İstihkak iddiasına itiraz etme süre iddianın taraflara bildirilmesinden itibaren başlamaktadır. İstihkak iddiasına itiraz edecek kişi istihkak iddiasının kendisine bildirilmesinden itibaren 3 gün içerisinde itiraz etmelidir.
Üçüncü kişide bulunan malı haciz eden icra dairesi tarafından alacaklıya 7 gün süre ile istihkak davası açma hakkı tanınır. Alacaklı, yedi gün süre içinde istihkaka davasını açmazsa söz konusu mal üzerindeki haciz kaldırılır.
Malın Üçüncü Kişinin Elinde Olması
Üçüncü kişinin istihkak iddiası neticesinde yukarıda bahsedilen durumun aksine icra müdürlüğü alacaklıya 3 günlük süre vermez. İstihkak iddiası neticesinde icra müdürlüğü alacaklıya doğrudan 7 günlük süre verir ve bu 7 günlük sürede alacaklının istihkak davası açması gerekir.
İstihkak iddiasında bulunma süresi İİK md. 96/3 uyarınca “7 gün” olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde istihkak iddiasında bulunulmadığı takdirde, aynı icra takibi kapsamında bu iddiayı ileri sürme hakkı ortadan kalkar.
İstihkak İddiası Ne Kadar Süre İçerisinde ve Ne Şekilde İleri Sürülür? Haczin yapılmasından veya rehin hakkı iddiası gibi durumlarda (sınırlı ayni haklarda) haczin öğrenilmesinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine karşı ileri sürülür. Daire diğer tarafa bu iddiaya itiraz etmesi için 3 gün verir.
İlgili 45 soru bulundu
İstihkak iddiasına itiraz etme süre iddianın taraflara bildirilmesinden itibaren başlamaktadır. İstihkak iddiasına itiraz edecek kişi istihkak iddiasının kendisine bildirilmesinden itibaren 3 gün içerisinde itiraz etmelidir.
İstihkak iddiası malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu iddia eden üçüncü kişi yahut haciz borçlusu tarafından en geç haczin öğrenilmesinden 7 gün içerisinde haczi gerçekleştiren icra müdürlüğüne karşı ileri sürülmelidir.
İstihkak iddia edilen bu malların hacizden kurtarılabilmesi için açılacak dava istihkak davasıdır. Haciz esnasında istihkak iddiasında bulunulduğu halde, bu mallar da haczedilir. Bahsedilen mallar için açılacak istihkak davası üçüncü kişi lehine sonuçlanırsa o mal üzerindeki haciz kalkar.
Üçüncü kişi lehine istihkak iddiasını; borçlu, borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran kişi, bizzat 3. Kişi veya gerçek ya da tüzel üçüncü kişi adına istihkak iddiasında bulunmaya yetkili olan kişi ileri sürebilir.
İstihkak davasında, davacı (veya davalı) konumunda olan 3.kişi icra takibine konu alacağın gerçekte bulunmadığını, borçlu ile alacaklı arasında danışık bulunduğunu ileri sürebilir ve bu iddiasını veya savunmasını tanık dahil her türlü delille ispat edebilir (TMK.m.6).
İstihkak davası sonucunda malın, borçluya ait olmadığı yönünde karar verilir ise malın üzerindeki haciz kalkacaktır.
Alacaklının, icra müdürü tarafından kendisine tanınan yedi günlük süre içerisinde üçüncü kişinin istihkak iddiasının ortadan kaldırılmasını ve haczin korunmasını sağlamak için açtığı davaya istihkak iddiasının reddi davası denir. İspat yükü kural olarak davacı alacaklı üzerindedir.
9. İstihkak Davalarına İlişkin Mahkeme Kararları
Mahiyeti gereği kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Bu sebeple kesinleşmeyen istihkak iddiasının kabulü kararı ile icra yoluna başvurulamaz.
Haciz Sebebiyle Açılan Davada İstihkak Davası Açma Süresi
Üçüncü şahıs, icra mahkemesi kararının tefhim veya tebliğinden itibaren yedi gün içinde icra mahkemesinde istihkak davası açmaya mecburdur. Bu müddet zarfında dava açılmaz ise üçüncü şahıs alacaklıya karşı iddiasından vazgeçmiş sayılır.
Söz konusu süreler hak düşürücü nitelikte olduğundan dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Üçüncü kişi tarafından yapılan istihkak iddiasına borçlu veya alacaklı tarafından üç günlük süre içerisinde itiraz edilmesi durumunda icra müdürü söz konusu dosyayı ivedilikle icra mahkemesine göndermek zorundadır.
İstihkak davası, davacının mirasçı olduğunu ve davalının terekeyi ya da terekenin malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlayarak 1 yıl ve her durumda miras bırakanın ölümünün ya da düzenlenen vasiyetin açıklanmasından 10 yıl geçmesiyle zaman aşımına uğrar.
İstihkak İddiasının Muhafazalı Hacze Etkisi
Muhafazalı haciz için ise özel hükümler getirildiği görülmektedir. Haczedilen malın üçüncü kişiye ait olduğu iddia ediliyorsa bu mal üzerinde muhafaza işlemi uygulanamayacaktır. Fakat bunun için istihkak iddiasında bulunan üçüncü kişinin yedieminliği kabul etmesi gerekir.
Madde 639 - Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
İcra hukuk mahkemesi istihkak iddiasını değerlendirir. Öncelikle mahkeme takibi erteleme veya devam ettirme noktasında bir karar verecektir.
İstihkak davası açılması durumunda ispat yükü de alacaklı üzerinde olur. Ayrıca üçüncü kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde muhafaza işlemi de yapılamaz. Görüldüğü üzere anılan bu hükümlerle icra takibi sırasında üçüncü kişilerin mülkiyet hakkını kullanma ve koruma imkânı tanınmakta ve menfaatleri gözetilmektedir.
Hacizli malın üçüncü kişinin elinde olması durumunda alacaklı tarafından üçüncü kişiye karşı istihkak davası açılır.
Ancak üçüncü kişinin elindeyse ve haciz işlemi sırasında üçüncü kişi istihkak iddiasını ileri sürerse mal hukuken haczedilir ancak muhafaza altına alınamaz mallar üçüncü kişiye yediemin sıfatıyla bırakılır. Hacizli malların kimin elinde olduğu önem arz etmektedir.
İstihkak davaları süratle ve diğer davalardan önce görülmesi gereken davalardır. Dava harcı, nisbi harçtır. Dava değeri ise, haciz miktarıdır.
─ İstihkak davaları diğer davalardan daha önce ve süratle incelenerek karar bağlanır. ─ İstihkak davası mutlaka duruşmalı olarak incelenir. ─ Dava sonuçlanmadan önce mal satılırsa dava malın bedeli üzerinden devam eder.
İstihkak davası, geri vermeyi hedef tuttuğu için, tespit davası niteliğinde değil, ayni bir eda davası niteliğindedir33. Hakim, malikin mülkiyet hakkının varlığını tespit ettikten sonra, haksız ve dolaysız zilyet olan davalının eşyayı geri vermesine karar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri