Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir. Vergi Usul Kanununda belirlenen şartlara sahip ürünlerin ticareti yapılırken bu ürünler faturada 0 KDV olarak düzenlenir.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
İstisna fatura tipini, diğer fatura türlerinden ayıran özelliği, fatura tipini ''istisna'' olarak seçerek devam etmektir. Fatura bilgilerinde 0 KDV ile girilen ürün veya hizmetin GİB standartları etrafında belirlenen kodu girilerek açılan ekranda KDV muafiyet sebepleri ile ilgili bilgiler girilmelidir.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
İhracat İstisnası: İhracat yapan işletmeler, mal veya hizmetlerini yurt dışına sattıklarında KDV tahsil etmezler. Bu durumu belgelemek için istisna faturası keserler. İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
KDV Muafiyeti Nedir? KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
E-arşiv istisna faturası da firmalar tarafından kesilebilirler. Bu faturaların geçerliliği diğer faturalar için belirlenen kurallar çerçevesindedir. Ayrıca bazı istisna fatura türleri mevzuat istisna faturası olarak da bilinirler. Bu faturalar yalnızca devlet tarafından belirlenmiş özel durumlarda kullanılırlar.
Vergi Dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir (EK:30). Alınan KDV istisna belgesinin, Yatırımcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
KDV Muafiyet Belgesi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sahibi firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
Fatura üzerinde bulunan e-fatura veya e-arşiv fatura bilgileri ekranına giriş yapın. Fatura tipi olarak “istisna fatura” tipini seçin. Açılan ekrandan istisna kodları karşınıza çıkacaktır. Fatura kalem bilgilerinde bulunan 0 KDV ile girmiş olduğunuz ürün veya hizmetin KDV istisna kodunu seçin.
İşletmeler ticari teamüllere göre birbirlerine bazen ürün tanıtımı veyahut deneme amaçlı veyahut başka sebeplerden ötürü sıfır bedelli fatura düzenleyebilmektedirler.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Yüklenilen KDV miktarının düşülmediği ancak sunulan mal ya da hizmet için KDV yazılmayan uygulamalara kısmi istisna adı verilir. Hem işletme gereçlerinde yüklenilen katma değer vergisinin düşüldüğü hem de sunulan mal-hizmete KDV yazılmayan uygulamaya ise tam istisna denir.
KDV İstisna Yazısı internet vergi dairesi üzerinden yapılacak başvuru ile alınır. Detaylı başvuru adımları ise şu şekildedir; 1.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
: Özel fatura, Türkiye de yerleşik olmayanlara yapılan teslim ve satışlarda (bavul ticaretinde) katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için düzenlenen belge olarak tanımlanmaktadır.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri