01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
Tüm kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işyerleri 50'den az çalışan ve az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa İş Güvenliği Uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır. Bunun yanı sıra tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamında değerlendirilen işyerleri için de İşyeri Hekimi bulundurulması Zorunluluğu vardır.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerlerde dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanmaktadır.
İş güvenliği uzmanları bireysel olarak da çalışabilirler. Bireysel olarak bu işi yapmak isteyen uzmanlar, firmalarda tam zamanlı çalışma yapmak zorunda değildir.
İlgili 15 soru bulundu
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme, iş güvenliği uzmanlarına işi durdurma yetkisi veriyor.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın, kamu kurumları ve 50'nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde, İşyeri Hekimi, Sağlık Personeli ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü, COVID 19 Pandemisi gerekçe gösterilerek 31.12.2023 tarihine kadar ertelendi.
güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla yükümlüdür. Bunların yanı sıra işveren; işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamak zorundadır.
İşyeri hekimi çalıştırılması veya OSGB'den hizmet alınması için kanunda belirtilen çalışma süreleri aşağıdaki gibidir: Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika. Bu sınıfta 2.000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı yapılması veya OSGB'den hizmet alınması gerekmektedir.
Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
* Az tehlikeli sınıfta her 1000 kişi için, tehlikeli sınıfta her 500 kişi için, çok tehlikeli sınıfta her 250 kişi için tam zamanlı, tehlike sınıfına uygun belgeli en az 1 iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunludur.
(2) İş güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği belgesi sahibi olan işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini kendileri verebilir.
01.07.2020 tarihinden itibaren Az Tehlikeli Sınıfta yer alan Kamu ve özel sektörün bütün işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırmak veya bunlardan aylık düzenli hizmet almak zorunlu hale getirilmiştir.
Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır. SGK'nın denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde de bu kayıt ve belgelerin 15 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
“6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” kapsamında Az Tehlikeli ve 50'den az çalışanı olan Kamu Kurumları ve işyerleri için İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirme zorunluluğu 01.07.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmektedir.
belirtilmiştir. Yapılan teftişlerde işveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı veya eksik alındığının tespit edilmesi durumunda idarenin uygulayabileceği idari yaptırımlar; İşin durdurulması, • İdari para cezası, • Kamu ihalesinden yasaklama, • İşçilerin çalışmaktan alıkonulmasıdır.
İSGB kurulum zorunluluğu Çalışa ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca işletmenin tehlike sınıfına göre çalışan sayısına bağlı olarak belirlenmiştir bu durumda Az tehlikeli sınıfına gire iş yerlerinde çalışan sayısı 1000 (Bin) ve üzerinde ise İSGB kurmak zorunluluğu vardır.
NOT: İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekillerinin İSG-KATİP üzerinden sisteme kaydolmaları zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, İSG-KATİP'te onaylandığı tarihten itibaren geçerli sayılır. Eğitim 16 saat olup yönetmelikte belirtilen konuları kapsar.
Bu ay ALO 170'e gelen çağrı. Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı. Alo170 Çağrı Merkezine yurtdışından ulaşmak için, +90216 170 1 122 numarasını arayabilirsiniz...
Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
İhmal ve kusuru tespit edilen iş güvenliği uzmanlarına yaptırım olarak da, belgelerinin 3, 6 ay süreyle ya da sürekli askıya alınabileceği şeklinde düzenlenmiştir. Yani, 6331 s. Kanun, ihmal ve kusuru bulunan iş güvenliği uzmana verilecek olan cezayı özel olarak tespit etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri