İsviçre'de 90 günden fazla kalmak isteyen tüm yabancı ülke vatandaşları (AB vatandaşları ve EFTA ülkesi vatandaşları da dâhil olmak üzere) oturma izni almak zorundadır. İsviçre'ye yerleşmeden önce yerleşmek istediğiniz bölgedeki kanton göçmenlik bürolarına başvurmanız gerekmektedir.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Günümüzde İsviçre'deki çoğu firma bu durumun farkında. Bu sebeple birçok işverenin işe alımlarda şart koştuğu şeylerden biri de İngilizce diline hakimiyet. İşte bu sebeplerden dolayı rahatlıkla, İsviçre'de çalışmak için İngilizce bilmek şart, diyebiliriz.
İsviçre oturum izni, İsviçre'de 90 günden fazla barınmayı planlayan kişilerin başvuru yapması gereken bir izin türüdür.Oturma izni, İsviçre'de kantonlara göre ayrılmış göçmenlik bürolarına, yerleşilmek istenen bölge seçildikten sonra başvuru yapılarak alınabilir.
Süresiz oturum izni (C): Bu oturum izni İsviçre'de 5 ya da 10 yıl ikamet ettikten sonra alınır. Burada da AB/EFTA ülkelerinden ve diğer üçüncü ülkelerden gelen kişiler için farklı koşullar geçerlidir. Yurtdışına taşınılması durumunda daimi oturma izni belirli koşullar altında en fazla dört yıl saklı tutulabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Aynı şekilde, Schengen vizesi hamili bulunan veya Schengen bölgesine dahil ülkelerde oturma izni sahibi olan vatandaşlarımız da vize almadan İsviçre'ye seyahat edebilmektedir.
Şartları Yerine Getirin: İsviçre vatandaşlığına başvurmadan önce, bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bunlar arasında ise İsviçre'de en az 12 yıl ikamet etmek, İsviçre'de çalışıyor olmak, İsviçre kültürüne aşina olmak ve ülkenin dilini öğrenmek gibi kriterler bulunur.
C Oturum İzni (Yerleşim İzni): C Oturum İzni ile İsviçre'ye daimi olarak yerleşebilirsiniz. Süresiz olarak yenilenebilen bu yerleşim iznine başvurabilmek için genellikle İsviçre'de 10 yıl boyunca ikamet etmiş olmak gerekir. ABD ve Kanada vatandaşları için bu süre 5 yıldır.
İsviçre'ye yerleşmek isteyen kişilerin eğitim, çalışma ve aile birleşimi gibi yerleşme seçenekleri bulunmaktadır. Türkiye'den İsviçre'ye yerleşmek isteyen kişiler İsviçre ulusal vize başvurularını, %98,3 ile son 4 yılın en yüksek İsviçre vizesi onay skoruna sahip Vizem.net danışmanları ile birlikte yapabilmektedir.
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
Bu oylama sonucunda İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre frangına (yaklaşık 206 TL), aylık asgari ücret de 4 bin İsviçre frangına (yaklaşık 36 bin TL) yükseltildi. 2022 yılı için yapılan basın açıklamasında ise, geçtiğimiz sene açıklanan ücretlere yüzde 2,8 zam uygulandı.
Dünya'nın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre işçi alımı yapıyor. Maaşlar 103 bin TL'den başlıyor... Birçok Avrupa ülkesi işçi alımı yapıyor. Pandemi sonrasında kalifiye eleman bulmakta zorlanan İsviçre çözümü dışarıdan 85 bin işçi almakta buldu.
İsviçre Vize İstiyor Mu? İsviçre'ye seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize başvurusunda bulunmaları gerekirken Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Başvuruların ciddiyetinin havalimanlarında incelenme süresi en fazla 60 gündür. Bu süre içinde ilticacıların durumları anlaşılamazsa kendileri yine iltica kamplarına yönlendirilmektedir. Bu nedenle havaalanlarını tam anlamıyla iltica prosedürünün yerine getirildiği karar merkezleri sınıfına koymamak gerekir.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre'de Türk vatandaşları en çok gıda, inşaat, emlak, ambalaj, takı ve mücevherat ile telekomünikasyon gibi sektörlerde çalışmaktadır.
OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre İsviçre, haftada ortalama olarak 35.2 saatlik çalışma süresi ile dünyada en az çalışma saatlerine sahip birkaç ülkeden biridir.
İsviçre'de ortalama maaş ne kadar? İsviçre'de asgari ücret olmamasına rağmen, İsviçre'deki işçiler dünyanın en yüksek ücretlileri alırlar. 2020'de OECD, İsviçre'deki ortalama yıllık maaşın 60.600 CHF civarında olduğunu açıklamıştı.
İsviçreye Yerleşme Şartları
İsviçre'de yerleşik bir hayat sürmek için gereken şartlar kolay değildir ve hızlı bir şekilde gerçekleşemez. İsviçre'de yaşamak için ilk olarak oturma izni alabilmeniz gerekir. Oturma izni almak size en az 1 yıl kadar İsviçre'de yaşama imkanı sunar.
İsviçre'de Çalışmak İçin Hangi Seviyede Almanca Bilmeliyim? İsviçre'de Almanca bilginizle bir iş bulmak istiyorsanız resmi olarak B2 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekiyor.
İsviçre ise yıllık en az 250 bin Frank'lık yatırım yapıldıktan sonra vatandaşlığı 12 yıl sonra veriyor. Macaristan'da ise alt sınır 250 bin Euro olsa da vatandaşlık için en az 8 yıl beklemek gerekiyor.
İsviçre Vatandaşlığı Başvurusu
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
Erkekler için yasal emeklilik yaş sınırı 65, kadınlar için ise 64' tür. 2 yıl önce erken emeklilik hakkından yararlananların emekli aylıkları 1 yıl için % 6,8 ve 2 yıl için %13,6 oranında azaltılarak ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri