Makalemizin devamında detaylı bir şekilde açıklayacak olduğumuz üzere işten çıkarılan işçi, her somut olayın özelliğine göre değişiklik gösterecek şekilde: işe iade davası, işçilik alacak ve tazminatlarına ilişkin davalar, manevi tazminat davası, hizmet tespit davası gibi çeşitli davalar açabilecektir.
Söz konusu düzenlemeye göre iş sözleşmesi haksız bir şekilde fesh edilen işçi, bu feshe itiraz hakkını kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde talep etmesi gerekmektedir. Talep edilmediği takdirde zamanaşımına uğrayarak bu hakkını kaybedecektir.
İşçinin İş Güvencesi
İş güvencesine tabi olmakla birlikte işe iade istemeyen veya iş güvencesine tabi olmayan işçiler İş Mahkemesinde işçilik alacakları için dava açabileceklerdir. Dava açılmadan önce arabuluculuğa başvuru zorunludur.
İşten çıkarılan işçiye tanınan haklar kapsamında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, işe iade davası açma hakkı gibi çeşitli haklar vardır. İşçi ve işveren arasında imzalanan sözleşme gereği işçiye tanınmış olan haklar kanunla belirlenmektedir.
Yazılı bir belge verilmezse, yapmanız gereken, hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne giderek işten çıkartıldığınızı ve size yazılı bir belge verilmediğini bildiren bir dilekçe vermektir. Bunu yapmazsanız, patrona size “üst üste işe gelmeme” tuzağıkurma şansını vermiş olursunuz.
İlgili 42 soru bulundu
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170' çağrı merkezi hattına, gelen çağrıların yaklaşık 11 milyonu işleme alınırken dönüşürken, bunların da %90'i ilk görüşmede çözüme kavuşturuldu.
Kural olarak iş sözleşmesinin işveren tarafından tek taraflı olarak sonlandırılması yani işverenin işçiyi işten çıkartması halinde işçi tazminat hakkına sahip olmaktadır. Buna karşın bazı hallerde işveren işçiyi haklı nedenle işten çıkartabilmektedir ve bu hallerde işçi tazminat alamayacaktır.
İşçinin elden ödeme aldığı her türlü yasal delille ispat edilebilir. İş davalarında bu konuda başvurulacak ilk delil ise tanıktır. Mahkemeye bildirilecek tanıklar belirlenirken, işçi ile en azından bir dönem aynı işyerinde çalışan, benzer işler yapan, işçinin çalışma koşullarını bilen tanıklar olması oldukça önemlidir.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
İşçinin davayı kaybetmesi durumunda, mahkeme kararında işçinin avukat ücretini ve diğer masrafları ödemesine hükmedebilir. Mahkeme tarafından belirlenen avukat ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre değil, davanın karmaşıklığı, süresi, avukatın deneyimi ve uzmanlığı gibi faktörlere göre belirlenebilir.
İş kazası sebebiyle açılan davaları sonuçlanma süresi 450 gün olarak yasalarla belirlenmiştir. Dava ortalama 15 ay içinde sona erecektir.
İşe Geri Dönüş Davası Kazandım diyebilen işçi yalnızca işe geri başlatılmayacak bununla beraber dava sonucunun kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için de işçiye doğmuş bütün ücret ve diğer hakları ödenecektir. Ancak kanun bu ödemeye ilişkin bir üst sınır getirmiştir.
Aşağıda iş mahkemeleri tarafından alınan harç masraf kalemleri yer almaktadır; 0,60 Türk Lirası dosya açma ücreti. 35, 90 Türk Lirası peşin harç bedeli. 306,80 Türk Lirası gider avansı ücreti.
Haksız yere işten çıkarılma dava açma süresi
Öncelikle haksız yere işten çıkarıldığını düşünenler 1 ay içinde konuyu yargıya taşımalılar. Yargıya taşınan bu davalar teoride 2 – 3 ayda sonuçlanır densede, 1 yılı bulmaktadır.
İşe İadeye Aykırılık Tazminatı: Bu tazminat, işçinin işyerindeki kıdemi ve feshi gerekçesi göz önünde bulundurularak mahkemece işçinin en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında belirlenmektedir. Açıklamak gerekirse yine işverence yapılan fesih geçerli bir fesih sayılacaktır.
İşçiye elden ödeme halinde durumun ispatı büyük önem taşır. Elden ödeme durumunun ispatı, tanıklarla olabilir. Ayrıca işçinin gerçek ücretini içeren herhangi bir belge varsa, bu belge ile de durum ispat edilebilir. Bunun dışında emsal ücret araştırması ile de ispat mümkündür.
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
SİGORTAM ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR NE YAPMALIYIM? Aldığı ücret asgari ücretten fazla olmasına rağmen SGK kayıtlarında sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılan işçi SGK'ya işvereni şikayet ederek işyerinde denetim yapılmasını isteyebilir.
İşveren, bir işçiyi sebepsiz yere işten çıkaramaz. İş akdinin sonlandırılması için bir sebep sunulması gerekmektedir. Olur da sebep bulunamaz ve yine de işten çıkarılırsa tazminat hakları doğar. Ayrıca çalışan başvurup işe geri de dönebilir.
Habersiz İşten Çıkarılma (İşci Neler Yapmalı)
İşveren, iş kanunlarına uygun bir nedeni olmadan işçiyi işten çıkaramaz. İş kanunlarına göre işveren, işçinin performansı veya işyerindeki davranışları nedeniyle işten çıkarabilir veya ekonomik nedenlerle işçi çıkarabilir.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Kısa ve öz konuşurken, nazik bir tavırda olun. Çalışanın itibarını ve egosunu göz önünde bulundurun. İşten çıkarılmak acı verici olduğundan bu süreçte şefkatli olun. Aklına takılan soruları sormasına izin verin ve ne olursa olsun soğukkanlılığınızı bozmayın.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri