İşten çıkan kişi işverenine giderek çalıştığı işin ne olduğu ve ne kadar süre boyunca bu işte çalıştığına dair belge talebinde bulunabilmektedir. Bu belge işveren tarafından ücretsiz bir şekilde verilmelidir. Kanun kapsamında işçi tarafından talep edilen bu belgede yer alan bilgilerin doğru olması gerekmektedir.
Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi; Hizmet yerinin imkanlarının ilgili Türk standardı ve/veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kriterlere uygunluğunu gösteren ve akdedilen sözleşme ile kullanılabilen geçerliliği 1 yıl olan belgedir.
SGK hizmet dökümü belgesini herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek veya internet üzerinden e-Devlet sistemi ile alabilirsiniz.
Çalışma, diğer adıyla hizmet belgesi, çalışanın, çalıştığı işyerindeki iş tanımını ve süresini gösteren dokümandır. Maaş bordrosu ile karıştırılmamalıdır. Çalışanın çalışma süresini, ne iş yaptığını gösterir. İşçinin nerede ve ne şekilde çalıştığına dair bir belgedir.
Bunun için ilk önce sisteme giriş yapın. Ardından "Kurumlar" sekmesinden Sosyal "Güvenlik Kurumu'na" gidin. Açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklayın. Daha sonra "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" seçeneğine basınca çalışma belgenizi alabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Belgeye ulaşma konusunda sırasıyla izleyeceğin adımlar şu şekilde: e- Devlet Kapısı → Sosyal Güvenlik Kurumu → SGK Tescil ve Hizmet Dökümü kısmından sağ üst kısımda bulunan “Barkodlu Belge Oluştur” linkine tıklayarak SGK onaylı üzerinde barkod bulunan hizmet dökümü alabilirsin.
Bu belgeye sgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. İşyeri tescil belgesini edindikten sonra gerekli alanlara bilgileri yazmalısınız. Formu doldurduktan sonra da çıktısını alıp bazı ek belgeler ile başvuruyu tamamlamanız gerekir. İşyerinin tescil edildiğine dair belge de e-Devlet üzerinden alınabilir.
Buna göre personellerimiz artık e-devlet üzerinden hizmet belgeleri oluşturabilicek, sorgulayabilecek, oluşturulan hizmet belgelerini doğrulayabilecek.
Aylık Prim ve Hizmet Sigortası da bu sigorta türlerinden biridir. İşveren tarafından çalışan için yapılan bu sigortada, kişinin hem günlük yaşamında, hem de iş hayatında güvence altına alınması sağlanmaktadır. Bu sigorta için verilen belge Aylık Prim ve Hizmet Belgesi olarak adlandırılır.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin Verilme Suresi
Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi vermek zorunda olan mükellefler, bu beyannameleri ilgili olduğu ayı takip eden ayın 26 sına kadar ilgili vergi dairesine vermek zorundadırlar.
1- e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “ SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi “ yazınız. 2- Açılan pencereden “Barkodlu Belge Oluştur” seçeneği tıklanır. 3- Oluşturulan belgenin çıktısı alınır. Oluşan belgenin tamamı yazdırılmalıdır.
29 Nisan 2021 Perşembe gününden itibaren muafiyetler kapsamında bulunan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalışan kişilerin, edevlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e başvuru sistemi üzerinden “görev belgesi” başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Çalışma Belgesinin Verilmemesi Karşısında İdari Para Cezası
Bu hükme göre çalışma belgesi verilmemesi bir yükümlülüktür ve buna uyulmaması halinde idari para cezası uygulanacaktır. İş Hukuku ile alakalı yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
A.
Çalışma belgesini, iş ilişkisinin bir nevi kopyası olarak tanımlamak da mümkündür2. 4857 sayılı İş Kanunu (İşK.) m. 28' e göre, “İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. ”. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) m.
4A Hizmet Dökümü Nedir, Nasıl Alınır? 4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder. 4A hizmet dökümü alarak sigortanıza dair tüm bilgileri listeyebilir, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanabilirsin.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin kısaltması olan APHB, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalı çalışanlara dair bilgiler barındıran ve sigortalı işçinin çalıştığı kurumdan alınan belge türüdür.
SGK hizmet dökümü belgesini internet üzerinden alabileceğiniz gibi herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek de temin edebilirsiniz. SGK sorgulama e-Devlet sistemine e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, elektronik imza, mobil imza veya internet bankacılığını kullanarak girebilirsiniz.
Devlet kurumları ve firmalar ile ilgili ihbar, şikayet ve bilgi taleplerinizi yönetin. GSM, İnternet, Telefon, Posta ve diğer iletişim kanalları ile ilgili hizmetlerden faydalanın. Trafik ile ilgili hizmetlerden faydalanın. Kara, hava ve deniz taşımacılığı işlerinizi yönetin.
E-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahiptir."
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ortaöğretim mezunları, dört yıllık teknik lise mezunları, mesleki ustalık belgesine sahip olan ve sorumluluklarını taşıyan herkese işyeri açma belgesi verilmektedir. Teknik liselerden mezun olanlar, teknik öğrenim görenler ve önlisans eğitimi alanlar eğitim gördükleri meslekte 1 yıl çalıştıktan sonra belge alabilirler.
İş yeri açma konusu ile ilgilenen yetkili devlet kurumları belediye başkanlığı, vergi dairesi, esnaf odası ya da ticaret odası oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri