İstida, dua kelimesinden türetilmiştir. Dua, Allah'a yakarmak, mağfiret dilemek ve bir şeyin olmasını istemektir. Resmi makamlara sunulan dilekçelere ise istida denir.
Istimdat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yardım isteme, yardıma çağırma.
İSTÎDATSIZ. sıf. Bir konuda istîdâdı olmayan, yeteneksiz, kābiliyetsiz.
Arzuhal kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve aslı “arz-ı hal” dir. Arz-ı hal, halini anlatmak halini arz etmek manasındadır. Arzuhal ise bir istek, şikayet veya durumun üs makamlara duyurulması yazılan dilekçe veya mektup anlamlarına dönüşmüştür.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Paradoks Fransızca kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş sözcükler arasında yer almaktadır.
Eşraf kavramı Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir, Arapçada „çok onurlu, çok şerefli‟ anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlükte de “bir yerin zenginleri, sözü geçenleri, ileri gelenleri” olarak tanımlanmıştır(TDK, 2005 s.658-659).
Sözlükte “hazır bulunulan yer, huzur” anlamına gelen mahzar (mahdar) kelimesi, fıkıh literatüründe “taraflar ve şahitlerinin hâkim huzurunda dava ile ilgili olarak sundukları bilgi ve delillerin, ikrar, yemin veya inkârın kaydedildiği belge ve defter” mânasında kullanılmıştır.
Zayıf ya da sinir bozucu bir ses çıkararak bu şekilde şikayet etmek, sızlanmak “Ah u zar”etmek olarak belirtilir.
(ﺍﺳﺘﺪﻋﺎﻧﺎﻣﻪ) i. (Ar. istid'ā ve Fars. nāme “yazılı şey” ile istid'ā-nāme) Dilekçe, istidâ.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan istidat kelimesi, doğuştan gelen yetenek anlamına gelir. Bu kelime Osmanlıca yazılmış metinlerde ''istidad'' ve ''isti'dad'' şeklinde geçer.
İSTÎDATLI. sıf. İstîdâdı olan, yetenekli, kābiliyetli: Ve çeşit çeşit âletler yapmağa gāyet kābiliyetli ve istîdatlıdırlar (Kâtip Çelebi'den Seç.).
Selefîlere göre hayatta olan şahıslarla tevessül, istiğase ve teberrükte bulunmakta bir beis yokken, ölmüş kişilerle tevessül, istiğâse ve teberrükte bulunmak şirk olarak değerlendirilmektedir.
Âhirette peygamberlerin ve kendilerine izin verilen kimselerin müminlerin bağışlanması için Allah katında niyazda bulunmaları anlamında bir terim. Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi.
Değerli Kardeşimiz; Hastalanınca doktora müracaat etmek ve onun yazmış olduğu reçete ve direktifine göre hareket etmek ne kadar şirk ise, manevi doktorlar hükmünde olan veli zatlara müracaat etmek, onlardan manevi medet ve himmet beklemek de o kadar şirktir.
Anlamı: "Mahzar" kelimesi, bir kişinin veya bir şeyin belirli bir yerde veya zamanında hazır veya bulunur durumda olma halini ifade eder. Bu kelime, bir olayın, durumun veya kişinin bir mekânda veya belirli bir anımda yer aldığını göstermek için kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Herhangi bir şeyin çeşitlerinin bulunması ve bu çeşitlerin ifade edilmesinde muhtelif kelimesi kullanılır. Muhtelif kelimesi türlü türlü ve çeşit çeşit gibi anlamlarına gelmektedir. Muhtelif kelimesinin ikinci anlamı ise “zıt” anlamına gelmektedir.
Parapet kelimesi İtalyanca parapetto sözcüğünden dilimize gelmiştir.
Polipropilen (PP), plastik olarak sınıflandırılan kimyasal bir bileşiktir. Poliolefin grubuna aittir ve propen polimerizasyonu sürecinde elde edilir.
Plüton kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Plüton kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Plüton kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı pluton şeklindedir.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri