İşveren kısmi süreli çalışmayı kabul etmezse, işçi işyerine gittiği halde çalışmasına izin vermezse işçi açısından iş akdini derhal fesih hakkı ortaya çıkar. Derhal fesih hakkının, 6 iş gününde kullanılması gerekir.
Haftada en az 30, en fazla 36 saat çalışan personellere yarı zamanlı eleman denir. Sektöre, çalışılan kuruma ve personel ihtiyacına göre çalışma saatleri farklılık gösterebilir. Part time eleman ne demek sorusuna mesai saatleri, tam zamanlı işlere göre daha az olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür.
Kısmi süreli (part time) iş sözleşmesiyle çalışan işçiler işe girdiği tarihten itibaren bir takvim yılı çalıştığında kıdeme hak kazanır. İşçilerin iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermişse işçilere son brüt ücretleri üzerinden kıdem tazminatı ödenir.
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması, Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması, gerekmektedir.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.
İlgili 44 soru bulundu
İşyerlerinde kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir. Kısmi süreli çalışmalara ait İş sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edecektir.
İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince geçen her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Örnek olayda, kıdem tazminatına esas kıdem (çalışma süresi) olarak tam ve kısmi süreli çalışma süreleri toplamının (15+10)= 25 yılın dikkate alınması gerekiyor.
Part time çalışmalar haftalık 30 saatten az olur bu yüzden haftalık 30 saatten az sigortalı çalışmalar için ücretleri saat hesabı olarak ödenir. 2022 part time asgari ücreti her 7,5 saat çalışan bir kişi için net 183,33 TL'dir. 2022 part time asgari ücretinde her saat için ücret 24,44 TL'dir.
Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder. Bu sebeple personel her 7.5 saatlik çalışmaya 11.402,32 TL / 30 = 380,07 TL ödeme alır. Saatlik ücret ise 50,67 TL'dir. 120 saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret 380,07 TL x16= 6.081,23 TL'dir.
Olağan koşullarda yarım çalışmanın analık izninin ardından başlaması gerekmektedir. Çünkü işçinin yarım çalışma yapabileceği ve yarım çalışma ödeneği alabileceği süre, analık izninin bittiği tarihi takip eden gün başlar.
Ancak Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 12.02.2008 tarihli karar no: 2008/108 hükmüne göre işçi ister haftanın bir veya birkaç günü veya her gün birkaç saat olarak çalışsın fark etmeksizin, işçinin çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 yıl geçtiğinde Kısmi Süreli çalışan işçiye kıdem tazminatı hakkı ve izin hakkı doğar.
İşçinin işyerindeki çalışma süresi, 1 yıldan az ise işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. İşçiye çalıştığı her yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir. Örneğin, asgari ücretle 10 yıldan beri çalışan bir kimsenin iş akdine 01.03.2023 tarihinde haksız bir şekilde son verildiğini varsayalım.
Part time çalışanlar, ihbar ve kıdem tazminatı bakımından normal çalışanlar gibi hakka sahip. En az bir yıl çalışması bulunan part time işçisinin sözleşmesi, işveren tarafından haklı bir nedene dayanmadan feshedilirse o işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Part time (kısmi süreli) çalışan işçi de prim süresini doldurmuş ise işsizlik ödeneği alabilir. Eğer prim şartı sağlanamamışsa prim borcu ödenerek işsizlik maaşından yararlanılabilir.
Yarı zamanlı çalışma saatleri haftalık en az 16 en çok 30 saat çalışılır. Genelde günlük 4-5 saat çalışmalara yayılan part time işlerde kişiler en az 1 gün izin hakkı elde edebilirler. Part time çalışmada günlük maksimum 11 saat çalışılabilir.
İşçi, 45 saati aşmadığı sürece birden fazla işyerinde part-time iş sözleşmesi ile sigortalı çalışan olarak çalışabiliyor. En fazla çalışma süresi haftada 30 saat olan part-time çalışanlar kıdemlerine göre belirlenen gün sayısı kadar izin hakkını da elde ediyor.
Hesaplanacak gün sayısı üzerinden prim ödemesi yapılır. Hesaplama yapılırken, 7.5 saatten az olan küsuratlar 1 gün kabul edilmektedir. Bir ayda 20 günden az çalışanların, eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerinin 30 güne tamamlanması gerekmektedir.
1-Normal Şartlarda Kısmi İstihdam
Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacak, 30×7.5=225 saat olarak uygulanacak ve SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5'e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.
Brüt yevmiye 333,60 TL'den 447,15 TL'ye çıkarken; net yevmiye 283,56 TL'den 380,08 TL'ye çıktı. Asgari ücretlinin brüt saat ücreti 44,48 TL'den 59,62 TL'ye çıkarken; net saat ücreti 37,81 TL'den 50,68 TL'ye yükseldi.
Kısmi süreli çalışan işçinin, çalışmadığı süreyi borçlanması, tıpkı askerlik ve doğum borçlanması gibi emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını doldurmasına katkı sağlayacaktır. Böylece emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını daha erken doldurarak emekli olabilme imkanları söz konusu olacaktır.
1- Part Time çalışan işçinin kıdem ve ihbar tazminatı, işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin sona erdiği tarihe kadar her geçen tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında, artık yıllar için ise oranlama yapılarak hesaplanacaktır.
Bu süre yani ihbar süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları işçi tarafından bilinmekle kural olarak belirsiz alacak davasına konu edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri