Havuç, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu haricindeki tüm topraklarda yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Havucun en çok yetiştirildiği iller ise Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin'dir. Havuç üretiminde ilk sırada yer alan ülke 20 milyon tonla Çin'dir.
Havuç Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi haricinde ki bütün topraklarında yetiştirilen havuç üretiminin en yoğun olduğu bölge ise Ankara iline bağlı olan Beypazarı ilçesi olmaktadır. Bu bölgeden yetiştirilen havuçlar toplam yapılan üretimin %60'ını oluşturmaktadır.
İÇİNDEKİLER Page 8 HAVUÇ Page 9 -7- HAVUÇ A-HAVUÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Havucun anavatanı Türkiye'dir. Sebze üretimimiz içinde önemli bir yeri olan havuç ülkemizde belli alanlarda önemli miktarlarda üretilip tüketilen bir sebzedir.
Dünyada havuç üretiminde Çin 16 milyon 907 bin tonla ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 1 milyon 565 bin tonla Rusya, 1 milyon 346 bin tonla ABD, 1 milyon 300 bin tonla Özbekistan, 916 bin tonla Ukrayna, 835 bin tonla Polonya izlemektedir.
Yabani havuç (Pastinaca sativa), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından havuç ile akraba olan, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen bir kültür bitkisidir.
İlgili 23 soru bulundu
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
Bilindiği kadarıyla, ilk havuçlar 10. yüzyılda İran ve Ön Asya'da yetiştirilmişti. Bu havuçların orijinalinde mor veya beyaz renkte oldukları, fotoğraftaki gibi ince ve çatallı bir köke sahip oldukları, ancak mor pigmentlerini kaybederek sarı bir renge dönüştükleri biliniyor.
Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Bödük, havuç sorusuna verilebilecek en kısa yanıttır. Havuç, toprak altında yetişen bir sebzedir. Bu nedenle bazı bölgelerde havuç yerine yer otu kelimesi kullanılır. Bazı kaynaklarda ''yeregeçen'' şeklinde yazılan yergeçen sözcüğü de havuç ile eş anlamlıdır.
Kilo kaybı: Düşük kalorili bir yiyecek olarak havuç, öğünler ve ara öğünlerde doygunluk hissini arttırabilir ve kalori alımını azaltabilir. Havuçtaki şeker miktarı ise sizi korkutmasın. Yüksek miktarlarda tüketilmesi mümkün olmayan havuç kilo almanıza neden olmaz.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Ankara ilinde üretilen havucun %94,29'u Beypazarı ilçesinde %4,09'u Nallıhan'da ve %0,88'i Ayaş'ta üretilmektedir.
Yetiştiği Bölgeler
Sarı Havuç Türkiye'de en çok Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Havuç ⇒ ç : sert ünsüzdür. Sert ünsüzler yumuşar ve ünsüz yumuşaması gerçekleşir.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Mor havuç özellikle İç Anadolu bölgesinde Konya'da yetiştiriliyor. Mor havucun faydaları ise saymakla bitmiyor. Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır.
carrot (daucus carota sativa) i.
Havuçta oldukça fazla beta karoten ve A vitamini mevcuttur. Göz sağlığınıza katkıda bulunurken, maküler dejenerasyon ve kataraktı önleyen vitaminler için de zengin bir kaynaktır. Havuç aynı zamanda A vitamini ve rodopsin açısından zengindir. Rodopsin az ışıkta görmemize yardımcı olan mor renkli bir pigmenttir.
Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir kök bitkisiydi.
Makalede, 1100 yıl kadar önce ilk etapta mor, arkasından da sarı havuç türlerinin ortaya çıktığı ve bundan 600 yıl sonra da seçici üretme tekniklerinin gelişmesiyle birlikte A vitamini açısından zengin olan bugünkü renginde üretilmeyi tercih ettiği belirtildi.
Havuç, barındırdığı besin öğeleri ile birlikte hafızayı güçlü tutmayı başarıyor, öğrenme becerisini artırıyor, zekâ gelişimine katkıda bulunuyor.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır: Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
Günde bir veya iki orta boy havuç son derece sağlıklıdır ve beslenme düzeninizin bir parçası olabilir. Daha fazlası beslenme çeşitliliğinizi engelleyebilir ve günde 8-9 havuçtan fazlası da çok fazla beta-karoten yüklemesine ve cildinizin turuncu renk almasına (karotenemi) neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri