Hisseli tapu, paylı mülkiyette bulunan bir gayrimenkul ise ortaklardan her biri kendi payını üçüncü kişilere veya ortaklardan birine devredebilir. Ancak bir ortağın kendi payını üçüncü kişiye satması halinde diğer paydaşların Medeni Kanun'dan kaynaklanan ön alım hakkı (şufa hakkı) bulunmaktadır.
Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Bu payı rehnedebilir, alacaklılar tarafından haczettirebilir ve devredebilir. Ancak elbirliği mülkiyeti durumunda mirasçılardan herhangi biri kendi payını satma ya da başka birine devretme hakkına sahip değildir.
Taşınmazlardan başka bağımsız ve sürekli haklar da ipotek edilebilir. Paylı mülkiyette paydaş kendi payını ipotek verebilir; bir pay üzerinde ipotek kurulduktan sonra paydaşlar taşınmazın bütünü üzerinde ipotek kuramazlar.
Buna karşılık, Paylı Mala ilişkin olarak Korunan Menfaat bölünebiliyor ise, Paydaş, ancak kendi Payı oranında dava açabilir. Örneğin, Paylı Mala bir zarar verilmişse, her Paydaş, ancak kendi Payı için Tazminat Davası açabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Şufa Hakkı (Önalım Hakkı) Nedir? Şufa hakkı, diğer bir deyişle önalım hakkı paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşlara söz konusu payı öncelikle satın alma hakkı veren bir haktır.
Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak satabiliyor. Ancak önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekiyor. Hissedarlardan almak isteyen olmazsa hissedar payını üçüncü kişilere satılabilir. Elbirliği mülkiyette ise ortaklardan biri hisse satışı yapamıyor.
Paylı mülkiyet sona erdiğinde, ön alım hakkı da sona erer. Türk Medeni Kanunu'nun 731. Maddesi gereği, akdi ön alım hakkı ile yasal ön alım hakkı karşılaşırsa kanuni ön alım hakkının önceliği vardır. Kanuni ön alım hakkı, sadece payın üçüncü bir kişiye satışı halinde doğar.
Bilindiği üzere, paylı mülkiyet konusu taşınmazların kiraya verilmesi TMK'nun 691. maddesi uyarınca pay ve paydaş çoğunluğuna bağlıdır. İki paydaşlı taşınmazlarda, bir paydaşın taşınmazı üçüncü kişiye kiraya vermesi durumunda, hiçbir zaman paydaş çoğunluğu sağlanamayacağından, oybirliğinin gerekli olacağı kuşkusuzdur.
Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.
Eşya üzerindeki mülkiyet hakkının devri, kat veya elbirliği mülkiyetine çevrilmesi, terki, eşyanın cebri icra yolu ile satılması, kamulaştırılması veya yok olması hallerinde ise paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sona erer.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu durumda diğer hissedarların bilgisi veya rızası gerekli değildir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
“Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir.
Payın Devri Yoluyla: Payını devreden paydaş bakımından paylı mülkiyet sona erer. Bu devir, paydaşın kendi rızasıyla, mahkeme kararıyla veya cebri icra yoluyla gerçekleşebilir. Devir işleminin sonuç doğurabilmesi için geçerli olması gerekir.
Türk Medeni Kanunumuzun 732. Maddesine Göre: "Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler."
Madde 688- Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur.
9-Önalım hakkı nasıl kullanılır: Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, yargıç tarafından belirlenen süre içinde ve yargıç tarafından belirlenen yere nakden yatırmakla yükümlüdür.
Paylı mülkiyette pay, mülkiyeti bütünleyen ve ama kendi içinde bölünemeyen; kendisine sahip olan paydaşın, diğer pay(sahibi paydaş)lara oranla haiz olduğu oransal miktarı ve bu orana nispeten tasarruf yetkisini ifade eder. [5] Başka türlü belirlenmedikçe, paylar da eşit sayılır.
Birden fazla kişinin paya sahip olmasına paylı mülkiyet denir. Paydaşların başka bir şekilde kararlaştırılmadığı sürece payları eşit oranda bölünür.
Ancak satım konusu taşınmaz paylı mülkiyete tabi ise, yasal önalım hakkı ortaya çıkacaktır. Yargıtay, bu durumda, kural olarak önalım hakkı sahibinin tapudaki düşük bedel üzerinden hakkını kullanabileceğini kabul etmektedir.
Hissesini satmak istemeyen hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icrayla gerçekleştirebiliyor.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri