İşveren AGİ vermek zorunda mı? AGİ ödemesi, işverenin yasal zorunluluğudur.
2022 yılında asgari ücrete yapılan zamla beraber AGİ yardımı bütün çalışanlar için kaldırılmıştı, 2023'te de AGİ uygulaması bulunmamaktadır. Asgari ücretin üstünde maaş alan çalışanlar için de artık AGİ yardımı diye bir uygulama yok.
AGİ kimlere veriliyor konusu çalışanlar tarafından sıklıkla merak edilir. 16 yaşından büyük olan ve sigortalı çalışan, aldığı ücret ise vergilendirilen her çalışan vergi indiriminden yararlanabilir. Bu vergi indirimi tutarı devlet tarafından işverene ödenir. İşveren çalışanlarına bu tutarı teslim etmekle yükümlüdür.
Çalışma Bakanlığının ALO 170 ihbar hattına ihbar edebilir. Vergi İletişim Merkezi'nin 444 0 189 nolu ihbar hattına şikayette bulunabilir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ)'nin ödenmemesi durumunda çalışan iş sözleşmesini feshedebilir ve tazminat talep edilebilir.
İşçi alacaklarının başında işçinin ücret alacağı gelmektedir. Fazla çalışma alacağı, hafta tatili alacağı, asgari geçim indirimi, kıdem alacağı, ihbar alacağı, yıllık izin alacağı,ulusal bayram ve genel tatil alacağı başlıca işçi alacaklarındadır.
İlgili 42 soru bulundu
Taraflar arasında ücret miktarı tartışmalı ise de, salt söz konusu tartışmanın varlığı alacağı belirsiz hale getirmez. Bu halde kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları, belirsiz alacak değildir.
Vergi muafiyeti bulunmayan işverenlerin ödemedikleri AGİ ise geriye dönük talep edilebilir. Geriye dönük taleplerde 5 yıllık zamanaşımı mevcuttur. İspat yükü işverende olmakla birlikte alacak miktarının belirlenmesi açısından imzalı bordro ve banka kayıtları esas delildir.
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.
2008 yılında hayatımıza giren AGİ, 2022 yılı itibari ile artık maaşlara ek ücret olarak yansımayacak. Tüm memur ve işçilerin asgari ücrete kadar olan maaşlarının vergiden istisna edilmesi kararı alındı. Asgari ücretin üzerinde gelir ile çalışanlar için de artık Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulanmayacak.
Konuyu yeniden değerlendirecek olursak şunları söyleyebiliriz. Ücretleri gerçek usulden vergilendirilen tüm çalışanlar, yani gerçek kişiler, bu indirimden yararlanabilir ve AGİ alabilir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. Maddesi içeriğinde yer alan bilgiye göre ücret geliri elde edenler, AGİ almaktadır.
Agi 2023 Yılında Verilmeye Devam Edecek Mi? 2022 yılında asgari ücretten yapılan gelir vergisi kesintisi kaldırıldığı için AGİ uygulaması da kaldırılmıştı. Dolayısıyla 2023 yılında da çalışanlara AGİ verilmeyecek.
Geçtiğimiz asgari ücret zam döneminde, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı. Buna göre; AGİ, 2023 yılında da çalışanlara verilmeyecek.
ÖZET: 15/07/2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı Kanunun asgari ücret desteğine ilişkin 17 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna geçici 96 üncü madde eklenmiştir. Eklenen madde ile 01/07/2023-31/12/2023 dönemi için asgari ücret desteği 500 TL olarak kararlaştırılmıştır.
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Asgari ücret ne kadar oldu? 2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
E-Devlet sistemi üzerinde bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti için (e-Devlet e-Bordro Sorgulama) bağlantısına tıklayarak sorgulama bölümüne ulaşabilirsiniz.
Aile Durum Bildirim Formu Nasıl Alınır? Aile bildirim formunu almak için muhtarlık ya da benzeri bir kuruluşa başvurmaya gerek yok. Çünkü aile bildirim formu internet üzerinden Aile ve Çalışma Bakanlığı web sitesinden kolayca indirilip yazdırılabilir.
Eşlerin ikisi de çalışıyorsa, ikisi de asgari geçim indirimi alabilir. Ancak çocuk için ilave olarak ödenen tutarı eşlerden biri alabilir.
Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.
Alo 170 bu şikayeti Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna iletsin. Bu durumda önce bir müfettiş görevlendirilecektir. Bu görevlendirme, en erken bir sonraki ayın görev programında yer alabilir. Ardından müfettiş işyerine gidecek ve orada teftiş yapacaktır.
Bunun i̇çin işçinin günlük giydirilmiş ücretinin bulunup, mahkeme tarafından verilen boşta geçen süre ile çarpılması gerekmektedir. Ücret gibi yasal kesintiler yapıldıktan sonra da, AGİ eklenerek sonuca ulaşılır. Bu nedenle bu ücret ne net ücret ne de brüt ücret üzerinden hesaplanır.
AGİ bireyin ve ailesinin geçimini asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Tazminat ve işçilik alacaklarında ücrete dahil edilmez. (9.HD 2011/49463E. 2011/45610K, 28.11.2011 T.) Dolayısıyla kıdem tazminatı hesabına AGİ eklemesi yapılmaz.
Bu nedenle, asgari geçim indirimi, net ücrete ya da brüt ücrete ilave edilemez, aynı şekilde asgari geçim indirimi, giydirilmiş ücret tespit edilirken, çıplak ücrete giydirilecek bir kazanç unsuru da değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri