Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istihkak davası Kesinleşmeye tabi mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istihkak davası Kesinleşmeye tabi mi?

İstihkak davasına ilişkin dikkat edilmesi gereken husus; istihkak davasının kabulü kararının icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerektiği, istihkak davasının reddine ilişkin kararın icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmediğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Istihkak davası kesinleşmesi gerekir mi?

9. İstihkak Davalarına İlişkin Mahkeme Kararları

Mahiyeti gereği kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Bu sebeple kesinleşmeyen istihkak iddiasının kabulü kararı ile icra yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istirdat davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Borçlu, istirdat davası sonucunda (lehine) almış olduğu ilamı hemen icraya koyabilir (m. 32). Bunun için, ilamın kesinleşmesi şart değildir; çünkü, ilamın konusu bir para alacağıdır (HUMK m. 443/1; İİK m. 36).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istihkak davası kesin mi?

Belirtmemiz gerekir ki istihkak davası mülkiyete ilişkin kesin hüküm içermez. Mülkiyete ilişkin verilen karar yalnızca icra takibi bakımından sonuç doğurur. Mahkeme üçüncü kişinin istihkak iddiasını haksız bulursa davayı reddeder ve o mal hakkında takip diğer mallar gibi kesinleşir, satışa devam edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Istihkak ilamı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

İstihkak davasının kabulüne ilişkin kararlar mülkiyetin tespitine ilişkin olup kesinleşmeden infaz edilemezler ise de; istihkak davasının reddine ilişkin kararların icrası için kesinleşmeleri koşulu aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: berberhukuk.com

Hakkı İstihkak Davası Ne Demektir

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istihkak davası açılması haczi durdurur mu?

Eğer alacaklı açtığı istihkak davasında haksız çıkarsa malın üzerindeki haciz kalkar. Malın borçlunun elinde veya üçüncü kişinin elinde bulunması haline göre davayı açacak kişiler değişmektedir. Ancak her iki durumda da istihkak davası icra mahkemesinde açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: canberksen.av.tr

Istihkak davası süreyi keser mi?

İİK madde 106'ya göre, alacaklı haczedilen taşınır malın satışını altı ay içerisinde istemek zorundadır. Aksi halde İİK madde 110'a göre taşınır mal üzerindeki haciz kendiliğinden düşer. Ancak haczedilen mal hakkında, İİK madde 97/8 gereğince istihkak davası açılır ise, satış isteme süresi işlemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Istihkak davasını alacaklı açabilir mi?

Malın Üçüncü Kişinin Elinde Olması Halinde

İstihkak davasını üçüncü kişi açar. İstihkak davasını alacaklı açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Istihkak davası nedir şartları?

Haciz sebebiyle istihkak davası, icra takibinde haciz konusu mal üzerinde malı haczedilen kişinin istihkâk iddiasında bulunması üzerine, üçüncü kişi/alacaklı tarafından açılan ve hacizli malın kime ait olduğunu tespit etme maksadını taşıyan dava türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istihkak davası bir eda davası mıdır?

İstihkak davası, geri vermeyi hedef tuttuğu için, tespit davası niteliğinde değil, ayni bir eda davası niteliğindedir33. Hakim, malikin mülkiyet hakkının varlığını tespit ettikten sonra, haksız ve dolaysız zilyet olan davalının eşyayı geri vermesine karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istirdat davası kesin hüküm mü?

İstirdat davasının reddine karar verilmesi halinde alacaklı lehine HMK md. 303 uyarınca kesin hüküm oluşturur. Bu durumda borçlunun alacaklıya karşı aynı alacak için genel mahkemelerde dava açılması söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Istirdat davası yerine sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?

Borçlu, eğer istirdat davasının şartları oluşmamışsa ancak gerçekte borçlu olmadığı bir parayı ödemişse, örneğin hakkında icra takibi açılmadan ödeme yapmış veya takip kesinleşmeden ödeme yapmışsa istirdat davasının şartları oluşmadığından, sebepsiz zenginleşme davası açabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Hangi davalar kesinleşmeden icraya konulamaz?

Taşınmaz mallar üzerindeki İstihkak davası (TMK m.683), önalım davası (TMK 734), tescil davası (TMK m.713), yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası (TMK m.1025) gibi ayni haklardan doğan davalar ve bu davaların neticesinde verilen hükümlere ilişkin icra takibi hüküm kesinleşmeden başlatılamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncayilcim.av.tr

Ihalenin feshi kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

İhalenin feshi davası kesinleşmeden icra edilemeyecek olup mal ihale alıcısına devredilemez. İhalenin feshi davası sonucunda, mahkeme ihale sürecinin iptaline karar verebilir. Bu durumda, ihale süreci yeniden başlatılabilir ve tüm adımların usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istihkak iddiası nasıl ileri sürülür?

İstihkak iddiası malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu iddia eden üçüncü kişi yahut haciz borçlusu tarafından en geç haczin öğrenilmesinden 7 gün içerisinde haczi gerçekleştiren icra müdürlüğüne karşı ileri sürülmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Istihkak davası ne tür bir davadır?

İstihkak davası mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespitini sağlayan davadır. Hukukumuzda farklı gerekçeler ile istihkak davası açılabilmektedir. Örneğin; Haciz sebebiyle.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istihkak davası açılmazsa ne olur?

İstihkak Dava Açma Süresi, Zamanaşımı

Mahkeme tarafından icra takibinin devamı veya ertelenmesi yönünde verilen kararın tefhim veya tebliğden itibaren 3. kişi, 7 gün içerisinde aynı icra mahkemesinde dava açmalıdır. Açmadığı takdirde istihkak iddiasından vazgeçmiş sayılacaktır (İİK madde 97/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Istihkak davası icra takibini durdurur mu?

İstihkak iddiası haczi engellemez ancak durdurmaktadır. İstihkak iddiasında bulunulması sebebi ile İİK 96. Maddesi gereğince mercii incelemesine gönderilmiş ve İİK 99.Maddesi gereğince istihkak iddiasının reddi davası açılmış olabilir. İstihkak iddiasını inceleyen mahkeme tarafından tedbir kararı verilmiş olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dorukhukukburosu.com

Istihkak iddiası kaç günde yapılır?

İstihkak iddiasında bulunma süresi İİK md. 96/3 uyarınca “7 gün” olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde istihkak iddiasında bulunulmadığı takdirde, aynı icra takibi kapsamında bu iddiayı ileri sürme hakkı ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dimgurses.com

Istihkak davası hak düşürücü süreye tabi midir?

Miras sebebiyle istihkak istisna olmak üzere istihkak davası herhangi bir hak düşürücü süreye tabi değildir ancak taşınır davası için hak düşürücü mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Istihkak davasını borçlu açabilir mi?

Üçüncü kişi borçlunun elinde olan malının haczedildiğini sonradan öğrenmişse malın satılıp bedeli alacaklıya verilinceye kadar istihkak davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: coskunyildirimhukuk.com

Istihkak davasında dava değeri nedir?

İstihkak davaları süratle ve diğer davalardan önce görülmesi gereken davalardır. Dava harcı, nisbi harçtır. Dava değeri ise, haciz miktarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emrahsevgi.av.tr

Istihkak davası zamanaşımına tabi mi?

TMK. m. 639/I'e göre miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundur- duğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. 1 yıllık kısa süreli zamanaşımı, sübjektif ve nispi nitelikte olup, her şeyden önce ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istihkak iddiasını kim ileri sürebilir?

Üçüncü kişi lehine istihkak iddiasını; borçlu, borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran kişi, bizzat 3. Kişi veya gerçek ya da tüzel üçüncü kişi adına istihkak iddiasında bulunmaya yetkili olan kişi ileri sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Istihkak iddiasından sonra ne olur?

İstihkak iddia edilen bu malların hacizden kurtarılabilmesi için açılacak dava istihkak davasıdır. Haciz esnasında istihkak iddiasında bulunulduğu halde, bu mallar da haczedilir. Bahsedilen mallar için açılacak istihkak davası üçüncü kişi lehine sonuçlanırsa o mal üzerindeki haciz kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkayahukukburosu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT