Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. İstiklal Marşı toplamda 10 kıtadır. Özel günler ve törenlerde İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası okunur.
İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası törenlerde milli marş olarak okunmaktadır. Toplamda 10 kıta olan İstiklal marşı'nın tüm 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10. kıta sözleri ile detayları..
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı 10 kıta ve 4 dizeden müteşekkil olup Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. Türk askerine ithafen kaleme alınan İstiklal Marşı'nın kabulü ise 12 Mart 1921 tarihinde gerçekleşmiştir.
Türk milleti için önemli tarih ve günlerde okunan İstiklal Marşı 10 kıtadan oluşmaktadır.
İstiklal Marşı tamamı olan 10 kıta ve sözleri... Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
İlgili 44 soru bulundu
İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 dizeden müteşekkil olan, Türk milletinin egemenliğini ve bağımsızlığını sembolize eden bir marştır. Türk askerlerine ithafen yazılan İstiklal Marşı'nın kabulü 12 Mart 1921'de gerçekleşmiş, bu eşsiz eser TBMM tarafından milli marş olarak kabul edilmiştir.
4. Son kıtası beş mısra olmak üzere dörder mısralık on kıtadan oluşur. Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür.
Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir.
İstiklal Marşı son kıtası beş mısra diğer kıtaları dörder mısra olan 10 kıtadan oluşur. Toplam da 10 kıta 41 beyittir. Kırk bir beyit olmasını bazıları, Mehmet Akif Ersoy'un bağımsızlığımıza nazarlık olarak yazdığını düşünmektedir.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
İstiklal Marşı'nın 1. kıtasının anlamı
Bayrak bir milletin bir milletin geleceğinin ve bağımsızlığının sembolüdür. Bayrağın sönmesi Türk milletinin istiklalini kaybetmesidir. Şair ülkemizde tek bir insan kalana kadar bu vatanı savunacağımızı belirtiyor.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
· İstiklal Marşı söylerken ve dinlerken herhangi bir şeyle meşgul olmamalıyız. · Marş söylerken gülmemeli ve saygısızlık etmemeliyiz. · Marşımız okunduğu sırada arkadaşlarımızla konuşmamalı, marşımıza eşlik etmeliyiz.
İSTİKLAL MARŞI KAÇ KITA VE DİZEDEN OLUŞUR? İstiklal Marşı toplamda 10 (on) kıtadan ve 41 (kırk bir) dizeden oluşmaktadır.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
"İstiklal Marşı'nın son satırı aslında bir tekrar satırıdır. İkinci kıtanın sonundaki Hakkıdır Hakka Tapan Milletimin İstiklal satırı 41'inci satır olarak tekrar yazılmıştır. Tarih düşürülme olayını ele alırken bu yüzden tekrar satırı değil, bir üstündeki 40'ıncı satır son satır olarak değerlendirilmelidir.
2. sınıfta ,10 kıtayı isterlerse ezberleyebileceklerini söylemiştim.Çogu ezberledi.
Ulusların bağımsızlığını bayraklar temsil eder. Özgür ve bağımsız olan her ülkenin bayrağı ve ulusal Marşı vardır. Aynı şekilde biz de hem özgür hem de bağımsız bir ülke olduğumuz için, bayrağımız ve marşımız bulunmaktadır. Bizim bağımsızlığımız ile özgürlüğümüze temsil eden en önemli unsurlardır.
İlk olarak 1924'de Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi kabul edilmiştir. Yıllarca bu beste kullanılsa da 1930 yılında Osman Zeki Üngör'ün 1922'de bestelediği ve günümüzde hala kullanılmakta olan beste kabul edilmiştir.
Şühedâ fışkıracak, toprağı sıksan şühedâ! Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ, Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ. Şair yedinci kıtada bu cennet vatan için herkesin canını vermek isteyeceğini söylerken her bir karışının, toprağının şehit kanı olduğunu dile getirir.
İstiklâl Marşı'nın içinde Türk kelimesi geçmez; İstiklâl Marşı'nın içinde İslâm kelimesi geçmez. İstiklâl Marşı'nın adının neden İstiklâl Marşı olduğu sualinin ortada Türklerin İstiklâli dışında bir cevabı yoktur.
12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
Bazıları en fazla dört ya da altı kıta olduğunu düşünürken, en yaygın kullanımda yedi kıta sayılır. Ama genelde yedi kıta olarak bilinir. Bazıları Afrika, Avrupa ve Asya'nın birleştiği yeri Avrasya kıtası olarak görür, ancak burası sanıldığı gibi ayrı bir kıta değil sadece o bölgenin takma adıdır.
Bu, marşın yeni bir düzenlemesi değil orijinal tonundan (sol minör) 1,5 ton aşağıya aktarılmış (mi minor) şekli olup, orkestralamada sazların ses sınırları ile ilgili birkaç küçük zorunlu değişiklik dışında, ezgisel veya armonik yapıda hiçbir değişiklik taşımamaktadır.
İstiklâl Marşı‟nın toplam 12 ölçüdür ve üç dörtlük eksik başlayacak şekilde dört/dörtlü ölçü ile ölçülenmiştir. 2. Marş içinde 5 tip nota değeri ve tartım kullanılmıştır. Bu nota değeri ve tartımların sıralanışı her bölmenin içinde kendi başına tutarlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri