“Dosya durumu açık” demek; dava dosyanızın istinaf incelemesi aşamasında olduğunu ve henüz karar verilmediği durumu anlatır.
İstinaf dosya durumu açık, dosyanın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara ulaşmadığı anlamı ifade etmektedir. Dosyanın mahkemece karara bağlandığında Uyap'da dosya durumu karara çıkmış olarak ifade edilmektedir.
İstinaf Şartları İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda istinafta olan dosya karar duruşması sonrasında 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılmasının ardından 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Açık dosyalar, tarayıcınızdan UYAP'a bağlandığınızda görebildiğiniz, üzerinizde çalıştığınız dosyalara karşılık gelmektedir. Açık Dosyalarınızı güncelleyebilmeniz için UYAP'a bağlı olmanız gerekmektedir. UYAP'a bağlanmak için bir önceki kısımdaki UYAP BAĞLANTISI bölümünü inceleyebilirsiniz.
İstinaf mahkemesine giden dosya ne zaman sonuçlanır? İstinaf mahkemesine giden dosyanın sonuçlanma süresi, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında sürebilir.
İlgili 36 soru bulundu
İstinaf mahkemesi süren vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri de dosya sorgulama işleminin nasıl yapıldığıdır. Davanın ne durumda olduğunu öğrenmenin birincil yolu e-devlet uygulamasıdır. E-devlet girişinin ardından mahkeme dosya sorgulama bağlantıları takip edilmelidir.
İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.
İlk derece mahkemesinin kararına karşı istinaf yoluna gidildiğinde UYAP vatandaş sisteminde dosya bilgilerini sorguladığınızda dosyanın durumu “istinafta” olarak görülecektir.
İstinafa Giden Dosya Ne Olur? İstinaf kanun yoluna taraflarca başvurulduğu takdirde ilk derece mahkemesi esas ve usul yönünden bölge adliye mahkemesinin ilgili dairesince denetlenir. Yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğunun görülmesi halinde karar onanacaktır.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
Dava dosyası nasıl takip edilir? Tüm dava dosyaları gibi istinaf aşamasındaki dosyalarI da, e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir.
Başvurunun gerçekleştiği zaman dosyayı incelemeye yetkili olan mercii Yargıtay'dır. 15 günlük istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren temyizin süresi olarak nitelendirilir. Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır.
İdari, vergi, icra gibi durumlarda "dosya durumu açık" ibaresi ile karşılaşmak olası bir durumdur. Bu durum bize ilgili dosyanın açık olduğunu, halen sonlanmadığını, hukuksal sürecin devam ettiğini ifade etmektedir.
Mahkemenin Vermiş Olduğu Karara İtiraz Yolu (İstinaf)
Yani istinaf, ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara karşı bir itiraz yoludur. Ancak ilk derece mahkemelerince verilen tüm nihai kararlar istinaf incelemesine tabi değildir.
İstinaftan kısmi döndü ne demek? İstinaf başvurusunun esastan incelenmesi neticesinde, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın kısmen kabul edilmesidir.
Yargıtay Onama Sonrası Süreç
Yargıtay onama kararı verdiği takdirde karar kesinleşir. İlgili hakkında hükmedilen ceza kararı kesinleşmiş olur ve cezanın infazına başlanması icap eder.
İstinaf Kararlarının Temyizi ve Temyiz Süreci
İstinaf incelemesi sonunda verilen kararlar için temyiz süresi 2 hafta olup süre kararın muhataba tebliğ ile başlamaktadır. Miktar ve değeri 41.530-TL'yi geçmeyen davalara dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olup temyiz yolu kapalıdır.
Eğer bu başvuru istinaf mahkemesi tarafından reddedilmişse, 1 hafta içerisinde bu ret kararına karşı temyiz kanun yoluna başvuru yapılabilecektir. Bu durumda dosya Yargıtay ilgili dairesine gönderilecektir.
İstinaf Dosya Sorgulama E-Devlet
İstinaf sürecindeki dosyanızın son durumunu öğrenmek için e-devlete girerek “Davalarım” yazmanız yeterlidir. Dosyanın hangi aşamada olduğu ve durumu ile ilgili tüm bilgiler bu sayede kolayca ulaşabiliyorsunuz.
İstinaf incelemesinin heyet veya üye tarafından yapılacağına, dava dosyasının özelliğine göre bölge adliye mahkemesi ilgili hukuk dairesi tarafından karar verilecektir (HMK md. 354). İstinaf mahkemesi, esastan incelemeyi kural olarak istinaf başvurusundaki sebeplere bağlı olarak yapar (HMK md. 354).
Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.
Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir. Özellikle ceza miktarı düşük kararlarda ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar istinaf incelemesinin ardından kesinleşebilmektedir.
Çekişmesiz yargı işlerine dair verilen yerel mahkeme kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları kesin olup aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir. Başsavcılık, sanık aleyhine bir itirazda bulunacaksa bunun süresi 30 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri