Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır. Kız isteme merasimi ise kahveler içildikten sonra aile büyükleri tarafından başlatılır.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Kız isteme merasiminde sunulacak ikramlıklar yöreden yöreye değişebilir. Ancak en temel olanları Türk kahvesi ve çaydır. Yiyecek olarak daha çok atıştırmalıklar sunulur: Börek, poğaça, kek, zeytinyağlı sarma, kurabiye, salatalar gibi. Bazı bölgelerde ise direkt olarak sıcak yemek sunulabilir.
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir.
Bu sırada, kız tarafının önceden hazırlayıp süslediği söz tepsisi (tercihen gümüş) ya da söz yastığı üzerinde yüzükler gelir. Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.
İlgili 18 soru bulundu
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir.
Evlilik teklifi yapan erkeklerin, ilk olarak tektaş yüzük alması gerekir. Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmaklarına takılan bu yüzükler evlenene kadar olan zamanda çiftlerin birbirine bağlılığını taçlandırır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilirler. Aynı gün içinde hem söz kesimi hem de nişan töreni olabilir.
Baget pırlanta yüzük tektaş pırlanta yüzüklere göre daha ucuzdur.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.
Erkek tarafı geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen diğer davetlilerin takı takıp takmayacağı ise aileler arasında konuşulup belirlenir. Geline de set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik de takılabilir.
Öncelikle bir buket çiçek, çikolata ya da tatlı, söz yüzükleri ve aynı zamanda geline hediye edilecek bir takı seti de gerekiyor. Çikolatayı gümüş bir gondol veya tepside sunmak oldukça hoş olabilir. Gelin bohçası da oldukça güzel geleneklerimizden biri.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Gelini arabadan kayın peder ve damat indirir.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Damadın ailesi çiçekleri, çikolata ve hediyeleriyle önceden sözleşilmiş bir saatte gelinin aile evine gelir. Gelin damat ve ailesini kapıda karşılayarak çiçekleri alır. Misafirler salona davet edildikten sonra aile büyüklerinden başlayarak hal hatır sorulur. İsteme merasimi kız tarafının evinde olur.
Açıklama: Kızın beğenilmesi kesinleşince anası oğluna: ''Falanca kızı begendik, sana isteyeceğiz, sen ne dersin? ''diye sorar, Oğlan da: ''Siz beğendiyseniz olur'' diyerek kabullenir.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır. Yüzüğün altın ağırlığını da yine bütçenize göre belirleyebilirsiniz.
Pırlantalardan 1 karat genellikle yüksek bütçeli insanlar tarafından tercih edilirken, evlilik teklifi gibi özel günlerde hediye olarak seçilen pırlantalarda karat ağırlığı 0,20 ile 0,40 arasındadır. Renk açısından en çok tercih edilen pırlantalar ise görünümleri ve kaliteleri dolayısıyla F ve G renk pırlantalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri