Tüplerde sıvı birikimi genellikle kendiliğinden geçmez. Bazen enfeksiyon sırasında tüplerde geçici sıvı birikimi, ödem olabilmektedir, enfeksiyon geçince tüpler düzelmektedir. Ancak uzun süredir tüplerde sıvı birikimi varsa ve biriken sıvı miktarı fazla ise; kendiliğinden düzelme beklenmemektedir.
Ultrasonda rahim iç zarının düzenli ve üç çizgi halinde görülmesi gerekir. Ancak rahim içinde sıvı birikimi varsa ultrasonda bu yapı düzensiz olarak görülür. Ultrasonda tüplerde de sıvı birikimi saptanırsa rahimdeki sıvının muhtemel nedeni tüplerdeki sıvı birikimidir.
Hidrosalpinks kısırlık nedenlerinin ve hamile kalamamanın %35'ini oluşturur. Tüplerin (fallop kanalı) fonksiyonunu yitirerek sıvıyla dolması sonucu oluşur. Hidrosalpinks'in tek bir fallop tüpünde olsa bile tüp bebek uygulamasının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
Hidrosalpenks sıvısının rahim içine akışı embriyo üzerine “yıkama etkisi” yaparak embriyonun rahim duvarına tutunmasını engeller. Ayrıca bu sıvı içinde bulunan mikroorganizmalar ve onların toksinleri embriyo üzerine zararlı etkilere neden olur.
Tüplerde biriken sıvı, rahim içine akarak embriyoların tutunmasını engellemekte veya gebelik oluştuğunda erken düşüklere yol açmaktadır. Bu durumda tüplerin laparoskopi ile çıkarılması veya rahimle birleştiği noktadan bağlanması, başarı şansını belirgin olarak arttırmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Rahimde sıvı birikmesi tanısının hamile kalamama durumu yaşanması sonrasında konulması halinde laparoskopi yöntemi ile tıkalı tüp alınabilir. Tıkalı tüpün alınması için hasta çok yönlü bir değerlendirmeye alınır.
Menopoz sonrası kadınlarda karında sıvı birikmesi, yumurtalık bölgelerinde komplike kitle olması yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır.
Tüplerde sıvı birikimi genellikle kendiliğinden geçmez. Bazen enfeksiyon sırasında tüplerde geçici sıvı birikimi, ödem olabilmektedir, enfeksiyon geçince tüpler düzelmektedir. Ancak uzun süredir tüplerde sıvı birikimi varsa ve biriken sıvı miktarı fazla ise; kendiliğinden düzelme beklenmemektedir.
Hidrosalpenks teşhisi her zaman ultrasonografi ile konamayabilir ancak şüphelenilmesi halinde rahim tüp filmi ile kesin tanı konulabilir.
Tüplerin açılması ameliyatı kaç saat sürer
Laparoskopik cerrahi yaklaşık 60 ila 90 dakika sürer. Açık ameliyatlar ise bundan daha uzundur. Genellikle birkaç saat sürebilir.
Açık ameliyatla yapılan tüp açma işlemi genellikle daha uzun sürmektedir. Ancak genel olarak söyleyecek olursak ameliyat yaklaşık 2 ila 3 saat arası sürmektedir.
Türkçeye aktarılırken hidrosalpinks, Hydrosalpinx veya Hidrosalpenks olarak isimlendirilen rahatsızlık kadınlarda doğurganliği etkileyen ve fallop tüpü tıkanıklığı veya engellenen fallop tüpleri olarak bilinen durumdur.
Fallop tüplerinde oluşan sıvı birikiminin ultrasonda görülmesi ile tanı konulabilir. Ancak bazen ultrasonda bu durum görülemeyebilir. Hidrosalpinks tanısı için rahim filmi olarak bilinen ve HSG olarak kısaltılan histerosalpingografi ile görüntüleme yapılır.
Tedavi seçenekleri arasında genellikle drenaj, ilaç tedavisi veya cerrahi gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Drenaj: Sıvı birikmesinin drenajı, hasta endoskopik yöntemle ya da dışarıdan toraks bölgesine uygulanacak bir kateter yardımıyla yapılabilmektedir.
Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir.
HİDROSALPENKS AMELİYATI NASIL YAPILIR? Kapalı ameliyatla, laparoskopi ile bozulmuş olan kistik tüp çıkarılır. Kistik sıvı birikimi iki tüpte ise her iki tüp çıkarılır. Tüp bozulmamış ise tıkanıklığa neden olan kısımlar açılır, böylece tüplerde biriken sıvının boşalması sağlanır.
Rahimin her iki tarafında bulunan, görevleri yumurtayı rahim boşluğuna iletmek olan fallop borularının birinin veya her ikisinin uçlarının tıkanması sonucu içlerinde sıvı birikmesi durumuna hidrosalpinks denir. Bu biriken sıvı fallop tüplerinin içerisini kaplayan doku tarafından üretilir.
Asit (karında sıvı birikmesi) sözcüğü latince içi su dolu kese anlamına gelir ve tıpta karın boşluğunda sıvı birikmesine verilen addır. Karaciğer hastalıkları, kanser, kalp ve böbrek yetersizliği gibi hastalıklarda asit gelişebilir.
Enfeksiyon riskine karşı anne karnı steril olarak hazırlandıktan sonra 9-15 cm. arasında ince bir iğne ile annenin karnından girilerek fetusun içinde yaşadığı amniotik sıvıdan15-20 ml örnek alınarak yapılmaktadır. İşlem süresi hazırlıklar tamamlandıktan sonra 3-5 dakika sürmektedir.
Yumurta kanallarının iç dokusu tarafından üretilen sıvı, kanal duvarlarında bulunan titrek uçlu tüyler ile dışarıya aktarılamaz ve sıvı kanallarda birikmeye başlar. Bu şekilde fallop tüplerinin sıvıyla dolarak tıkanması olayına, 'tüplerde/ rahimde sıvı birikmesi' veya tıp dilindeki adıyla 'hidrosalpinks' denir.
Douglas rahimin arka yüzü ile kalınbarsağın ön yüzü arasında bulunan boşluktur ve bu bölgede sıvı birikimi genç yaşta olan kadınlarda sık görülen ve kansere işaret etmediği kabul edilen bir bulgudur.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde sıralanabilir.
Bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmazken bazılarında yerleşim yerleri, sayıları ve büyüklükleri nedeniyle kansızlık, vajinal kanama, adet düzensizliği ve ağrı gibi semptomlara yol açabilen iyi huylu rahim tümörleri diğer bir deyişle myomlar; hayat kalitesini düşürebilen ancak hayati tehlike arz etmeyen ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri