Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Sıvı kaybını önlemek için su veya elektrolit içecekleri içmek faydalı olabilir. Ağır, yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçının ve midenizi daha fazla tahriş etmemeye çalışın. Eğer kusma durumu devam ediyorsa veya ciddi ise bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
İlgili 32 soru bulundu
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
İshal ve kusma nedeniyle kaybedilen su ve elektrolit için spor içecekleri içerek dengeyi geri sağlamak. Kafein, alkol, nikotin, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak. Nane veya zencefil gibi rahatlatıcı bitki çayları içerek mideyi sakinleştirmek. Karın bölgesine sıcak su torbası koymak şikayetleri azaltır.
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz.
Karaciğerden salgılanan safra kesesinde toplanan safra salgısının ağız yardımıyla çıkartılması safra kusmak olarak adlandırılır. Sarı safra kusmak veya yeşil safra kusmak genellikle açlık sırasında oluşur. Temel nedeni ise açlık sırasında safra salgısı miktarı çok yüksektir.
Mide üşütmesi, mide ve bağırsakların enfekte olması veya tahrişi sonucu iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Genellikle virüsler (örneğin norovirüs veya rotavirüs), bakteriler (örneğin salmonella veya E. coli) veya parazitler nedeniyle meydana gelir.
Çok fazla kusmak vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmeniz gerekir.
Kusmaya ne iyi gelir evde en pratik ne tüketebilirim diyorsanız yoğurt tavsiye edebiliriz. Hemen hemen her dolapta kendine büyükçe bir yer hazırlayan yoğurt, sizi mide bulantısı hissinden kurtaracak özellikte. Orta soğukluktaki birkaç kaşık yoğurt, kusmayı önleyecektir.
Soda. Soda, mide asidini nötralize edebilir ve mide bulantısını hafifletebilir. Ancak fazla miktarda tüketmek mide asidini artırabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Kusmayla kan gelmesine hematemez denilir. Kanama genellikle üst gastroentestinal sistemden olmaktadır; bu üst ince barsaktan, mideden veya yutak borusundan kaynaklanabilir. Nasıl Olur? En sık sebeplerden birisi mide veya on iki parmak barsak ülserlerinden kanam olmasıdır.
Kusma sırasında mide asidi, yemek borusuna geri kaçabilir ve bu durum boğazda yanma hissine neden olabilir. Kustuktan sonra boğaz yanması genellikle mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkar.
Su içtikten sonra yaşanan mide bulantısının birçok olası sebebi olabilir. Temel neden genellikle dolu bir mide olsa da, bakteriyel kontaminasyon, kimyasal maddeler, ağır metaller ve hatta ilaçlar da dahil olabilir. Özellikle hassas gruplar için, suyun kaynağı ve kalitesi hayati önem taşır.
On iki parmak bağırsağı ile mide arasında ki bağlantıyı kapatıp, on iki parmak bağırsağında ki safranın mideden 150 cm öteye boşaltılmasına olanak veren bir yöntemdir. Bu yöntemle mideye hiç müdahale edilmez.
Pilorstenozu, mide ile on iki parmak bağırsağı arasındaki darlık sebebiyle meydana gelir ve bebeklerde ağızdan ve burundan fışkırarak kusmaya yol açabilir. En doğru teşhis için mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir.
Yeşil renkte kusma genellikle bağırsaklardaki safra sıvısının mideye geri akışından kaynaklanır ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Eğer bebek kusmaları 24 saat boyunca devam ediyor ve herhangi bir azalma gözlenmiyorsa gelişmekte olan bir enfeksiyon veya diğer sağlık problemleri nedeniyle doktorunuza danışmalısınız.
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur.
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Mideyi rahatlatmak ve rahatsızlığı azaltmak için ılık bitki çayları, zencefil çayı veya nane çayı içmek, tuzlu su gargara yapmak, sıcak su torbasını karın bölgesine yerleştirmek veya rahatlatıcı bir sıcak banyo almak gibi yöntemler denenebilir.
Mide üşütmesi nane limon çayı desteğiyle daha kolay atlatılabilir. Kusma ve ishal nedeniyle yoğun su kaybı yaşanacağı için hastanın bol sıvı ve su takviyesi alması zorunludur. Çocuğun mide üşütmesine ne iyi gelir sorusuna cevabı hassastır ve mutlaka doktora danışılmalıdır.
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor. Mide-bağırsak enfeksiyonu sizi de yakalamadan önleminizi alın.
Bulantı veya kusmanın zamanlaması nedenine işaret edebilir. Bir öğünden kısa bir süre sonra ortaya çıkan bulantı veya kusmaya gıda zehirlenmesi, gastrit, yani mide zarının iltihabı veya ülser neden olabilir. Eğer, bulantı yemekten bir ila sekiz saat sonra ortaya çıkıyorsa ayrıca gıda zehirlenmesine de işaret edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri