Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak. Mesleki eğitim kursları içeriğinde yetkinlik kazandıktan sonra ustalık belgesi almış olmak.
USTALIK BELGESİNİN OLMAMASI HALİNDE RUHSAT VERİLMESİ
Vatandaşlarımız ustalık belgesi temin edemediklerinden ruhsat talepleri sonuçsuz kalmaktadır.
İş yeri Açmalarda; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 30. maddesine göre, bu Kanun Kapsamında bulunan mesleklerde (133 meslek dalı) Ustalık Belgesi istenmektedir. İş yeri sahibinin Ustalık Belgesi yoksa yanında çalıştırdığı elemanların Ustalık Belgesiyle de İşyeri açabilir.
2. Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak. Mesleki eğitim kursları içeriğinde yetkinlik kazandıktan sonra ustalık belgesi almış olmak.
Belediyelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma için ruhsat biriminin belirttiği ilgili başvuru evrakları hazırlanır. Ön incelemenin yapıldığı kontrol birimine teslim edilir. Teslim edilen evrakların kontrolü yapıldıktan sonra eksiksiz olduğu anlaşılınca başvuran kişiye teslim alındığına ilişkin belge verilir.
Daha önce belirli sürede çalışmamış kişiler ustalık belgesi almak istediğinde Mesleki Eğitim Merkezlerince açılan uygulamalı ve teorik eğitimlerin sonunda değerlendirme sınavına girerek başarılı olmaları halinde ustalık belgesini alabilirler. Bunların dışında ustalık belgesi almanın başka yöntemleri yoktur.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Ustalık belgesi kiralama ile iş yeri açmak parayla ustalık belgesi satın almak gibi yasal bir işlem değildir. Üstelik olası hatalarda ustalık belgesi sahibi kişi suçlu duruma düşmektedir.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Çıraklık Eğitimi süresi tüm meslek dalları için 4 yıldır. Çırak öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda Kalfalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Kalfalık Belgesi, 12. Sınıfın sonunda Ustalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Ustalık Belgesi almaya hak kazanırlar.
5 Şubat 2019 tarihli ve 30677 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesi uyarınca KOBİ rehberi olmak isteyen adayların KOBİ Danışmanı (Seviye 6) alanında MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Evet, işletme açmanız için ustalık belgesi gerekiyor. Ustalık belgenizi Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş yeri açma belgenizi vermek için talep edebilir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler daha önce o meslekte yeteri kadar çalışmadıysa ve hala belgeyi almak istiyorsa yine mesleki eğitim merkezlerinde açılan uygulamalı ve teorik kurslara katılıp daha sonrasında sınava girerek başarılı sonuç alırsa ustalık belgesini almaya hak kazanabilirler.
Mesleki yeterlilik belgesi sınav ile alınan ve kişinin bir meslekte uzmanlaştığını, o meslek alanında yetkin olduğunu kanıtlar nitelikte bir belgedir. Ustalık belgesi de aynı şekilde sınavla alınan ve kişinin o meslekte usta olduğunu ve belirli bir bilgi, birikime sahip olduğunu kanıtlar nitelikte belgedir.
Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar? Ustalık belgesi, bir meslek dalında yeterlilik sahibi olduğunuzu resmi olarak kanıtlar. Bu belge, işverenler tarafından iş başvurularında tercih edilen bir belgedir. Ayrıca, kendi işinizi açmak isterseniz, bazı mesleklerde ustalık belgesi zorunludur.
1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. - 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
kimlik no ve e devlet şifresi yazılarak giriş yapılır. Belgesi Sorgulama (Milli Eğitim Bakanlığı) butonuna tıklanır. 4-) Barkodlu belge oluştur butonuna tıklanır. 5-) Sağ üstten dosya indir butonuna tıklanarak evrak bilgisayarımızın masaüstüne kaydedilir. belgenizi çok önceden aldığınız için sisteme yüklenmemiştir.
2- TÜM ADAYLAR giriş belgelerini (e-sınav ve beceri/uygulama sınavı) 26.10.2023 ile 30.11.2023 tarihleri arasında kayıt yaptırdığı Mesleki Eğitim Merkezinden alacaklardır.
Başvurunun öngörülen kriterlere uygun olarak doldurulduğunun tespiti halinde, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı beş gün içinde düzenlenerek ilgiliye verilir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri