Kekik yağı antiseptik, antibakteriyel, antifugal ve sakinleştirici özelliklere sahiptir. Kekik yağı bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir ve eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Genellikle yiyeceklerde ve kozmetik malzemelerinde koruyucu olarak kullanılır.
Kekik yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Temiz cilde pamukla sürülerek tonik şeklinde yüze sürülebilir. Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir. Pişmiş yemeklere eklenebilir.
Evet, bu yağ cilt yüzeyinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Kekik yağının bilinen en önemli faydası, sivilceye neden olan bakterileri azaltmasıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Kekik Yağı Cilde Faydaları
Sivilcelerin kurumasında oldukça güçlü bir yağdır. Sivilce sonrası meydana gelen izlerin azalmasında etkilidir. İçeriğindeki antiviral özellikler nedeni ile mantar sorunlarında kullanılır. Cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olarak kırışıklıkların azalmasında etkili olabilir.
Kekik yağı, romatizmal ağrılar, artrit, eklem ve kas ağrıları için idealdir. Antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahiptir ve kan dolaşımını hızlandırır.
Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
Soğuk algınlığı tedavisinde kekik yağı tercih edilebilir. Özellikle, boğazda ortaya çıkan enfeksiyon ve diğer solunum yolu sorunlarında, kekik yağı tercihler arasında yer alır.
Kekik yağı, son derece güçlü bir uçucu yağdır. Bu sebeple dikkatli kullanılması son derece önemlidir. Vücuttaki demiri emen kekiğin fazla kullanımı demir eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple kekik yağının tüketiminin 10 günü geçmemesi tavsiye edilmektedir.
İltihap ile savaşır.
Kekik yağı vücutta oluşan enfeksiyonların ve iltihapların geçmesinde büyük rol oynar.
Kekiğin uçucu yağı öksürüğü iki açıdan rahatlatır. Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur.
Vücutta biriken zararlı toksinlerin arınmasına katkı sağlayan kekik, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Düzenli içildiği takdirde şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak şikayetlerini de azaltmaktadır.
Spazm çözücü ve ağrı kesici özelliği olduğu bilinen kekik çayı ile regl ağrıları azaltılabilir. Hem ağrıların hafifletilmesi hem de adet dönemlerinin dengelenmesi açısından kekik çayının faydaları görülebilir. Adet dönemlerini daha kolay geçirmek için ılık bir fincan kekik çayı günlük olarak tüketilebilir.
Vitaminler yönünden oldukça zengin olan kekiği kaynatıp içmek de oldukça faydalıdır. Antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olan kekiği kaynatarak tükettiğimizde baş ağrısı, ateş ve öksürüğe iyi gelmektedir. Kaynatıp içilen kekik bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
Kekik yağında bulunan timol, iltihabı ve enfeksiyonu azaltmada etkilidir.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Kekik genellikle akne kremlerinde ve yüz yıkamalarında bir bileşen olarak kullanılır. Kekik esansiyel yağı su ile seyreltilebilir ve kırışık görünümünü azaltarak, cildi sıkılaştırır.
Doğal bir antioksidan olan kekik yağı, vücudu toksinlerden arındırır ve kanserle savaşır. Birçok kanser türünde hastaların keki yağı kullanması önerilmektedir. Kemik ağrılarına iyi gelir. Kemik ve eklem ağrıları için kekik yağı birebirdir.
Adaçayı yağının ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Düzenle olarak kullanıldığında ağrıyı azaltır. Kekik yağı da doğal ağrı kesici özelliği olan bitkisel yağlardan biridir. Bunun yanı sıra portakal, nane ve okaliptus yağı da ayak ağrısına iyi gelen yağlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri