Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
Bu balık hamsi, sardalya, kalamar ve diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Sığ suları tercih eden palamut için ideal sıcaklık 12 °C ve 27 °C arasında olmalıdır. Palamut balığının üreme mevsimi Mayıs ve Temmuz ayları arasındadır. Yetişkin bir dişi palamut 80 bin ila 2 milyon arasında yumurta bırakabilir.
***** Palamut sürü balığı olduğu için genelde çapariyle avlanmaktadır. Sahte balık, yemli (zoka) ve kaşıkta palamut avında kullanılan popüler avlanma yöntemlerindendir. KIYIDAN PALAMUT AVINDA ÇAPARİ: Kıyıdan kullanılan çapari genelde 10 iğneli olmaktadır.
Besin ihtiyaçlarını sürü halindeki; kolyoz, uskumru, hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balıkları yiyerek karşılarlar.
Genelde sabah erken saatlerde ve güneş batımına yakın daha aktif olarak yemlenirlerse de gün boyu yem peşinde koşarlar ve av verirler.
İlgili 38 soru bulundu
Palamut tüm yırtıcı balıklarda olduğu gibi, doğal ve yapay balık yemi ile iki şekilde de avlanır. Doğal yemler kullanıldığında zokalı olta takım kullanılır. Yapay yemlerle avlanırken çapari, atıp çekmeler (kaşık, yünlü, yapay balık, seğirtme), sürütme, fly takımı kullanabilirsiniz.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Palamut oltalarında 0,35- 0,40 misina kullanılır. Bedende daha ince misina tercih edilir. İğne boyu 3/0 numara ve uzun saplı olmalıdır.
Palamut (Sarda sarda), genellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli balık türüdür.
Balik hali gelenegi olarak palamutlar çift halinde satilir, kasada 14 adet palamut var ise 7'li olarak adlandirilir.
Kaşık, Rapala veya Jig ile At Çek Yaparak Palamut Avı
At çek kıyıdan yapılabileceği gibi, tekneden de yapılabilir. Kıyıdan at çek yapmak için sürünün geçiş zamanları kollanırken, teknede at çek yapmak için oynak bölgelerine yönelmek daha verimlidir.
Çeşitli malzemeden çok değişik balık formlarda yapılabilen ve ön tarafında uzun veya kısa gagası vasıtasıyla balık gibi yüzerek dalabilen, her türlü hızda dengesi bozulmadan hareketlerini hızlanarak yapabilen suni yemdir.
Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağıdır.
Yayılışı Genel coğrafi yayılış alanı Güneydoğu İtalya'ya kadar Balkanlar ve Anadolu'dur. Ülkemizde çoğunlukla Batı ve Güneybatı Anadolu'da, lokal olarak Trakya'da ve İç Anadolu'da yetişmektedir.
Kasım-ocak ayları arasında göçmen balıklar Karadeniz soğumaya başlayınca sıcak sulara inmek için Boğaz'dan geçer, palamut ve lüfer bu aylarda bize poz verir. Ama yazın da palamut ve lüfer tutulur.
Palamut Çaparisinin Yapısı
Beden uzunluğu 150 – 180 cm civarıdır. Bu bedenin bir ucuna fırdöndü ve fırdöndüye 0,40 mm – 40 cm görünmez misina bağlanır ve ucuna 7 cm hızlı hareket yapan, bulunulan yere uygun olduğu düşünülen bir yüzey rapalası bağlanır.
Palamut balığı da ağırlığına göre çeşitli adlar alır. 300 grama kadar olanına kestane palamudu, 500-700 gram arasında çingene palamudu, 750 gram-1,5 kilo arasına palamut, 3-5 kilo olanlara torik, 5-8 kilo arasındakilere sivri, 8-10 kilo olanlara altıparmak ve üstüne pişota denilir.
Çapari Palamut Hazır
25 adet köstek misina vardır. Her köstek ucunda 3/0 numara iğne bulunmaktadır. İğneler nikel renktedir. Palamut avlarında kullanılır.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Palamut ağacı ülkemizde yetişen ağaç türlerinden bir tanesidir. Özellikle palamut ağacı Türkiye'de Trakya ve Marmara bölgesinde yoğun olarak yetişmektedir. Türkiye'de karma ormanlarda sıklıkla palamut ağacına rastlayabiliriz.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Levrek Balığı Avlama
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri