GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR Soğuk tutulması gereken yiyecekler oda sıcaklığında bırakılırsa, gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler çoğalarak tehlikeli düzeylere çıkabilir. Pişmiş yiyeceklerden arta kalanlar, çabucak soğutulup buzdolabına konmalıdır.
Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Tekrardan kullanılması bakterilerin yemeğin içine çok daha hızlı girmesine neden olur. Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır.
Tekrar ısıtılan yemekler içerdikleri birçok besin öğesini kaybeder. Yüksek ısıda pişmiş yemekler buzdolabında düşük ısılarda bekletilmesi sonucu sahip olduğu çoğu besinsel içerikleri kaybeder. Bekletilip tekrar ısıtılan yemekler histaminden zengindir.
İlgili 15 soru bulundu
MERCİMEK ÇORBASI İKİ KEZ ISITILIR MI? Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın.
Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Bir yemeğin içinde GDO besinler yoksa 4 gün kadar dayanır. Zaten ekşime tadı geliyorsa bil ki o artık bozulmuştur. Diğer türlü yemeğin bozulduğu kokusundan birde küflenme olduysa yüzeyinde anlaşılır. ılık ortamda oda sıcaklığında tutma çok.
Buzdolabından çıkardığınız soğuk çorbayı servis edin. Eğer katılaşma olursa ki olabilir su ilave ederek kıvamını biraz açın. Buzdolabında iki üç gün durur ve tüketilebilir.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor.
Uzmanlar gıda zehirlenmelerinin yaşanmaması için yemeklerin yalnızca bir kez ısıtılması gerektiğini vurguluyor. Buzdolabında muhafaza ettiğiniz yemeğin 2-3 gün dayanmasını istiyorsanız; tencereden porsiyonlar alarak ayrı bir tencerede ısıtmanız daha doğru olacaktır.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir.
Mercimek çorbasını yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat ederek ve bir defadan fazla tekrar ısıtmamanız önerildi. Mercimek çorbasının bu şekilde yapılmadan ısıtılması durumunda bakteri ürettiği bildirildi.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Pişirdiğimiz yemekleri daha sonra yenmek üzere buzdolabına olabildiğince çabuk kaldırmalıyız. Dışarıda beklediği süre arttıkça içinde zararlı bakterilerin üreme ihtimali artıyor. Hele de sıcak günlerde... Tabi yeni pişmiş, çok sıcak, yeni kaynamış bir yemek de hemen buzdolabına kaldırılmamalı.
Çorbayı ocakta ısıtın ve sık sık karıştırın. Tencereyi ısıya dayanıklı bir kapakla kapatın ve çorbayı orta-düşük ısıda ısıtın. Çorbanın yanmasını önlemek için her 30 saniyede bir karıştırın. Kalın tabanlı bir tencere çorbayı ısıtmak için en iyi sonucu verir çünkü ısıyı eşit şekilde dağıtır.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Mercimek çorbası bozulur mu? Çorbanın yapımı bittiğinde, eğer aynı gün içinde bitiremeyecekseniz tencerenin iyice soğumasını bekleyin ve dolaba öyle kaldırın. Bu şekilde yaklaşık 3 gün mercimek çorbasını tüketebilirsiniz. 3 günden fazla kalan mercimek çorbası, besin değerini büyük oranda kaybeder ve tüketimi önerilmez.
Diyete Uygun 4 Mercimek Çorbası Tarifi
Sabah, öğle ve akşam günde 3 kez tüketilmesi önerilen zayıflatan mercimek çorbası ile yağlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Her yemeği pişirdikten sonra sadece 1 kez ısıtıp 1 kez dondurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri