Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır. Hastaların ortalama 3 hafta ağır bir faaliyet yapılmaması ve 15 gün kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Varikosel ameliyatı ciddi riskleri olan major bir ameliyat değildir. Testiste enfeksiyon, atar damarda yaralanma, lenfatik damarlarda hasar ve kanama nadiren görülür. Özellikle mikrocerrahi yöntem ile bu riskler minimal düzeydedir (<%1).
Varikosel Ameliyatı Sonrası Her cerrahi işlemde olduğu gibi, belli bir süre istirahat önerilir. Özellikle ameliyat sonrası bir haftalık dönemde, istirahat edilmesi, ameliyat bölgesinin darbelerden korunması, yapılan pansumanın temizliğine dikkat edilmesi, duş alınmaması önemlidir.
Varikosel ameliyatından ne kadar sonra bebek sahibi olunabilir? Varikosel ameliyatının olumlu etkileri 6-9 ay sonra ortaya çıkar. Çocuk isteyen çiftlerin, varikosel ameliyatından sonra bir yıl beklemesi gerekir. Ameliyattan sonra spontan gebelik oranı artar.
İlgili 15 soru bulundu
Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem Mikrocerrahi Varikoselektomi yöntemidir.
Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarak yapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer.
Çiftlerin %30 - %50'si işlem sonrası kendiliğinden çocuk sahibi olur. Varikosel kısırlık istatistikleri, başarılı hamile kalma şansının, ameliyattan sonraki ikinci yılda önemli ölçüde arttığını göstermektedir.
Varikosel tekrarlamış ise tanı mutlaka doppler ultrasonografi ile tespit edilmelidir. Tekrarlamış varikoselin tedavisinde de en başarılı yöntem yine subinguinal mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir.
Ameliyat sonrası testis bağ dokusunun sertleşmesine bağlı ameliyat edilen tarafta testis sarkması normal karşılanabilir. Ameliyat esnasında damarlarda gerçekleştirilen girişim sonucu kan akışında zorlanma testiste şişliğe neden olabilir. Geçici olan bu durumun normalde 15-20 gün içinde düzelmesi beklenir.
Varikoselin testis kanserine yol açtığına dair bir bilgi yoktur; yol açacağı en önemli risk testis fonksiyonlarını bozarak kişinin çocuk sahibi olmasını zorlaştırma olasılığıdır” dedi.
Varikosel ameliyatının istenmeyen etkileri arasında en sık gördüğümüz ve en önemli olanı varikoselin tekrar etmesidir. Varikosel tekrar ettiğinde bu hastalığa bağlı istemediğimiz etkiler yani testis küçülmesi, kısırlık ve ağrı gibi risklerde geri gelir.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikoselektomi: Varikoselektomi ameliyatı testis damarlarının içinde bulunduğu spermatik kord yapısının bulunması, açılarak, varikosel halini almış toplar damarların bağlanıp kesilmesi suretiyle yapılır.
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Varikosel 10-15 yaş arasında çoğu zamanda 12 yaşında ortaya çıkar ve erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 15'inde görülür. İnfertil (kısır) erkeklerde görülme oranı ise %20-40 kadardır.
Spinal anestezi alan hastalarda operasyon sonrasında idrar yapamama durumu gelişebilmekte ve bu durumda sonda takılması gerekmektedir fakat normal şartlarda operasyon sonrası rutin sonda uygulaması tercih edilmemektedir. Varikosel ameliyatı sorasında rutin dren konulması da genelde tercih edilmemektedir.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
Varikosel genellikle sperm fonksiyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu bölgedeki damar genişlemesiyle beraber testisin sperm fonksiyonlarını bozar ancak hormonal seviyeye olan etkileri bilinmektedir.
Varikosel, sperm ve hormon üreten testisin fonksiyonlarında bozukluk yaratabilir. Kronikleşmiş varikosel ileri dönemlerde testis boyutlarında küçülmeye neden olarak sperm üretimi yanında ve testosteron adı verilen erkeklik hormonun üretilmesinde azalmaya da neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri