Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
5. GERÇEK BAL ŞEKERLENİR Mİ? Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Evet, kristalize bal yemesi güvenlidir. Balın çok kalın ve çok grenli göründüğünde kristalleştiğini biliyorsunuz. Balınızın dökülebildiği zamana oranla rengini hafifletir.
Şekerlenmiş bal yenir mi? Balın soğuk bir ortamda uzun süre kalması sonucu şekerlenmesi doğaldır. İster bu şekilde tüketebilir, isterseniz de bal kavanozunuzu az miktarda su koyduğunuz bir tencerenin içine koyup kaynatarak eski haline dönmesini sağlayabilirsiniz.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bunun için de balı benmari usulü ile ısıtmak yeterli olmaktadır. Bal içerisindeki kristallerin, ısı karşısında tekrar akışkan bir hal alması sağlanmaktadır. Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Balın içinde olan polen şekerlenmesine neden olabilir.İnsanlar tarafından şekerlenen balın kalitelisinin düşük olduğu sanılır ama dünyada ki en iyi kaliteli anzer balı bile donabilir. Şekerlenmenin sebebi polen ve soğuk hava etkileşimidir.
Balın yapısında bulunan doğal şeker molekülleri soğuk ortamda kristalleşerek şekerlenme meydana gelir ve bu yüzden bal dolapta saklamaya uygun değildir. Balın şekerlenmesi bozulmasına neden olmaz.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
Bu kesinlikle doğal bir olay olup, balın tüketilmesini önleyici bir problem değildir. Bal kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü bir ısıtma işlemiyle (sıcak su dolu bir kabın içerinde balın ısıtılması) kristaller çözdürülüp bu şekilde de tüketilebilir.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır.
İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.
Koyu renkli ballar antioksidan bakımından çok zengin. Açık renkli ballarımız da anti mikrobiyal aktivitece çok zengin olabiliyor. Dolayısıyla bu balların enfeksiyon oluşturan bakterilere karşı anti bakteriyal yani antibiyotik etkileri yüksek" açıklamasında bulundu.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal sekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatirken bu koku daha yoğun algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Çiçeklerden derlenen bütün ballar, kovandan çıkarıldıktan birkaç saat sonra en geç bir sene içinde mutlaka şekerlenirler.
Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
A101 Satılan Bal Orijinal Değil!
Balye markası adı altında yaptığı ballar sadece boya içeriyor. Bir su bardağı sıcak suya bir çay kaşığı atınca su sapsarı oldu. O kadar çok şeker atmışlar ki tadı acılaşmış. Bu kadar çok şikayete rağmen A101 satmaya ve üretmeye devam ediyor.
BİM'DEN AÇIKLAMA
Gazetenizde bahsi geçen Balkaşık Süzme Çiçek Balı (850 gr.) ürününde 1,5 yıl önce üreticinin hammadde alımı aşamasında kontrolden kaçan bir parti balda, saf bal içine şeker kullanıldığı tespitine istinaden BİM tarafından ilgili partiye ait bütün ürünler raflardan kaldırılmıştır.
Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir. Katı halde olan balın sıvı hale gelmesi için ısıtılması gerekmektedir. Kristalize olan balın ısıtılması ise benmari yöntemi ile yapılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri