İstavrit ayıklama yöntemi hamsi balığı ile oldukça benzerdir. İstavrit pullu olmayan bir balık olduğu için temizlemesi daha kolaydır.
İstavrit nasıl pişirilir? İstavrit balığı küçük, kılçıklı ve yağsız bir balıktır. Bu nedenle genellikle tavada kızartılarak tüketildiği görülür.
yemeden önce sırtındaki yüzgeç hattını ve karın tarafındaki dikenimsi kılçığı çıkarırsanız diğer kılçıklar sorun teşkil etmeyecektir.
Küçük balık denilince akla ilk gelen ve eti oldukça lezzetli balıklardan biri olan istavrit en sevilen ve yenilen balık türleri arasında. En lezzetli zamanı Kasım ve Mart ayları olması ve gereken büyüklüğüne ulaşması nedeniyle istavrit balığı bu dönemlerde çok daha fazla tüketiliyor.
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen 'Osteoporoz'a karşı istavrit ve hamsiyi kılçığı ile tüketmenin çok faydalı olduğu belirtildi.
İlgili 17 soru bulundu
Öncelikle balıkları ayıklayıp bol suyla temizleyin. Daha sonra balıkların üzerine zeytinyağı, tuz ve kekik ekleyerek harmanlayın. Izgarayı çalıştırdıktan sonra üzerini soğanla ovalayın ki balıklar yapışmasın. İstavritleri ızgaranın üzerine alarak önlü arkalı olacak şekilde pişirin.
hamsi türkiye'nin en güzel balıklarından biridir.istavriti acımtırak tadından kaynaklı çok sevmiyorum fakat vasat bir amatör balıkçı olarak istavriti de tutması kolay ve zevklidir. hamsi çerez gibi gider; istavritin kılçığı fenadır, kılçık ayıklamaktan yediğiniz şeyden tat alamazsınız.
İstavrit, Marmara ve Boğazda balık avlamaya başlayanların ilk tanıştıkları balıktır. Ağzı öne uzayabilen, dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallı ve vücudu iğ biçiminde olan göçmen bir balıktır. Marmara, Ege ve Karadeniz'de yaşayan yerli türleri de vardır. Marmara'da 15-20 cm, Ege'de 30 cm civarında olurlar.
Ocak ayı geldiğinde masanızda balık ziyafeti vermek için uskumru, lüfer, palamut ve istavrit türlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca tekir, kefal ve kırlangıç balıkları da bu ay için önerilmektedir.
İstavrit, kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olarak çok daha sağlıklı bir insan olmanızı sağlar. Düzenli olarak istavrit tüketerek vücudunuzu kanser gibi birçok hastalığa karşı çok daha dirençli bir hale getirmek mümkündür.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Uzmanlara göre, üstelik balığın kafası, kuyruğu ve kılçığı da kalsiyum açısından oldukça zengindir ve atılmaması gerektiğini ifade ettiler.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
İstavrit balığını fırında pişirebileceğiniz gibi tavada ya da ızgarada da pişirebilirsiniz. Aynı zamanda istavrit balığının buğulamasını da yapabilirsiniz. Eğer balığınızı mısır ununa bulamadan pişirmek istiyorsanız, üzerlerine zeytinyağı, tuz ve kekik ekleyip, eliniz ile iyice harmanlayın.
Öncelikle balıkları ikişer ikişer alarak önce tuza sonra mısır ununa batırın. Kenarda bir süre beklettikten sonra tavaya yağ koyup, kısık ateşte altını açın. Balıkları dizip kısık ateşte önce altını sonra diğer tarafını pişirin. Güzelce kızaran balığı limonla servis edebilirsiniz.
İstavrit pişirme işlemi sırasında lezzetini korumak adına suyunu salmasını sağlamak önemlidir. Ayrıca yerken balığın bünyesinde bulunan kılçığı çıkarmak daha iyi bir deneyim için gereklidir.
Beynin aktivitesini destekleyerek hafızayı da güçlendirir. Kalp sorunlarını, iç organlarda yaşanan problemleri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Bu kadar faydalı bir balık olan istavrit diğer balıklar gibi omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
İstavrit çok lezzetlidir. Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdurlar. Biraz serin 'deniz esintisi' olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu.
İstavrit, Carangidae familyasından Trachurus cinsini oluşturan balık türlerine verilen ad. Metne bakınız. Birbirine çok benzeyen bu balıkların vücudu yanlardan biraz basık ve iğ biçimindedir. Ağzı öne doğru uzayabilme yeteneğinde, dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallıdır.
Ardından her birini, iç kısmına gelmeyecek şekilde güzelce mısır ununa bulayın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aktarın. Üzerine yeniden zeytinyağı gezdirerek kurumadan ve lezzetli bir şekilde pişmelerini sağlayın. 180 derecede önceden ısıtmaya başladığınız fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
Tuzladığınız balıkları arkalı-önlü mısır ununa bulayın. Tercihe göre mısır özü yağını teflon bir tavada kızdırın. Mısır ununa buladığınız istavritleri, arkalı önlü ters çevirerek renk alana kadar kızartın.
Balıkların üzerine de biraz zeytinyağı gezdirin. Tavanın kapağını kapatmadan, yüksek ateş üzerinde balıkları 2-3 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri