Fransızca kökenli bir kelime olan ordövr, 'esas yemeğin dışında' anlamına gelir. Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan ordövr, ülkemizde 'meze tabağı' olarak da bilinir.
Sıcak ve soğuk olarak servis edilebilen ordövr tabağı, ülkemizde bilinen ismiyle meze tabağıdır. Yemekten önce doyurucu olarak değil, iştah açması amacıyla tüketilir. Genellikle yedi ve on iki arası çeşitle ikram masalarında bulunur. Ülkeden ülkeye çok fazla çeşitlilik ve farklılık gösterir.
Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Ordövr Avrupa mutfağında öğün'den önce servis edilen küçük bir yemektir.
Soğuk ordövrler, ana yemekten önce soğuk olarak tüketilen yiyeceklerdir. Menülerde giriş yemeği olarak sunulan, ana yemekten önce iştah açıcı olarak kullanılan ürünlerdir. Ayrıca misafirlerin ana yemeği bekleme sırasında oluşabilecek memnuniyetsizliği de ortadan kaldırması da soğuk ordövrlerin önemli bir özelliğidir.
İlgili 19 soru bulundu
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan ordövr, ülkemizde 'meze tabağı' olarak da bilinir.
Ordövr takımı olarak isimlendirilmektedir. 17-19 cm büyüklüğünde ana yemek çatalının bir boy küçüğüdür. Bütün sıcak veya soğuk başlangıç yemeklerinde kullanılır.
Meze çeşitleri; soğuk ve sıcak olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk meze çeşitleri; peynir türleri, zeytinyağlı sebze tabakları, turşu çeşitleri, kızartmalar, çirozlar, yoğurtlu meze türleri, pastırmalar, pateler, meyveler, füme et ve balıklar, cipsler, humus, tarator, ezme, çemen, dip soslar olarak sıralanabilir.
Ordövr tabağı hangi çatalla yenir? Ordovr çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür.
Fransızca hors d"oeuvre "ana yemek harici yenenler" deyiminden alıntıdır. Fransızca deyim Fransızca hors "dış, dışarı" ve Fransızca oeuvre "iş, eser" sözcüklerinin bileşiğidir.
Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir.
Türkiye'de meze tabağı olarak bilinen ordövr kelimesi Fransızca bir kelime olmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre ordövr kelimesi yemekaltı, yemekten önce anlamında ifade edilmektedir.
Ordövr, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Ana malzemeleri yoğurt, sarımsak ve nane olan haydari, en lezzetli mezelerden biridir. Soğuk bir şekilde servis edilir. Genellikle meze olarak tüketilir.
Ev ortamlarında sık sık yapılmasa da genel olarak restaurantlarda ikram edilen veya sipariş üzere masaya getirilen ordövr, birden fazla çeşit barındırdığı için hazırlanışı zahmetli bir tabaktır. Ordövr, (Fransızca: Hors-d'œuvre, Türkçe: Esas yemeğin dışında) iştah açıcı olarak yemekten önce sunulan mezelere verilen ad.
Soğuk ordövr ne demek? Soğuk ordövrler için; pateler, füme balıklar ve etler, çeşitli salatalar, mayonezli yumurta, midye dolması, midye salatası, kabuklu deniz mahsulleri kokteyli, ıstakoz salatası, kavun, havyar, tarama, lakerda, çeşitli zeytinyağlılar gibi bir çok örnek verilebilir.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Girit Ezmesi
Gerçekten de, Yunanlılar mezelerinin büyük bir bölümünde peyniri bolca kullanıyor. Girit ezmesi de onlardan biri! Yunanistan'da balık restoranlarına gittiğinizde menüde mutlaka görebileceğiniz bu Girit ezmesi, hem çok lezzetli hem de hazırlaması son derece pratik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri