Müstesna kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "İstisna" kökünden türetilmiştir ve "ayrı, özel, istisna edilen" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder.
İstisna kelimesinin sözlük anlamı, bir şeyi kuralların dışında ya da eş değer olan şeylerden ayrı tutmaktır.
Vergiden Müstesna Yemek Bedeli, işveren tarafından yemek verilmesi halinde, çalışanlara günlük uygun görülen tutarlar vergiden istisna tutulmuştur. 2023 yılı için 110 TL 'nin üzerinde yemek ödemesi yapılması halinde bu Müstesna tutarını aşan tutar kadar ki kısım vergiye tabi kabul edilmektedir.
"İstisna" durumu, beklenmeyen bir olayın paketinizin teslimatını geciktirdiği anlamına gelmektedir.
Edattan önce geçen bütün veya genel konumdaki öğeye müstesnâ minh (kendisi hakkında verilen hükümden bir başkasının hariç tutulduğu unsur), edattan sonra gelen cüz veya özel konumdaki öğeye de müstesnâ (genelin/bütünün hükmünden hariç tutulan unsur) adı verilir.
İlgili 23 soru bulundu
3. Ayrı tutulan kimse veya şey, dir (Türk Dil Kurumu, Büyük Türkçe Sözlük, “istisna”).
İlk akla gelen anlamı ayrı tutmak olan istisna kelimesi, bir kimse veya bir şeyi benzerlerinden ayrı tutmak olarak açıklanmaktadır. İkinci anlamında kural dışılık olarak kullanılan istisna kelimesi, üçüncü anlamında da ayrı tutulan kimse ve şey olarak geçmektedir.
İslam hukukunda istisna" bir sanatkardan, belirli bir ücrei karşı- lığında sanatıyla ilgili olan ve ısmarlayan tarafından özellikleri belirlen- miş bir şeyi imal etmesini istediği akdin adıdır2• İstisna' ın tarifini bir örnek içersinde açıklayan İslam hukukçuları da 'vardır3, Mecelle de böyle bir tarifi benimsemiştir.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Müstesna isminin anlamı, “Benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin” demek. Gerçekten öyle bir kadın.
Örneğin Kanunun 13. maddesine göre vasi tayini ve azli, hâkimin reddi talebinin kabulü ve hâkimin istinkâfına ait kararlar harçtan müstesnadır. Yani muafiyet kişi veya kişiler, istisna ise vergiye tabi konular hakkında olur. 492 sayılı Harçlar Kanunu 1964 tarihinde kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.
Müstesnâ, genel olarak muttasıl ve munkatı' olmak üzere iki kısımdır.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
KDV Muafiyeti Nedir? KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
Buna göre yılın ilk alt ayında 1.276,02 Türk Lirası olan gelir vergisi istisnası, gelir vergisi dilimleri etkisiyle 2023/Temmuz ayında 1,710,35 Türk Lirası, 2023/Ağustos ayında 1.902,62 Türk Lirası ve takip eden aylarda 2.280,46 Türk Lirası olacak.
Gelir Vergisi İstisnası
Buna göre, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutara isabet eden ücret, gelir vergisinden istisna edilmiştir.
2022 yılında uygulanacak olan brüt asgari ücret aylık 5.004 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
Bir kişinin ücret karşılığında nitelikleri önceden belirlenmiş bir eseri imal etmesi için yapılan sözleşme anlamında fıkıh terimi. Peşin bedelle veresiye mal değişimini konu edinen satım türü. En yaygın hukukî işlemi ve borç kaynağını ifade eden bir hukuk terimi.
İstisna, bir yüklenicinin belirli bir ücret karşılığında malzeme kendinden olmak üzere nitelikleri önceden belirlenmiş bir eseri imal etmesi için yapılan bir sözleşmedir. İstısna sözleşmesi, hâlihazırda var olmayan ve gelecekte üretilecek standart olmayan bir malın satılması işlemidir.
c) İmanda istisna şüpheyi çağrıştırır ve insanın şüphe içinde bulunduğu kanaatini uyandırır. İman ise kesin tasdik ve ikrarı gerektirir, şüphe veren hiçbir söze imkân tanımaz. Bu yüzden, "Allah'tan başka ilâh bulunmadığına ve Hz. Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inşallah şehâdet ederim" denmesi uygun değildir.
İnisiyatif kelimesi 'öncelik, üstünlük' ya da 'karar verme yetkisi' olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir kişinin herhangi bir konu içerisinde bireysel olarak gerekli kararları alması anlamına gelir.
1. Bir kimse ya da bir şeyi benzerlerinden ayrı tutma. 2. Genelden ayrı, kuraldışı olma, ayrıklık.
Istinas TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Alışma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri