Doktrinde, TAN ve GÖZÜBÜYÜK'e göre ise istimval, idare- nin ihtiyaç duyduğu taşınmaz malların yalnız geçici olarak kullanma hakkını, taşı- nır malların mülkiyetini ve geçici olarak kullanma hakkını kamu gücünü kullana- rak elde etmesidir.
İstimval, devletin olağanüstü bazı hallerde başvurduğu mal edinme yollarındandır. İstimval, mal kelimesinin çoğulu olan “emval” kelimesinden türetilmiştir. İstimval ise kelime anlamı olarak mal edinmek anlamına gelir. Hukuki anlamda istimval ise devletin şahısların mülkiyetinde bulunan bazı malları edinmesidir.
istimval'in istimlaktan en önemli farkı konu bakımındandır. istimlakta yalnız gayrımenkullerin idare tarafından iktisabı söz konusudur. buna karşılık, istimvalde menkul mülkiyetinin devri, menkul veya gayrımenkul mülkiyetinin yahut çalışma hak ve hürriyetinin bir çeşit kısıtlanması görülür.
Aynı görüşte olan Tan ve Gözübüyük'e göre ise, istimval, idarenin ihtiyaç duyduğu taşınmaz malların yalnız geçici olarak kullanma hakkını, taşınır malların mülkiyetini ve geçici olarak kullanma hakkını kamu gücünü kullanarak elde etmesidir5.
Devlet kamu gücünü kullanarak, gayrimenkullere sahiplerine belirli bir ücret karşılığında kamulaştırma işlemine tabi tutabilmektedir. İstimlak, tüzel kişilerin ya da devletlerin kamu yararı için özel mülklerde yer alan taşınmaz malların tamamının ya da bir kısmının bedelini ödeyerek tarafına geçirmesine denir.
İlgili 42 soru bulundu
İstimlak işlemleri tamamlanması durumunda mülke biçilen değer Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından belirleniyor. Mülk sahibi sunulan bedeli kabul etmek zorunda değil. İstimlak bedelinin mülk sahibinin kabul etmeyeceği bir değer olması durumunda bu sürece itiraz edilip mahkemeye başvurulabiliyor.
Bu kelime, genellikle hukuki ve bürokratik metinlerde, bir arazinin veya mülkün kamu yararı için resmi olarak kamulaştırılmasını ifade eder. Örnek cümle: "Belediye, yeni yol yapımı için bazı arazileri istimlâk etme kararı aldı."
Zira açıkça özel mülkiyetteki malların kamulaştırılması konusunda kamu tüzel kişilerine yetki verilmesi, idareler arası kamulaştırmanın yoklukla malul olacağının kanıtı olarak gösterilebilir. Yine Kamulaştırma Kanunu'nun 30. maddesi, kamu mallarının kamulaştırılamayacağını açıkça düzenlemiştir.
Kamulaştırma yöntemleri arasında taşınır malların kamulaştırılması(istimval) da sayılabilir.İdarenin taşınır malları satın alma durumu mevcuttur ancak olağanüstü durumlarda vatandaşların taşınır mallarına da el koyma hakkına sahiptir.Tabi afet,tehlikeli salgın hastalık gibi.Bununla ilgili herhangi bir yasa mevcut ...
Cevap : 32:Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde kanunla zorla devletleştirilebilir. Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır. Bu işleme karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurulabilir.  Kamulaştırma idari işlem ile yapılırken, devletleştirme kanunla yapılır.
Kamulaştırmanın temel unsuru kamu yararıdır ve kamulaştırma ile devlet, kişinin özel mülkiyet alanına müdahale eder. Devlet, kamulaştırdığı taşınmazın bedelini malike ödemek yükümlülüğü altındadır.
Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak; özel mülkiyete sahip bir taşınmazın tamamının ya da belirli bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi biçiminde olabilir.
İstimlak Kanunu uyarınca, kamu olarak genel olarak ifade edilen kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler, kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek kanunla gösterilen esaslara uyarak özel mülkiyette bulunan taşınmazları zorla alabilir.
İstimlak yapıldığı zaman satın alınan gayrimenkulün bedeli devlet tarafından peşin olarak ödenir. Belediyeler, DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler tarafından istimlak yapabilir.
· İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yoldur. 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasadır.
Devletleştirme, kamu hizmeti veya tekel niteliği taşıyan veya alan özel faaliyet ve teşebbüslerin devlet mülkiyetine alınmasıdır. Oysa kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan taşınmazların kamu mülkiyetine geçirilmesidir.
İstimlak yapılırken, istimlak bedeli de belirlenir ve bu bedel, mülk sahibinin mülkün kullanım hakkını verdiği kişi tarafından ödenir. İstimlak yapılırken, mülkün niteliği, özellikleri, yeri ve kullanım amacı gibi faktörler dikkate alınır ve bu faktörler doğrultusunda istimlak bedeli belirlenir.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Kamulaştırma taşınmaz mallar için söz konusu olabilir. Gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabilir. Kamu yararının gerektirmesi durumunda kamulaştırma yapılabilir. Taşınmaz malın geçek karşılığının, peşin olarak ödenmesi gerekir.
Bu bakımdan kamu hizmetine tahsisi edilmiş binalar, meydanlar, anıtlar, mezarlıklar taşınmaz kamu mallarına örnek olurken; idarenin sahip olduğu araç ve gereçler, otomobiller taşınır kamu mallarının ör- nekleridirler.
Bu hakkın kullanılmasının şartları kanunda; özetle, kamulaştırma tarihinden itibaren 5 yıl geçmesi ve sürenin dolmasından itibaren bir yıl içinde eski malikin talepte bulunması olarak belirlenmiştir.
Kamulaştırma işlemini sadece devlet ve kamu tüzel kişi yapabilir. Başka bir ifadeyle gerçek kişiler ya da özel hukuk tüzel kişisi kamulaştırma yapamaz ( Any. m 46, KK. m. 3/1). 3. Kamulaştırmaya sadece özel hukuk gerçek ve tüzelkişilerinin mülkiyetindeki mallar konu olabilir.
Kamulaştırma ya da istimlak; kamu yararı için yapılan ve kişiye ait taşınmaz malların belli bir projeye göre uygulanması işlemine denir.
Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kamulaştırma yapılabilmesi için kamulaştırılacak alanda imar planının yapılmış olması zorunlu olmayıp, belediyeler, kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek için Kamulaştırma Kanunu'nda belirtilen usullere uygun olarak her zaman kamulaştırma yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri