İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararına karşı Yargıtay'dan önceki itiraz merciidir. İstinaf, ilk derece mahkemesi tarafından verilen kararın hem usul yününden hem de esas yönünden bir üst derece mahkemesince incelenmesi demektir. İstinaf incelemesini istinaf mahkemesi yapar.
İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.
5.1 İlk İnceleme Aşaması
İstinaf kanun yoluna başvuru, kararı veren ilk derece mahkemesinin bağlı bulunduğu yargı çevresindeki Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'na yazılmış dilekçe ile yapılır.
Ancak uygulamada, farklılıklar görülmekle beraber Bölge Adliye Mahkemesince ön inceleme sürecinin ortalama olarak 30 gün içinde tamamlandığını söylemek mümkündür.
Adli İstinaf Mahkemesi Hukuk Dairelerinin Görevleri
Adlî yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılan başvuruları inceleyip karara bağlamak (istinaf incelemesi yapmak). İstinaf incelemesi geniş kapsamlı bir konu olup hukuk dairesinin en önemli görev alanıdır.
İlgili 30 soru bulundu
İstinaf mahkemesine giden dosyanın sonuçlanma süresi, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında sürebilir.
İstinaf mahkemesi, dosyadaki tüm belgeleri ve delilleri inceleyerek, ilk derece mahkemesinin kararının yerinde olup olmadığını değerlendirir. İstinaf incelemesi genellikle 3-6 ay arasında sonuçlanır. Ancak, dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir.
İstinaf mahkemesi süren vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri de dosya sorgulama işleminin nasıl yapıldığıdır. Davanın ne durumda olduğunu öğrenmenin birincil yolu e-devlet uygulamasıdır. E-devlet girişinin ardından mahkeme dosya sorgulama bağlantıları takip edilmelidir.
İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.
Bu kararın incelenmesi de dosyanın istinafta beklenmesi demektir. Bir dosyanın istinafta bekleme süresi ise değişkendir. Bekleme süresi yaklaşık olarak 1.5 ve 2 yıl arasında değişmektedir.
Bu nedenle, istinaf incelemesi sırasında mahkeme hem tarafların istinaf talebi ile hem de istinaf gerekçeleri ile bağlıdır (HMK md. 355). Ayrıca kural olarak duruşma yapılması zorunludur (HMK md. 356; İstisna HMK md. 353).
İlk derece mahkemesinin kararına karşı istinaf yoluna gidildiğinde UYAP vatandaş sisteminde dosya bilgilerini sorguladığınızda dosyanın durumu “istinafta” olarak görülecektir.
İstinaf mahkemeleri, Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da 93 ceza dairesi, 120 de hukuk dairesi şeklinde çalışacak. 7 ilde 93 ceza dairesi başkanı, 120 hukuk dairesi başkanı, 279 ceza dairesi üyesi, 360 hukuk dairesi üyesi olmak üzere 859 hakim ve 186 savcı görev yapacak.
15 gün içinde istinafa karşılık bir cevap dilekçesi verilmezse, karşı tarafın sunduğu itirazın kabul edildiği anlamına gelir. Ancak istinaf dilekçeleri, dava hükmünün gerçekleşmesini durdurmaz.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
İstinaf incelemesi şekli inceleme ve esas inceleme olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Ön incelemede esasa girmeye engel teşkil edecek hususların olup olmadığı incelenirken; esas incelemede ise istinaf başvurusunun haklı olup olmadığı ve yeniden inceleme yapılıp yapılmaması gerektiği incelenecektir.
İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.
İstinaf mahkemesi esastan inceleme sonucunda, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu ret kararını kaldırarak davanın kabulüne ya da kısmen kabulüne; ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kabul kararını kaldırarak davanın esastan reddine ya da kısmen reddine karar verebilir.
Dava dosyası nasıl takip edilir? Tüm dava dosyaları gibi istinaf aşamasındaki dosyalarI da, e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir.
İstinaf Dosya Sorgulama E-Devlet
İstinaf sürecindeki dosyanızın son durumunu öğrenmek için e-devlete girerek “Davalarım” yazmanız yeterlidir. Dosyanın hangi aşamada olduğu ve durumu ile ilgili tüm bilgiler bu sayede kolayca ulaşabiliyorsunuz.
İstinafa giden dosya nereden takip edilir? E-devlet sayfanıza girdikten sonra arama kısmına 'Vatandaş UYAP' yazın ve UYAP Bilişim Sistemine bağlanın. Sol sütundaki 'Dosya Sorgulama'dan dava dosyalarınızı görüntüleyin.
İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.
İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.
İstinaf, yerel mahkemece verilen kararlara karşı başvurulabilen bir olağan kanun yoludur. İstinafta hem maddi olay yönünden hem de hukuka aykırılık yönden inceleme yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri