Evliliğin aşamasındaki istemede erkek tarafı ne yapar ve yapmalıdır eksiksiz olmalıdır. Özellikle kız istemeye giderken ne götürülür damat adayı tarafından hazırlanmalıdır. Alınacak ve hazırlanacak şeyleri iki tarafta paylaşır. Söz nişan pastasını kim alır da iki taraftan birine düşer.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.
Erkek tarafı nişanda genellikle geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen davetlilerin nişanda takı takıp takmayacağı ise aileler tarafından karar alınıp belirlenir. Geline set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik hediye olarak verilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
- Kuaför ve güzellik salonu masraflarını erkek tarafı karşılar. (gelin ve geline yakın bir kişinin saç ve güzellik masrafını karşılar.)
Gelini arabadan kayın peder ve damat indirir.
Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir. Söz tepsisi zarafeti ve güzelliğiyle göz alıcı bir görünüm sunarken üzerinde yer alan objeler açısından ise oldukça sade ve işlevseldir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Kahve ikramının ardından kız isteme konuşması yapılır ve aileler çiftin evliliklerini onayladıklarını ilan ederler. Gelin ve damat adayı büyüklerin ellerini öptükten sonra yüzükler takılır. Aile büyüklerinden takı takacak olanlar varsa onlar da merasime katılır. Sonrasında da söz töreni ikramlarla devam eder.
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
Evlenmeye karar verenler için nişan ilk adımdır ve kişiler, söz yüzüğünü kim keser sorusuna cevap arar. Söz yüzüğü kurdelesini kim keser diyenler için bunu genellikle, damat veya gelin adayının aile büyükleri yapar.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Nişanda Pastayı Kim Alır? Tabii bir nişanın olmazsa olmazı nişan pastasıdır. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar.
Evlilik teklifi yapan erkeklerin, ilk olarak tektaş yüzük alması gerekir. Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Evde yapılacak söz için abiye yerine kokteyl elbisesi diye anılan nispeten daha sade kıyafetler seçmen uygun olacaktır. Evde yapılacak kız isteme için kısa söz elbiseleri modellerinden tercih edebilirsin. Küçük bir alanda hareket edeceğin için de, seçeceğin söz elbisesi sade olmanın yanı sıra rahat da olmalı.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
2. istenirse evet. sözde benim anneannem bir bilezik takılsın diyecekmiş. nişanda da tektaşın olsun diyor mesela. tanışmada veya öncesinde damadın bilmesi lazım bir şey denmedi ise yüzük yeterli.
Damadın ailesi çiçekleri, çikolata ve hediyeleriyle önceden sözleşilmiş bir saatte gelinin aile evine gelir. Gelin damat ve ailesini kapıda karşılayarak çiçekleri alır. Misafirler salona davet edildikten sonra aile büyüklerinden başlayarak hal hatır sorulur. İsteme merasimi kız tarafının evinde olur.
Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve kızlarına çeşitli hediyeler verilir.
Eskiden el öpmeye gidilince geline bir de hediye verilirdi. Değeri herkesin maddi durumuna göre değişirdi. Kimisi küçük altın takardı kimisi büyük altın. Rahmetli anneanneme el öpmeye gittiğimizde büyük altın takmıştı eşime.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri