Suriye çöllerinde devam eden gizemli bir aşkı anlatıyor. Yezidilik hakkında detaylı bilgileri de konu alan Yezidin Kızı, pek aşina olunmayan gerçeklerin üzerine örülmüş sürükleyici ve egzotik bir hikâye.
Refik Halid Karay, karakterlerin iç çatışmalarını, gizli kalan duygularını, çıkar hesaplarını ve tutkularını titizlikle kaleme alarak, dönemden portreler ve mekânlarla bizleri 1940'lı yılların İstanbul'unda yaşanan bir aşkın derinliklerine taşıyor.
Üç İstanbul'un konusu, Abdülhamit, Meşrutiyet, Mütareke dönemleri İstanbul'unun kapalı fakat geniş ve çeşitli mekânlarında geçer. Eser, çökmüş kurumları ve yozlaşmış insanların aşk, çıkar ilişkilerini ele alırken daha geniş boyutta Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğünü de sergiler.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
Dramları da benzeşir. Anahtar Kelimeler: Üç İstanbul, toplum, kibir, güç, İstanbul, dram. Mithat Cemal Kuntay edebiyatın farklı türlerinde eser vermiş bir şahsiyettir. Şiir, oyun, roman, biyografi ve antoloji çalışmaları olan yazarın hamasi yönü ön plandadır.
Konusu. Orta gelirli İstanbul'da yaşayan bir aileye, sonradan görme zengin bir akrabanın kızı olarak gelen bir kız ve bu ailenin yargı değerlerini nasıl altüst edişi konu ediliyor.
Guguklu Saat Kitap Açıklaması
Guguklu Saat'te sosyal olaylara ve kişilere ait gözlemlerini zengin Türkçesi ve ironik anlatımıyla kaynaştırarak anlatan Refik Halid Karay'ın, rengârenk, samimi ve keyifli sohbetine dahil ettiği okur, yazarla birlikte sohbet boyunca değişik ortamlara giriyor, ilginç kişilerle tanışıyor.
Dişi Örümcek (Refik Halid Karay) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Yüzellilikler, Türkiye Cumhuriyeti'nden Kurtuluş Savaşı sonrasında düşman işbirlikçisi ilân edilerek sürgün edilen muhaliflerin listesi.
Yüz ellilikler Türkiye Cumhuriyeti'nden Kurtuluş Savaşı sonrası sürgün edilen ve düşman işbirlikçisi görülen, hepsi üst düzey makamlarda yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen isimdir.
Refik Halid Karay (15 Mart 1888, İstanbul – 18 Temmuz 1965, İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde hikâye, roman, oyun, mizah, günlük ve anı türlerinde birçok eser kaleme almış Türk hikâye yazarı, roman yazarı, yazar ve gazetecidir. Hikâyeleriyle Anadolu'ya yönelişin ve Yeni Lisan hareketinin öncülerinden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri