Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf red kararına itiraz edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf red kararına itiraz edilir mi?

İstinaf başvurusunun reddine karar verilir. Bu karara karşı taraflar, tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz yasa yoluna başvurabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Istinaftan red gelirse ne yapılır?

İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapabilir. İstinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı kesinleşmiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf red kararından sonra ne olur?

Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan istinaf (itiraz) başvurusunu reddetmiş (eş söyleyişle kararı onaylamış) ise bölge adliye mahkemesinin kararı, Yargıtay'ın bozma kararı ile kaldırılır ve dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaftan gelen karara itiraz edilir mi?

Başkanlar kurulunun bu maddeye ilişkin çalışma usul ve esasları, Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenir.” Şeklindedir. Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

Esastan redde itiraz edilir mi?

Kararın düzeltilmesi kanun yolu; İstinaf Mahkemesi'nin esastan reddedilerek kesinleşmiş kararlarına veya Yargıtay'ın onama (esastan red) veya bozma kararlarına karşı Cumhuriyet Başsavcılığının itiraz yetkisini kullanması için gidilebilen olağanüstü bir kanun yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkeme Kararına Karşı İstinaf Yoluna Başvuru

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Esastan reddi ile hükmün onanması ne demek?

Bölge adliye mahkemesinin temyiz olunan hükmünün Yargıtay'ca hukuka uygun bulunması hâlinde temyiz isteminin esastan reddine karar verilir (m.302/1). Esastan red kararı, istinaf dairesinin kararının onanması anlamına gelir. Karar böylece kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: caneryenidunya.com

Istinaf da karar düzeltme olur mu?

İstinaf aşamasında kanundaki sınırlarla yeni bir vakıa incelemesi yapılacaktır. Karar düzeltme kaldırıldığından, olağan kanun yolları istinaf ve temyizdir. Geniş istinaf sistemi: Bu sistem içinde, ilk derece yargılamasındaki gibi, yeniden inceleme yapılmakta; maddî mesele yeniden ele alınıp incelenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Istinafa itiraz edilirse ne olur?

Eğer istinaf sonrası verilen karara karşı itiraz temyiz yolu açıksa kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda gerekli temyiz şartları sağlanmışsa dosya Yargıtay'a gönderilir aksi halde temyiz talebi reddedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararları temyiz edilebilir mi?

Bölge adliye mahkemesinin istinaf başvurusu nun esastan reddine ilişkin kararı nihai karar niteliğindedir. Dolayısıyla bu kararlar temyiz edilebilir kararlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istinaf neden reddedilir?

(1) İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Istinaf reddi ne demek?

Esastan inceleme neticesinde verilecek kararlardan biri de istinaf başvurusunun esastan reddidir. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda herhangi bir usule ya da esasa ilişkin hukuka aykırılık görmezse istinaf başvurusunun esastan reddine karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kaç defa istinaf edilir?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesinin kesin kararına itiraz edilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Istinaftan sonra karar kesinleşir mi?

Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir. Özellikle ceza miktarı düşük kararlarda ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar istinaf incelemesinin ardından kesinleşebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Istinaf mahkemesinden sonra Yargıtaya gidilir mi?

Temyiz başvurusu üzerine hukuki denetim, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılır. İstinaf mahkemesi tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf dan sonra hangi mahkemeye başvurulur?

İş Kanunu madde 20/3 uyarınca, “İstinaf kanun yoluna başvurulması halinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kararın esastan reddi ne demek?

7.1 İstinaf Başvurusunun Esastan Reddi Kararı

İstinaf incelemesi neticesinde, ilk derece mahkemesinin kararında usule veya esasa yönünden herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı tespit edilirse, istinaf başvurusuna ilişkin talebin esastan reddine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istinaf kararına karşı temyiz dilekçesi nereye verilir?

Madde 365 - (1) Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay' ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Itiraz mı istinaf mı?

İstinaf son karara karşı başvurulan kanun yoludur. İtiraz ise kural olarak davayı sonuçlandırıcı nitelikte olmayan kararlara karşı başvurulan kanun yoludur. İstinaf yolunda inceleme duruşmalı olarak da yapılabilir iken, itiraz yolunda prensip olarak duruşmasız ve inceleme de dosya üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Istinaftan dönen dosya ne olur?

İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Usulden red kararı istinaf edilir mi?

Mahkemenin red kararı, tebliğinden itibaren bir haftalık süre içinde istinaf yoluna götürülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Istinaf kararlarından hangisi kesindir?

İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Red onama ne anlama gelir?

Onanan Vergi Mahkemesi kararı, “red” şeklinde ise, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiş demektir ve onama ile kararın hukuka uygun olduğu sonucuna ulaşılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: senturkhb.com

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

-Taraflar kural olarak, kesinleşmemiş kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (istinaf ve temyiz yolu) başvurabilirler. Fakat istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (kanun yararına temyiz ve yargılamanın iadesi) başvurabilmeleri mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarlan.blog
Önceki makale
En büyük borsa hangi ülke?
Sonraki makale
EA hesabı ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT