Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır. Karanfilin gereksinimi sıcaklık değil daha çok ışıktır.
Ev içerisinde karanfil çiçeği bakılacaksa bol güneş alan bir yere konulmalıdır. Yeterince ışık almayan karanfillerin gelişimi yavaşlar. Fazla ışık alması da çiçek verimini düşürür. Bu nedenle bahçenizde karanfil yetiştirmek istiyorsanız çiçeği gölge bir alana dikmelisiniz.
Karanfil tohumu ekim işleminden sonra toprağın her zaman nemli olması gerekmektedir. Bu sebeple de her gün düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir.
Ancak yeni uzayan sapların içindeki yan saplarda yaklaşık 5 cm yukarıdan koparılarak karanfilin çiçek açması devam ettirilebilir. Ancak bu budama işlemi yalnızca bir kez yapılması eğer daha fazla yapmaya devam ederseniz karanfil çiçeğinin kalitesi düşecek ve hoş kokusu ile büyüleyici renkleri gözden kaybolabilir.
Karanfil hemen hemen her toprağa uyum sağlasa da, humusça zengin topraklarda daha kolay gelişir. Toprağın pH'sı en fazla 5.5 olmalıdır. Karanfilin ekileceği saksıda mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır. Aksi takdirde su birikir ve çiçeğin kökleri çürür.
İlgili 22 soru bulundu
Karanfil çiçeği yetiştirilmek üzere özel bir toprağa gereksinim duymaz. pH derecesi 5,5 üstü olan toprak genellikle çiçeğin yetişmesi için yeterlidir. Bakımı sırasında ise toprağa gerekli humusun eklenmesi fayda sağlar. Böylece yaşamın içerisinde daha sağlıklı kalabilen karanfiller elde etmek mümkün olabilir.
Karanfil bitkisinin yetiştireceğiniz olan saksıda asla drenaj deliği olmalıdır. Drenaj deliği olmaz ise ilave edilen su akıp gidemez ve buda çiçeğin köklerinin kurumasına neden olur. Karanfil çiçeklerinin yetiştirileceği ortam son derece önemlidir.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Aspirin, çiçeklerin canlı kalmasında kesin ve etkili bir çözümdür. Çiçeklerinizi sulamadan önce suyun içine bir parça toz haline getirilmiş aspirin ilave edin. Üç günde bir vazodaki suyu değiştirerek çiçeklerinizin ilk günki tazeliğini koruyabilirsiniz. Bu yöntem ile salon çiçeklerinize iyi bakın.
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır. Bahçe çeşitleri genellikle fideyle çoğaltılır ve iki yıllık ya da çok yıllık bitkiler gibi yetiştirilir.
Karanfil tohumu ekimi için en uygun zaman Nisan ayı olarak bilinmektedir. Kaç Günde Çimlenir? Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir.
Karanfil (syzygium aromaticum) esansiyel yağının içerisindeki Beta karyofilen isimli metabolit lokal anestezik etki gösterir. Ancak genel anlamda 2 yaş altında çocuklarda ve bebeklerde kullanılması önerilmemektedir.
İlk aşama olarak sulamadan söz edelim: Karanfil çok sulama gerektiren bir bitki değil. Bu sebeple onu ne zaman sulamanız gerektiğini iyi belirlemeli, toprağının kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer toprağı nemli ise bir süre daha sulama yapmadan devam edebilirsiniz.
Özellikle sararma, çiçeğin kurumasına büyük role sahiptir. Bu nedenle sararma görüldüğü anda müdahalede bulunmakta fayda vardır. Kuruyan bir karanfili canlandırmak mümkündür. "Kuruyan karanfil nasıl canlandırılır?" diye merak edenler için buz ve sıcak su uygulaması önerilebilir.
Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma
Çiçek solduktan hemen sonra keserek alın ve bu çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekin. Bu yöntemde dal kırılmadan toprağa doğru eğilir ve ucundan toprağa ekilir. Bir süre sonra yeni filizlenen karanfilleriniz olacaktır. Yaz bitene kadar aynı metodu uygulayabilirsiniz.
Çay atıkları birçok mineralin yanı sıra selüloz, hemiselüloz, protein, lipid, polifenol gibi kompleks organik moleküllerdeki zengin içeriği nedeniyle toprak ve bitkiler için yüksek bir verimlilik değerine sahiptir.
Muz kabuğu, fasulye ve balık karışımı içerdikleri bileşenler ile çiçeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sunar. Çiçekler için bu besinler doğal gübre niteliği taşır.
Karışımı yılbaşı çiçeği, barış çiçeği, barış çiçeği, orkide, para çiçeği, kalonşo, şeflera, yuka çiçeği gibi istediğiniz tüm bitkilerde besin takviyesi olarak sulama koşullarına dikkat ederek kullanabilirsiniz.
C: Karanfil çiçeği kendi içinde farklı anlamları sembolize etmektedir. Beyaz karanfil saflığı, masumiyeti ve şansı simgeler. Pembe karanfil minnettarlığı ve kadının sevgisini sembolize eder. Kırmızı karanfil ise aşkın ve romantizmin simgesidir.
Karanfil Çiçeğinin Anlamı
Duygusallığı da temsil eden pembe karanfil, duygusal kişilere gönderilebilir. Kırmızı karanfil ise aşkı ifade eder. Sevilen birine karşı verilen kırmızı karanfiller, aşkın en güzel halini temsil etmektedir.
İsa çarmıha gerilirken ağlar ve gözyaşının düştüğü toprakta karanfiller biter. O gün bu gündür; kırmızı karanfil, masum insanların dökülen kanını temsil etmek için kullanılır.
Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
Suyu sevmeyen karanfil çiçeğinin toprağı çok sulanırsa karanfil solar. Kuruyan karanfil çiçekleri makas yardımı ile kesilmelidir. Aksi halde çiçek solabilir. Uygun toprak ve saksı olmazsa, karanfil çiçeği büyük ihtimalle solacaktır.
Bir karanfil kaliteli ise tomurcukları saplarından daha açık renktedir. Hasar gördüklerinde ise yağlı bir tabaka bırakırlar. Güçlü ve acı bir tadı olan karanfilin tazeliğini anlamak için suya atabilirsiniz. Karanfiller suyun yüzeyinde dik duruyorsa taze, yatay şekildeyse bayattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri