9- İSVİÇRE Bilim insanlarıyla ünlü İsviçre, dünyanın en mutlu ülkelerinden biri. Bankacılık ve finans sektöründe, dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan İsviçre de halk fırsat ve imkanlardan oldukça memnun durumda. Ülkedeki Türk sayısı: 130 bin.
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
7- İsviçre- 87.962 dolar
Ülke ekonomisi gelişmiş sanayi sektörüne dayanıyor. Sanayi sektöründe önde gelen dal ise saat endüstrisi. Saatleriyle ve bankalarıyla meşhur olan ülkenin ekonomisi, hizmet sektöründen büyük ölçüde besleniyor. Ülkede hayvancılık ve tarım da önemli geçim kaynakları arasında.
İsviçre'de 90 günden fazla kalmak isteyen tüm yabancı ülke vatandaşları (AB vatandaşları ve EFTA ülkesi vatandaşları da dâhil olmak üzere) oturma izni almak zorundadır. İsviçre'ye yerleşmeden önce yerleşmek istediğiniz bölgedeki kanton göçmenlik bürolarına başvurmanız gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Günümüzde İsviçre'deki çoğu firma bu durumun farkında. Bu sebeple birçok işverenin işe alımlarda şart koştuğu şeylerden biri de İngilizce diline hakimiyet. İşte bu sebeplerden dolayı rahatlıkla, İsviçre'de çalışmak için İngilizce bilmek şart, diyebiliriz.
7. İSVİÇRE
İsviçre vatandaşı olmak için, adayın 10 yıldır ülkede ikamet olması ve C tipi bir çalışma iznine sahip olması gerekiyor. C tipi çalışma izni yabancılara ülkede oturum ve çalışma hakkı tanıyor.
OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre İsviçre, haftada ortalama olarak 35.2 saatlik çalışma süresi ile dünyada en az çalışma saatlerine sahip birkaç ülkeden biridir.
İSVİÇRE'DE MAAŞLAR NE KADAR? İsviçre, dünyanın en zengin ülkeleri arasında bulunuyor. İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre Frangına, aylık ücret ise 4 bin İsviçre Frangı. Bu da saatlik olarak 596 TL, aylık ise 103 bin TL maaş anlamına geliyor.
İsviçre'de ortalama maaş ne kadar? İsviçre'de asgari ücret olmamasına rağmen, İsviçre'deki işçiler dünyanın en yüksek ücretlileri alırlar. 2020'de OECD, İsviçre'deki ortalama yıllık maaşın 60.600 CHF civarında olduğunu açıklamıştı.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
İsviçre denilince akla ilk gelen şey dünyaca ünlü yüksek kalite çikolatalarıdır. Ülkede yaklaşık olarak yıllık, 18 İsviçre çikolatası şirketinde, 150 bin tondan fazla çikolata üretilir.
İsviçre'de yaşam pahalı mı sorusuna hayır şeklinde yanıt verebiliriz. Asgari ücret ile market fiyatlarını ve ev kiralarını karşılaştırdığımız zaman bir bireyin temel ihtiyaçlarını alabileceğini ve sosyal hayatını rahatlıkla devam ettirebileceğini görüyoruz.
Bu oylama sonucunda İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre frangına (yaklaşık 206 TL), aylık asgari ücret de 4 bin İsviçre frangına (yaklaşık 36 bin TL) yükseltildi. 2022 yılı için yapılan basın açıklamasında ise, geçtiğimiz sene açıklanan ücretlere yüzde 2,8 zam uygulandı.
Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir. Her iki tarafın da ancak 18 yaşını doldurmasının ardından evlilik gerçekleşebilir. Her kadın ve erkek eşini özgürce seçebilir, hiç kimse evliliğe zorlanamaz: Evlilik taraflar arasındaki özgür iradeye dayanmaktadır.
Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur. INSEAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından çıkarılan Global Innovation Index'te (Küresel İnovasyon Endeksi) ise 1. sıradadır.
12 adet yumurta: 5.45 CHF. Ekmek: 2.38 CHF.
Yabancı diplomalara sahip kişiler diplomalarını İsviçre'de belli koşullar altında tanıtabilirler. Tanınmayla birlikte yabancı diploma ya da bitirme belgesinin bir İsviçre diploması ya da bitirme belgesiyle eşdeğerde olduğu tasdik edilir.
İsviçre'de İş Bulmak Kolay mı? Öncelikle İsviçre'de çalışmak, İsviçre'de iş bulmak, Avrupa'daki diğer ülkelerde iş bulmaktan bir tık zor. Çünkü firmaların sizi işe alması, kabul etmesi yetmiyor. Siz firmayla tüm şartlarda anlaştınız diyelim, firma sizinle çalışmaya çok hevesli.
İsviçre hukukunda yıllık ücretli izin hakkı İsviçre Borçlar Kanunu'nun24 (OR) 329a vd. maddelerinde düzenlenmiştir. OR 329a uyarınca, işveren işçiye her hizmet yılı en az dört hafta yıllık ücretli izin hakkı tanımalıdır. İşçi yirmi yaşını doldurmamış ise verilecek yıllık ücretli izin hakkı en az beş haftadır.
İsviçre'de işsizlik maaşı geçen altı ay içerisinde sigortalı maaşın %70'ine denk olarak ödenmektedir. Kişinin 25 yaşın altında, sorumlu olduğu bir çocuğunun veya sigortalı aylık maaşının 3,797 İsviçre frangının altında olması durumlarında, İsviçre'de işsizlik maaşı sigortalı maaşın %80'i olarak hesaplanmaktadır.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
İsviçre Vatandaşlığı Başvurusu
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri